Η καλύτερη χρονιά του Σενγκέλια πάει… στράφι

Η καλύτερη χρονιά του Σενγκέλια πάει… στράφι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η καλύτερη χρονιά του Σενγκέλια πάει… στράφι
Η Euroleague Greece καταπιάνεται με τις εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες που διαγράφουν Μπασκόνια και Τόρνικε Σενγκέλια καθώς στην καλύτερη χρονιά του Γεωργιανού στη διοργάνωση, η ομάδα του πάει από το καλό στο χειρότερο.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη των πραγμάτων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη συγκριτικά μ’ αυτά που είχε στο μυαλό του ο έμπειρος φόργουορντ, όταν υπέγραφε συμβόλαιο… ζωής με την ομάδα της Βιτόρια. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2018 και το νέο συμβόλαιο προβλέπει συνεργασία έως το καλοκαίρι του 2022. Εφόσον το εξαντλήσει, θα συμπληρώσει οκτώ σερί σεζόν στην ομάδα των Βάσκων, πράγμα τουλάχιστον ασυνήθιστο για έναν ξένο παίκτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου, ο 29χρονος δεν είναι ένας απλός παίκτης, αλλά η «σημαία» της Μπασκόνια στα τελευταία χρόνια. Έχοντας αυτό κατά νου, αποφάσισε να «κλείσει» τα αυτιά του στις σειρήνες που άκουγε από αρκετές πόλεις που φιλοξενούν ομάδες της Euroleague. Πιθανότητα ήλπιζε ότι θα πλαισιωνόταν από παίκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Μπασκόνια στη διεκδίκηση του τίτλου. Προς το παρόν, παλεύει για μια θέση στα Playoffs.

Για την ακρίβεια, στην καλύτερη χρονιά του Σενγκέλια στη διοργάνωση, η Μπασκόνια πραγματοποιεί τη χειρότερή της. Αυτή τη στιγμή, η ισπανική ομάδα είναι στη 15η θέση (9-16), απέχει δύο νίκες από την οκτάδα, κυρίως όμως δεν πείθει με την αγωνιστική εικόνα της. Στην περίπτωσή της ισχύει το… «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο είναι αρκετό για τη συγκέντρωση στοιχείων. Πέρσι τέτοια εποχή, ήταν στην 6η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 13-12 και ουσιαστικά είχε αγκαλιάσει την πρόκριση στα Playoffs. Έναν χρόνο πριν πάλευε για να «αρπάξει» το εισιτήριο αλλά δεν ήταν σε τόσο μειονεκτική θέση. Ήταν 9η με ρεκόρ 12-13. Ακόμη πιο πίσω, την περίοδο 2016-17 είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης καθώς με 14 νίκες σε 25 αγώνες, ήταν στην 5η θέση. Στη συνέχεια εξασφάλισε και την πρόκρισή της στο Final Four.

Σε αντίθεση με την κακή πορεία της Μπασκόνια, ο Τόρνικε Σεμγκέλια πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά του. Είναι πιο παραγωγικός σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά με 15.6 πόντους κατά μέσο όρο, διατηρώντας παράλληλα αρκετά ψηλά το ποσοστό ευστοχίας του στα δίποντα (58.2%). Παράλληλα, πρόσθεσε στο παιχνίδι του το μακρινό σουτ, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει επιχειρήσει (σχεδόν) τριπλάσιο αριθμό τριπόντων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το ποσοστό του 37.7% δεν το λες κακό. Παράλληλα είναι…

*5ος σκόρερ της Euroleague με 15.6 πόντους κατά μέσο όρο

*6ος στο σύστημα index rating με 18.08 βαθμούς ανά αγώνα

*6ος παίκτης της διοργάνωσης στον τομέα των κερδισμένων φάουλ καθώς κερδίζει 4.56 ανά παιχνίδι

*11ος ριμπάουντερ της Euroleague με 5.6 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο

Ο Γεωργιανός φόργουορντ είχε ψηφιστεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης τη σεζόν 2017-18, βάσει αριθμών αξίζει κάτι αντίστοιχο και φέτος, εκτός κι αν «επηρεαστούν» οι ψηφοφόροι από την αγωνιστική πορεία της Μπασκόνια. Σε ατομικό επίπεδο όμως, είτε έχει κάνει είτε πλησιάζει σε ατομικά ρεκόρ καθώς α) ουδέποτε ήταν τόσο παραγωγικός στην επίθεση, β) χρειάζεται να ενισχύσει κατά 0.4 ριμπάουντ τον συγκεκριμένο μέσο όρο για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του, γ) το ποσοστό του 58.2% που έχει στα δίποντα είναι το δεύτερο καλύτερό του καθώς είχε 61.4% τη σεζόν 2017-18, δ) απέχει μόλις δύο ασίστ για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοσή του καθώς είχε 72 την περίοδο 2017-18 αλλά σε 33 αγώνες, ε) χρειάζεται πέντε κλεψίματα για να κάνει ρεκόρ σε σεζόν.