Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία χρειάζεται... ισορροπία

Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία χρειάζεται... ισορροπία

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία χρειάζεται... ισορροπία
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον... νέο τρόπο που κατάφερε να χάσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και εξηγεί ότι στη συνέχεια θα χρειαστεί νίκες εκτός... προγράμματος για να μην μπει σε περιπέτειες όσον αφορά την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague.

Μετά το 3/3 στο ΟΑΚΑ, ένα ήταν το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό για να μπορούσε να κοιτάξει πιο ψηλά από την 6η θέση στην EuroLeague: Να έκανε το 3/3 ή έστω το 2/3 στις αναμετρήσεις που ακολουθούσαν σε Βαλένθια, Βελιγράδι και Ζενίτ στο ΟΑΚΑ. Ειδάλλως θα άρχισαν να ηχούν «καμπάνες» στα «πράσινα» αποδυτήρια, ακόμα και για την πρόκριση στα playoffs.

Από το 13-8 και την προοπτική του 16-8 ή του 15-9, το «τριφύλλι» βρίσκεται στο 13-10 και σε περίπτωση που επιβληθεί της Ζενίτ την ερχόμενη Παρασκευή (7/2, 21:30) στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κλείσει αυτόν τον κύκλο των αγώνων στο 14-10 και ουσιαστικά θα χρειάζεται άλλες πέντε νίκες στις 11 εναπομείνασες αγωνιστικές για να θεωρείται σίγουρη η θέση του στην οκτάδα της κανονικής περιόδου.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός βάζει τα χέρια του και... συνεχίζει να βγάζει τα μάτια του! Τα δύο (θεωρητικά πάντα) ματς που είχε «κυκλώσει» για νίκη, κατάφερε να τα χάσει και τώρα να μπαίνει στις πλάτες του ένα μεγάλο «πρέπει». Γιατί, κακά τα ψέμματα. Περί... κατορθώματος πρόκειται. Δεν νοείται να βρίσκεται στο +10 έξι λεπτά πριν από το τέλος, να έχει πάρει το momentum έχοντας σκορπίσει τη... σιγή στην «φασαριόζικη Stark Arena» και στο τέλος να τα κάνει μαντάρα. Εκεί που το πήγε το ματς, όφειλε να το κρατήσει στα μέτρα του και δεν έπρεπε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη της 2ης περιόδου.

Αυτή τη φορά μπορεί να παρουσιάστηκε βελτιωμένος στην άμυνα σε σχέση με το ματς στη Βαλένθια αλλά στην επίθεση επικράτησε νευρικότητα και δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει την προσπάθεια που έγινε στο άλλο άκρο του παρκέ. Εκεί όπου συνήθως αντιμετωπίζει προβλήματα όντας η αχίλλειος πτέρνα του.Από τη στιγμή που υπήρχε τόσο μεγάλη αστοχία έξω από τα 6.75 μέτρα και ο Καλάθης πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι του φέτος, δύσκολα θα... γλίτωνε από το Βελιγράδι. Το θέμα είναι ότι ακόμα και έτσι, και πάλι μπορούσε! Όμως η έλλειψη καθαρού μυαλού και κάποιες λεπτομέρειες στέρησαν από τον Παναθηναϊκό μια νίκη με την οποία θα μπορούσε να νιώσει πολύ πιο άνετα στη συνέχεια.

Πάντα... «No Calathes, No Party»

Τι εννοώ; Χαμένο ριμπάουντ με το σκορ στο 71-73 στα 55'' και στο... καπάκι τρίποντο από τον Πάντερ για το 74-73! Αν δεν είχε χαθεί το ριμπάουντ, τώρα θα μιλούσαμε από άλλη βάση. Σίγουρα θα υπογραμμίζαμε τα κακώς κείμενα του δεύτερου και του τελευταίου δεκαλέπτου «προς γνώση και συμμόρφωση για τη συνέχεια» αλλά τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά και το μαξιλαράκι ασφαλείας πολύ πιο... άνετο.

