Ρεάλ: Το Basketball Factory ετοιμάζει τους νέους Ντόντσιτς (pic & vids)

Ρεάλ: Το Basketball Factory ετοιμάζει τους νέους Ντόντσιτς (pic & vids)

Ρεάλ: Το Basketball Factory ετοιμάζει τους νέους Ντόντσιτς (pic & vids)
O Πάμπλο Λάσο ρίχνει στα παρκέ της EuroLeague τους πιτσιρικάδες της Ρεάλ και το gazzetta.gr γράφει για την Ακαδημία της «Βασίλισσας» που παράγει ταλέντα τα οποία θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και το ΝΒΑ.

Το ταλέντο μένει άχρηστο δίχως την ευκαιρία και ο Πάμπλο Λάσο είναι ο προπονητής ο οποίος έχει την ικανότητα να το αναγνωρίζει και, κυρίως να το εμπιστεύεται. Εκτός, λοιπόν από το να διασκεδάζει με όσους συνεχίζουν να τον αμφισβητούν, ο 52χρονος Βάσκος κοουτσάρει μια ομάδα που επί ημερών του, ήτοι από το 2011 έχει πανηγυρίσει 19 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που τον καθιστά τον κορυφαίο προπονητή στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους πιτσιρικάδες της Ακαδημίας της «Βασίλισσας» να αγωνίζονται στο top επίπεδο, να βγουν στο παλκοσένικο και να δείξουν τι αξίζουν στο πλευρό των «παλιών» Σέρχιο Γιουλ, Φελίπε Ρέγιες και Ρούντι Φερνάντεθ! Ό,τι συνέβη επί παραδείγματι στον αγώνα με τη Βιλερμπάν στο WiZink Center, εκεί όπου οι Μαδριλένοι παρατάχθηκαν κόντρα στους Γάλλους έχοντας ως βασικούς τον 17χρονο Ουσμάν Γκαρούμπα (9/3/02) και τον 18χρονο Μάριο Νάκιτς (14/6/01) μαζί με τους Τζέισι Κάρολ, Φακούντο Καμπάτσο και Έντι Ταβάρες! Κι αν η περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς είναι η πλέον χαρακτηριστική και συγχρόνως... one of a kind, εντούτοις η Διάπλαση των Παίδων μπαίνει στην εξίσωση με τον πρωταθλητισμό στο κορυφαίο κλαμπ του πλανήτη που έχει να περηφανεύεται για την Ακαδημία του, η οποία ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων με την παραγωγή ταλέντων που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και το ΝΒΑ.

Ο Αλμπέρτο Ανγκούλο αγωνίστηκε στη Ρεάλ (1996-02), όντας μάλιστα συμπαίκτης με τον Πάμπλο Λάσο υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στις 24 Ιανουαρίου 2009 έκανε το ντεμπούτο του ως προπονητής στη Σαραγόσα ωστόσο η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στην LEB Oro (αντίστοιχη Α2 στην Ισπανία) και στις 4 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς ανέλαβε χρέη Διευθυντή στην Ακαδημία των Μαδριλένων. Όπως επισήμανε σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Marca, «η Ρεάλ πάντα ψάχνει για έναν καλό παίκτη, χωρίς να την ενδιαφέρει η εθνικότητα ή η καταγωγή! Κάθε Σαββατοκύριακο παρακολουθούμε όλους τους αγώνες που δίνονται στη Μαδρίτη χωρίς να χάνουμε επαφή με τα διεθνή τουρνουά. Όταν, λοιπόν, εντοπίσουμε έναν παίκτη που μας ενδιαφέρει, τον παρακολουθούμε για τρία χρόνια πριν πάρουμε την απόφαση να τον εντάξουμε στην Ακαδημία μας». Ξεκαθάρισε, δε πως στη Ρεάλ δεν χωράνε… ημίμετρα. Εξάλλου, «δεν έχουν όλοι θέση εδώ. Σε αυτή την ομάδα δεν αρκεί να είσαι καλός. Πρέπει να είσαι ο καλύτερος, αφού πάντα θα σε συγκρίνουν με τον Γιουλ, τον Ροντρίγκεθ και τον Μίροτιτς! Πολλά από τα παιδιά μας θα βρουν θέση στη Liga Endesa, λίγοι όμως θα καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα». Παρεμπιπτόντως, το τεχνικό τιμ της Ακαδημίας εργάζεται και κοουτσάρει σύμφωνα με τις αρχές και τη φιλοσοφία του Πάμπλο Λάσο στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε αισίως τις επτά συνεχόμενες κατακτήσεις στο Minicopa, το τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν αθλητές ηλικίας 13-14 ετών και διεξάγεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Copa del Rey όπου έχουν αναδειχθεί MVP ο Ρίκι Ρούμπιο (2004) και ο Λούκα Ντόντσιτς (2013). Το σερί των Μαδριλένων σταμάτησε φέτος στο «Martin Carpena» της Μάλαγα όπου η Μπαρτσελόνα επικράτησε στον τελικό με σκορ 67-65 υπό την εποπτεία του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη Τεχνικού Διευθυντή στις Ακαδημίες των «μπλαουγκράνα». Ήταν η πρώτη ήττα για τους πιτσιρικάδες της Ρεάλ μετά από 35 ματς στη διοργάνωση! Στους πέντε αγώνες πριν από τον τελικό της 16ης Φεβρουαρίου με τους Καταλανούς, οι Μαδριλένοι πέτυχαν ισάριθμες νίκες με διαφορές 22 πόντων μ.ό., έχοντας στο ρόστερ τους έξι παίκτες άνω των 1μ.85 και προσκεκλημένο τον Αργεντινό Φρανθίσκο Ζούστοβικ, ο οποίος πέτυχε πρόσφατα 78 πόντους σε 20 λεπτά στο πρωτάθλημα U13 της πατρίδας του. Στην καλύτερη πεντάδα του εφετινού MiniCopa συμπεριλήφθηκε ο σμολ φόργουορντ της Ρεάλ, Ούγκο Γκονζάλεζ Πένια (1μ.89, 2006) ενώ στη 12άδα της «Βασίλισσας» μπορεί κανείς να διακρίνει έναν... Λάσο! Πρόκειται για τον Άκσελ Λάσο (1μ.54, 2006), τον γιο του προπονητή της Ρεάλ, Πάμπλο ο οποίος μαθαίνει τα βασικά του μπάσκετ στην Ακαδημία των Μαδριλένων!

