Ο Βόιτμαν εξοστράκισε τον Κουφό στην άκρη του πάγκου

Ο Βόιτμαν εξοστράκισε τον Κουφό στην άκρη του πάγκου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Βόιτμαν εξοστράκισε τον Κουφό στην άκρη του πάγκου
Ο Γιόχαν Βόιτμαν αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός από τον Κώστα Κουφό και η Euroleague Greece εξηγεί γιατί ο Έλληνας σέντερ περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αν κανείς ρίξει μια ματιά στους χρόνους συμμετοχής, κυρίως όμως στον αγωνιστικό ρόλο του καθενός, προφανώς θα αντιληφθεί ότι δεν υφίσταται καν ζήτημα σύγκρισης. Προς Θεού, τούτο δεν σημαίνει ότι ο Γερμανός σέντερ είναι καλύτερος από τον Έλληνα. Πλέον εξάλλου οι παίκτες δεν κρίνονται μόνο από τους αριθμούς, αλλά από τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένους ρόλους και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητά τους στις αποστολές που θα αναλάβουν. Ακόμη περισσότερο, από το κατά πόσο θα «κουμπώσουν» στην αγωνιστική φιλοσοφία μιας ομάδας. Στην προκριμένη περίπτωση, πρόκειται για δύο παίκτες οι οποίοι (λίγο πολύ) έχουν το ίδιο ύψος, στην πραγματικότητα όμως είναι πολλοί διαφορετικοί.

Ξεκινώντας από τους αριθμούς και τον ρόλο, είναι προφανές ότι ο Βόιτμαν εντάσσεται στα βασικά γρανάζια της αγωνιστικής μηχανής της ΤΣΣΚΑ. Αυτό πιστοποιείται από τα τουλάχιστον 22 αγωνιστικά λεπτά που παίζει κατά μέσο όρο, προσφέροντας οκτώ πόντους ανά αγώνα με ικανοποιητικά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (55.9%) και τρίποντα (40.7%) και αχίλλειο πτέρνα την αστοχία του από τη γραμμή των βολών καθώς το 57% δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τιμητικό. Ο Κώστας Κουφός μετρά 12 συμμετοχές με μόλις 103 αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του, ενώ οι δικοί του αριθμοί (3.2π. και 2.5 ριμπ.) δείχνουν ότι ακόμη δεν έχει ενταχθεί στο σύνολο.

Καταρχήν, ο Έλληνας σέντερ άρχισε με μειονέκτημα καθώς ο σοβαρός τραυματισμός του στο διάστημα της προετοιμασίας, του στέρησε (σχεδόν) το σύνολο των φιλικών αγώνων αλλά και τις πρώτες έξι αγωνιστικές της Euroleague. Για την ακρίβεια, έκανε ντεμπούτο τη φετινή χρονιά στην 7η αγωνιστική, στην αναμέτρηση απέναντι στη Βιλερμπάν. Ο ουσιαστικός χρόνος επιστροφής έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό δεν είναι ίδιος για όλους τους παίκτες. Κυρίως για… βαριά κορμιά σαν αυτό του Κουφού.

Πέραν του τραυματισμού, η αλήθεια είναι ότι ο Βόιτμαν «εκτόπισε» τον Κουφό γιατί πολύ απλά ταιριάζει περισσότερο στο στιλ παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις της ρακέτας, κινείται περισσότερο επί της γραμμής του τριπόντου, έχει μεγαλύτερη έκρηξη και ταχύτητα, διαθέτει ιδιαίτερη ικανότητα στο transition παιχνίδι πράγμα που είναι απαραίτητο για την αγωνιστική φιλοσοφία της ΤΣΣΚΑ, ενώ «έχτισε» γραμμή επικοινωνίας με τους «κοντούς». Με βαρύ κορμί και ελάχιστη εμπειρία στην Euroleague, ο Κώστας Κουφός μπορεί να διαδραματίσει συγκεκριμένο αγωνιστικό ρόλο.

Στην ΤΣΣΚΑ δεν έχουν χάσει την πίστη τους στον 31χρονο σέντερ, αυτό αποδείχθηκε τουλάχιστον μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ρωσικής ομάδας, Αντρέι Βατούτιν. Για την ακρίβεια κατέθεσε τη βεβαιότητα ότι… «πιστεύω πως στο δεύτερο μισό της σεζόν (ο Κουφός) θα βελτιωθεί. Δεν είναι το στιλ παίκτη που κάνει αριθμούς, δεν είχε εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, δουλεύει, προσπαθεί και αυτό που θέλουμε από αυτόν είναι τα ριμπάουντ και οι έξτρα κατοχές. Δεν έχουμε παράπονο». Προφανώς, οι τοποθετήσεις του Βατούτιν λειτούργησαν υποστηρικτικά στην ψυχολογία του Έλληνα σέντερ, μένει να φανεί αν θα διαφοροποιηθεί και ο ρόλος του ή μάλλον, αν θα μετρήσει περισσότερα λεπτά στο παρκέ. Τούτο βέβαια εξαρτάται και από τον αντίπαλο. Για παράδειγμα, φέτος ο Κουφός μέτρησε αρκετά λεπτά συμμετοχής σε δύο αγώνες. Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε λόγω της παρουσίας του Γιαν Βέσελι αλλά και κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης λόγω Ουόλτερ Ταβάρες

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.