Αυτό που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά είναι ότι «No Calathes, No Party». Αυτό ίσχυε και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει στον Παναθηναϊκό. Θυμάστε τι λέγαμε πριν από μερικές εβδομάδες όταν ο Καλάθης δεν έκανε κατάχρηση του σουτ; Ότι αυτόν τον Καλάθη θέλει ο Παναθηναϊκός. Από τη στιγμή που «χαλάει» το μυαλό του και αρχίζει την... υπερκατανάλωση των προσπαθειών έξω από τα 6.75 μέτρα τις βραδιές που τίποτα δεν πάει καλά για εκείνον, η ομάδα θα έχει πρόβλημα.

Και εδώ αναρωτιέμαι: Για ποιον λόγο να μην παίξει ο ανεβασμένος τις τελευταίες εβδομάδες Ταϊρίς Ράις; Γιατί να μην μείνει περισσότερη ώρα ο Καλάθης στον πάγκο; Για την άμυνα; Για τα ριμπάουντ; Για την δημιουργία; Θεωρώ ότι ίσως να έπρεπε ο Πιτίνο να δοκιμάσει περισσότερη ώρα τον Ράις στο παρκέ, όπως και ότι θα έπρεπε να μπει νωρίτερα στην επιθετική εξίσωση ο Φριντέτ. Και επίσης θεωρώ ότι έχει ευθύνη ο πάγκος των «πρασίνων» για το γεγονός ότι «κόλλαγε» η επίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα, χωρίς να υπάρχει κίνηση με αποκορύφωμα το λάθος του Φριντέτ μετά την καταπληκτική άμυνα του Τζένκινς. Μην ξεχάσω! Η απουσία του Παπαπέτρου φάνηκε και μάλιστα με το παραπάνω! Άλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός με εκείνον στο παρκέ (σε όλους του τομείς του αγώνα) και άλλος χωρίς εκείνον. Μην ξεχνάτε και ο Καλάθης ήταν ωσεί παρών. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω την ήττα, ωστόσο είναι πράγματα που ισχύουν και τα οποία επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα.

Αντίθετα στη Βαλένθια ήταν η επίθεση καλή και η άμυνα άθλια. Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να προχωρήσει στη διοργάνωση πρέπει να βρει ισορροπία. Δεν λέω να παίρνει 8/10 ή 9/10 και στις δύο πλευρές του παρκέ αλλά σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει τέτοια χαώδη διαφορά στο πώς αντιμετωπίζει τα ματς σε άμυνα και επίθεση. Όχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά μετά τη Ζενίτ ακολουθεί πρόγραμμα... φωτιά που θα καθορίσει και τη θέση των «πρασίνων» στη διοργάνωση.

Να το υπενθυμίσω; Μπαρτσελόνα εντός, Ρεάλ εκτός, Ολυμπιακός εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός, Φενέρ εκτός, Άλμπα εκτός, Χίμκι εντός, Εφές εκτός, Μακάμπι εντός και Μπασκόνια εκτός! Ο Παναθηναϊκός δεν είναι εξασφαλισμένος στα playoffs. Και θα χρειαστούν μία ή και δύο νίκες εκτός προγράμματος και σε έδρες που δεν υπολόγιζε από το ξεκίνημα της σεζόν. Γιατί εκεί που ήταν έτοιμος να κοιτάξει προς τα πάνω, μπορεί να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Βέβαια τα πάντα βρίσκονται ακόμα στο χέρι του. Εκείνος θα ορίσει τη μοίρα του...

Όσο για τα κέρδη του ματς; Πρώτο και καλύτερο ο Νίκος Παππάς, ο οποίος όχι μόνο επέστρεψε σε ματς της EuroLeague ύστερα από σχεδόν δύο μήνες, όχι μόνο πήρε χρόνο συμμετοχής ξεκινώντας στην πρώτη πεντάδα, αλλά ήταν και κομβικός σε άμυνα και επίθεση. Αν μπει ο 29χρονος γκαρντ στο rotation και στην «πράσινη» εξίσωση, τότε ο Πιτίνο μπορεί να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Το δεύτερο αφορά την αμυντική προσφορά του Μπέντιλ. Και μόνο την αμυντική. Γιατί στην επίθεση... αφήστε το καλύτερα. Όχι μόνο για τα 0/5 του σουτ, αλλά για την εν γένει παρουσία του και το πώς κινούνταν στο παρκέ. Ο Ράουτινς DNP. Και συνολικά 21:17 λεπτά συμμετοχής σε 4 ματς με 0/3 σουτ. Άραγε θα γίνει χρήσιμος στη συνέχεια ;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...