Αμπρίνες: «Δεν πρέπει να νιώθεις ντροπή για την κατάθλιψη» (gTV)

Αμπρίνες: «Δεν πρέπει να νιώθεις ντροπή για την κατάθλιψη» (gTV)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Αμπρίνες: «Δεν πρέπει να νιώθεις ντροπή για την κατάθλιψη» (gTV)
Οι στιγμές που τρόμαζε βλέποντας μπάσκετ στην τηλεόραση, οι χαμογελαστές πόζες που δεν του… έβγαιναν και ο μεγαλύτερος αγώνας της ζωής του που έγινε μέσα στο μυαλό του. Ο Άλεξ Αμπρίνες στο gazzetta.gr.

«Ανακάλυψα πως έχανα το ενδιαφέρον μου σχεδόν για τα πάντα… Δεν ήθελα να κάνω τίποτα που ήθελα να κάνω πρωτύτερα και δεν ήξερα το γιατί. Άρχισα να με βλέπω να κάνω λιγότερα, να σκέφτομαι λιγότερο, να νιώθω λιγότερο… Τραγουδούσα ξανά και ξανά για να απασχολώ το μυαλό μου, τραγουδούσα για να εμποδίσω αυτό που έλεγε το μυαλό μου, ότι δηλαδή "είσαι ένα τίποτα, δεν έχεις αξία, δεν σου αξίζει να ζεις". Η κόλαση ήλθε να μου κάνει απροσδόκητη επίσκεψη».

Σε μια ομιλία εύγλωττη όσο και συγκλονιστική που παρουσιάστηκε στο TEDxMET τον Οκτώβριο του 2013 κι έχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, ο συγγραφέας Άντριου Σόλομον μάς μεταφέρει στις σκοτεινές πτυχές του μυαλού του την περίοδο που μαχόταν την κατάθλιψη. Είναι η αίσθηση του διαρκούς φόβου, δίχως να ξέρεις καν τι είναι αυτό που φοβάσαι. Είναι πολλή μα πάρα πολλή στεναχώρια, πολλή μα πάρα πολλή θλίψη για πάρα πολύ μικρή αιτία.

Η κατάθλιψη είναι πάντα εκεί. Περιμένει στον διάδρομο… Ό,τι συνέβη, δηλαδή με τον Άλεξ Αμπρίνες. Στα 17 του χρόνια έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης, στα 19 του πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, στα 23 του έγινε χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τους Θάντερ. Το βλέμμα του θα έπρεπε να έχει τον ενθουσιασμό που αναβλύζει και, συγχρόνως την ασφάλεια του να αποφασίζει ο ίδιος τι θα γίνει, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι σωστό ή λάθος.

Ενώ, λοιπόν τα είχε σχεδόν όλα, έφτασε στο σημείο να τρομάζει βλέποντας μπάσκετ στην τηλεόραση και μιλάει στο gazzetta.gr για όλες εκείνες τις στιγμές που δεν είχε δικαίωμα να νιώθει άσχημα, όταν έπρεπε να ποζάρει με χαμογελαστό πρόσωπο ενώ δεν του… έβγαινε και το πώς νίκησε το «τέρας» της κατάθλιψης.

Συνέντευξη: Γιάννης Σταυρουλάκης
Επιμέλεια video: Βασίλης Τσίγκας

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.