Νικολαΐδης: Το μπασκετικό DNA, οι καλοκαιρινές συστάσεις και η ευκαιρία στην Euroleague!

Νικολαΐδης: Το μπασκετικό DNA, οι καλοκαιρινές συστάσεις και η ευκαιρία στην Euroleague!

Αντωνία Σπανού
Νικολαΐδης: Το μπασκετικό DNA, οι καλοκαιρινές συστάσεις και η ευκαιρία στην Euroleague!
Ο νεαρός Αλέξανδρος Νικολαΐδης συστήθηκε για τα καλά το καλοκαίρι στο μπασκετικό κοινό, γρήγορα φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και άρπαξε την ευκαιρία συμμετοχής στην Euroleague από τα... μαλλιά.

Είναι μερικές στιγμές στην ζωή που τις φαντάζεσαι, τις παίζεις μέσα στο κεφάλι σου σαν ταινία με happy end, αλλά δεν περιμένεις ότι η πραγματικότητα μπορεί να φτάσει το όνειρο σου ή και να το ξεπεράσει. Μια τέτοια έζησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο παιχνίδι κόντρα στην Βιλερμπάν, την περασμένη Πέμπτη στο ΣΕΦ.

Ο 17χρονος πιτσιρικάς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρόλαβε να ζήσει μαζεμένες μπασκετικές στιγμές που άλλοι περιμένουν καιρό και έμελλε η πραγματικότητα να γίνει τόσο όμορφη, που ξεπέρασε την φαντασία του. Μια σειρά από γεγονότα από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα έδωσαν την ευκαιρία στον νεαρό να έχει την ευκαιρία να δείξει δείγματα του ταλέντου του και εκείνος φρόντισε να την αρπάξει από τα μαλλιά και να κάνει μια τρομερή εκκίνηση.

Το μπασκετικό DNA είναι μέσα του, το καλοκαίρι συστήθηκε στο ευρύ κοινό και πλέον έχει την ευκαιρία να λάμψει στην μεγάλη σκηνή και φαίνεται πως τουλάχιστον δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε όποια ευκαιρία έχει.

Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και φτάνει μέχρι την παράσταση του στο ΣΕΦ. Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης είναι γιος του βετεράνου καλαθοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Ηρακλή, του Αμαρουσίου και του Ρεθύμνου, Σωτήρη Νικολαϊδη. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε το 2002, έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ πολύ μικρός αρχικά στο Μαρούσι και στην συνέχεια στην Κηφισιά. Ακολούθως αγωνίσθηκε για τρία χρόνια στην Χ.Α.Ν.Θ., ομάδα από την οποία είχε ξεκινήσει την καριέρα κι ο πατέρας του, ενώ από το 2013 εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.

Ο Σωτήρης Νικολαΐδης το καλοκαίρι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Ρ/Σ «Metropolis 95.5» και αφού παραδέχθηκε ότι «είμαι ένας περήφανος πατέρας», αποκάλυψε πώς ο γιος του Αλέξανδρος άφησε το ποδόσφαιρο και πήγε στο μπάσκετ. «Καταρχήν έχει περάσει απ’ όλα τα αθλήματα. Κολύμπι, στίβο, ποδόσφαιρο… Κάποια στιγμή ήταν στον Ολυμπιακό, ήταν η εποχή που ήμουν στο Μαρούσι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Τον ρώτησε ο κόουτς… ‘τι κάνεις Αλέξανδρε;’ και του απάντησε ότι παίζει μπάλα. ‘Μπάλα;’, τον ρώτησε με έκπληξη ο κόουτς. Του είπε με το αυστηρό ύφος… ‘θα παίξεις μπάσκετ’. Εγώ του απάντησα ότι σημασία έχει να κάνει κάτι που θα το αγαπούσε. Κι έτσι σε ηλικία 5 ετών γύρισε στο μπάσκετ. Θα έλεγα ότι τον παρότρυνε ο κόουτς», είπε.

Από πολύ μικρός μέσα στα γήπεδα και με ερεθίσματα από τους κορυφαίους του είδους ο Αλέξανδρος δεν είχε πολλές ευκαιρίες να... ξεφύγει από την μοίρα του. Αγάπησε το μπάσκετ και έδειξε ότι είναι ικανός να ξεχωρίσει σε αυτό. Με θράσος που δεν βρίσκεις εύκολα σε τέτοιες ηλικίες, ο νεαρός κατάφερε να συστηθεί στο ευρύ κοινό με τις εμφανίσεις του στον Βόλο, με την Εθνική Εφήβων, όπου ήταν εκείνος που ξεχώρισε στο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18.

  • ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η... ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης μπορεί να είχε μια γεμάτη σεζόν στην Γ' Εθνική με τον Μαντουλίδη οι συστάσεις του όμως έγιναν το καλοκαίρι όπου βρέθηκε να πρωταγωνιστεί με την Εθνική ομάδα Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 στον Βόλο. Εκεί έκανε μερικά πολύ μεγάλα παιχνίδια, βάζοντας μερικά μεγάλα σουτ, με τα οποία κατάφερε και τράβηξε τα βλέμματα.