Η αναζήτηση του επόμενου Τζόρνταν, του επόμενου ΛεΜπρόν, του επόμενου… Ντόντσιτς είναι στη ανθρώπινη φύση. Και ο Μάριο Νάκιτς, τούτη τη στιγμή, μοιάζει ως το επόμενο μεγάλο και φιλόδοξο project που ετοιμάζει στον μπασκετικό κόσμο ο Λάσο. Ο πιτσιρικάς κατέκτησε το πρωτάθλημα junior της Ισπανίας με τη Ρεάλ στον τελικό με την Μπανταλόνα τη σεζόν 2017-18 κι εν συνεχεία έκανε το ντεμπούτο του στην ισπανική λίγκα σε ηλικία 16 ετών, 11 μηνών και 11 ημερών κόντρα στην Γκραν Κανάρια! Παρεμπιπτόντως, τα γονίδια του είναι χρώματος… πορτοκαλί, αφού ο πατέρας του, Ίβο υπήρξε μέλος της Τσιμπόνα και της Παρτίζαν, που κυριάρχησαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές των '90s, κατακτώντας τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (1985, 1986, 1992). «Σπεσιαλίστας στο μακρινό σουτ, ο Νάκιτς είναι η μόνιμη απειλή πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων. Ο Κόμπι Μπράιαντ είναι το πρότυπό του» αναφέρει το scouting report του νεαρού Σέρβου, ο οποίος αναδείχθηκε MVP στο «Adidas Next Generation», που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2018 στο Μόναχο, ολοκληρώνοντας το τουρνουά με 15.3 πόντους, 3.3 ασίστ και 5.8 ριμπάουντ. Φέτος έχει ήδη τρεις συμμετοχές στην EuroLeague και οκτώ παρουσίες στην ισπανική λίγκα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σύγκρισης με την προ… Λάσο εποχή, η Ρεάλ είχε να δει παίκτη της Ακαδημίας της στην πρώτη ομάδα από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και τους Ισμαήλ Σάντος, Χοσέ Λάσα! Μάλιστα τη σεζόν 2014-15 που η «Βασίλισσα» κατέκτησε όλους τους διαθέσιμους τίτλους (EuroLeague, Copa del Rey, Liga Endesa και SuperCopa), οι πιτσιρικάδες της σάρωσαν σε όλες τις διοργανώσεις όπου συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, η ομάδα junior κατέκτησε το Πρωτάθλημα Μαδρίτης, το Πρωτάθλημα Ισπανίας και το Adidas Next Generation στο Οσπιταλέτ. Παράλληλα η U-16 κατέκτησε την πρώτη θέση στα τέσσερα τουρνουά που συμμετείχε (σ.σ. Γένοβα, Βαγιαδολίδ, Σερβία, Ουγγαρία), αναδείχτηκε κορυφαία ομάδα στην Κοινότητα της Μαδρίτης και εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα στην τελική φάση που διεξήχθη στην Ανδόρα.

Το δίκτυο της Ρεάλ Μαδρίτης έχει απλωθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στα Βαλκάνια. To 2018 οι «blancos» απέκτησαν τον Ματέο Σπανιόλο από την Stella Azzurra και τον Τρίσταν Βούκσεβιτς, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ ο οποίος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για λογαριασμό της Ρεάλ. Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κομμάτι, τα πιτσιρίκια της Ακαδημίας συγκεντρώνονται στο Βαλντεμπέμπας, το σύγχρονο προπονητικό κέντρο της «Βασίλισσας», μένουν σε δωμάτια ανά δύο, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο, και συνεχίζουν παράλληλα τις σπουδές τους, αφού ένα πούλμαν τα μεταφέρει καθημερινά στο κολέγιο SEK, στην περιοχή Βιγιαφράνκα, βορειοδυτικά της Μαδρίτης…