Τα πρώτα θέματα γράφτηκαν για εκείνον, το όνομα του έγινε γνωστό και παιχνίδι με το παιχνίδι έδειχνε να παίρνει αυτοπεποίθηση από τα όσα έκανε στο παρκέ και έκανε ακόμα περισσότερα. Σε σύνολο 7 αγώνων και μέσο όρο 20.3 λεπτά συμμετοχής είχε 9.7 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 2.4 κλεψίματα και 1.7 κοψίματα, ενώ οι μεγάλες φάσεις χαρακτήρισαν τον μικρόσωμο άσο.

Γκαρντ με αποφασιστικότητα στα δύσκολα, με χαρακτηριστικά που έχουν δείξει οι τελευταίοι τεράστιοι παίκτες που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ στα γκαρντ, ενώ το όνομα του έχει μπει αρκετές φορές δίπλα σε εκείνο του Κώστα Σλούκα, αφού φαίνεται να μοιάζει με τον 30χρονο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε. Με πρότυπο τον Βασίλη Σπανούλη πάντως ο χαρακτήρας του θυμίζει παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας, που μαζί με τον παραπάνω ενθουσιασμό της ηλικίας δημιουργεί ένα... εκρηκτικό μείγμα.

Ο πιτσιρικάς γρήγορα φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού, με τους «ερυθρόλευκους» να κινούνται με συνοπτικές διαδικασίες και να κάνουν δικό τους τον νεαρό. Ο Νικολαΐδης το καλοκαίρι ακολούθησε την αποστολή της αντρικής ομάδας, έκανε προετοιμασία μαζί της συνεχίζοντας να κερδίζει πόντους στο μπλοκάκι των προπονητών των... μεγάλων.

Όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε στην αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού για το πρώτο μέρος της σεζόν, για να μαζέψει εμπειρίες από την εξαιρετικά σκληρή Α2. Εκεί βρίσκει μόλις 12:50'' λεπτά σε χρόνο συμμετοχής βοηθώντας κυρίως στην άμυνα και φυσικά μαζεύοντας εμπειρίες, αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι που χρειάστηκε να βοηθήσει στην αντρική ομάδα, αφού οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια μπορούσε.

  • ΑΠΟ ΤΗΝ Α2 ΣΤΗΝ EUROLEAGUE ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ

Ο Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός παίκτης που παίζει στην Euroleague από ομάδα που αγωνίζεται σε δεύτερη κατηγορία και επίσης παίζει περισσότερο στην ευρωπαϊκή διοργάνωση απ' ότι στην Α2.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με Σπανούλη και Ρότσεστι εκτός κλήθηκε να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε την ομάδα του και κυρίως η εντολή που είχε, είχε να κάνει με την άμυνα. Ο Έλληνας τεχνικός ήθελε την πίεση του πιτσιρικά, που έχει έφεση σε αυτό το κομμάτι, να πιέσει τους αντιπάλους και να δώσει ανάσες στους συμπαίκτες του.

Κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας έκανε το ντεμπούτο του με 3:34'' στο παρκέ και 1 κλέψιμο στην στατιστική, ενώ για 2:21'' έπαιξε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κερδίζοντας μάλιστα και ένα τζάμπολ, ξεσηκώνοντας τον κόσμο στο ΣΕΦ και παίρνοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Κάπως έτσι και με δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια η νεαρός πήρε την... κρυάδα και στο τρίτο παιχνίδι κόντρα στην Βιλερμπάν βγήκε στο παρκέ με τρομερή ενέργεια.

Οι καλές του άμυνες του έδωσαν ώθηση και στον ίδιο και στον κόσμο, κέρδισε δεύτερο τζάμπολ και έδειχνε σε κάθε άμυνα του να κερδίζει και λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση. Συνολικά είχε 6 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 4 λάθη.

Ο 17άχρονος έπαιξε σπουδαία άμυνα κυρίως πάνω στον Ντιό, βούτηξε στο παρκέ για μπάλες και φυσικά έβαλε και τους πρώτους του πόντους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ ο διεθνής γκαρντ μπήκε δύο φορές στο παρκέ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Η πρώτη ήταν λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου κι έμεινε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου αγωνιζόμενος για 10:26. Η δεύτερη ήταν στο 33:30 κι έμεινε μέχρι το τέλος και με τις δύο φορές να έχει θετική επίδραση για την ομάδα του.

Ο νεαρός παρασύρεται από τα συναισθήματα του, αλλά σε κάθε παιχνίδι δείχνει να κατανοεί και καλύτερα ποιος είναι ο ρόλος του και τι πρέπει να κάνει. Η προσήλωση του στην άμυνα και η μαχητικότητα του σε κάθε λάθος δείχνουν την διάθεση, ενώ γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος για την ομάδα του με αυτόν τον τρόπο. Ανεβασμένος από την παρουσία του στην αντρική ομάδα, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ήταν εξαιρετικός και με την αναπτυξιακή ομάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο κάνοντας το καλύτερο του παιχνίδι με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 κλεψίματα.

Οι ευκαιρίες κερδίζονται μέσα στο παρκέ και ο νεαρός δείχνει να το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έχει μια ευκαιρία και ζει μια μοναδική εμπειρία και το μοναδικό που έχει να κάνει είναι να δουλέψει σκληρά, να δείξει κομμάτια του ταλέντο του, να εξελιχθεί και να έχει πάντα τον πατέρα του και την οικογένεια του να τον καμαρώνουν.