Πύργος από τραπουλόχαρτα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Πύργος από τραπουλόχαρτα
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται αν υπάρχει ελιξήριο αυτοσυντήρησης ικανό να κρατήσει μία ομάδα ζωντανή επί οκτώ μήνες.

Η αυτοκαταστροφική πορεία στην οποία ο Ολυμπιακός υποχρέωσε τον εαυτό του πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν γραφτό να φτάσει στο σημείο ναδίρ λίγο πριν συμπληρωθεί έτος από τον αλήστου μνήμης ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Σαν να μην έφτανε η λοιπή μαυρίλα, ήρθαν τρεις πρώην «τριφυλλοφόροι» (και ένας «ερυθρόλευκος») να σκηνοθετήσουν το Βατερλώ, σε ένα γήπεδο όπου βασιλεύει το ενοχλητικό για τους Πειραιώτες πράσινο.

Σάρας, Ρίβερς, Λέκα και ...ΛεΝτέι. Πώς θα ξημερώσει η επόμενη εβδομάδα για τον Ολυμπιακό, εάν παίξουν με τα νεύρα των οπαδών του και οι Ιτούδης, Τζέιμς;

Όσοι φταίνε για το δωδεκάμηνο του αυτοακρωτηριασμού καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν λύσεις, πριν αδειάσει το ΣΕΦ από τους τελευταίους πιστούς της πορτοκαλί μπάλας.

Οι άλλοι, οι «ασπρόμαυροι», που δρομολόγησαν με άναρθρες κραυγές την ακατανόητη πορεία προς το αδιέξοδο, έτσι κι αλλιώς απουσιάζουν συστηματικά.

Θα περάσουν μια βόλτα από το Φάληρο στις 3 Μαρτίου για να θαυμάσουν το δημιούργημά τους, θα ξεσπάσουν το ετήσιο άχτι τους και μετά μη τους είδατε.

Ο Ολυμπιακός του Κάουνας ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Απέναντι σε έναν αντίπαλο φορμαρισμένο, νεανικό και άρτια προετοιμασμένο, όλες οι αδυναμίες του ξεγυμνώθηκαν στο παρκέ.

Ο Μιλουτίνοβ έμοιαζε να έχει το μυαλό του στον επόμενο σταθμό της καριέρας του, όπως και οι δεύτερης διαλογής Αμερικανοί που αποκτήθηκαν για να μπαλώσουν τρύπες μεγαλύτερες από το μπόι τους.

Ο Σπανούλης έδειξε την ηλικία του, ο Κόνιαρης τις ελλείψεις του, ο Παπανικολάου την αστάθειά του, ο Βεζένκοφ τις αδυναμίες του, ο Πολ την έλλειψη κινήτρου και όλοι μαζί την οικτρή πραγματικότητα μιας ομάδας πλήρως αποπροσανατολισμένης.

Ο Ολυμπιακός του 2019-20 μπορεί να διαθέτει πείρα και ποιότητα για να πετύχει σκόρπιες νίκες, ενίοτε θεαματικές, αλλά δεν έχει ούτε πλάνο ούτε στόχο ούτε φλόγα.

Πού πηγαίνει αυτή η ομάδα και ποιος είναι ο οδικός χάρτης της; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μοιάζει και ο ίδιος χαμένος στο διάστημα, αλλά ουδείς δικαιούται να του ζητήσει ευθύνες.

Τα τραγικά λάθη στρατηγικής και σχεδιασμού τα υπέγραψαν πρωτίστως τα αφεντικά της ομάδας και κατά δεύτερο λόγο ο προπονητής που φορούσε την κόκκινη φόρμα το καλοκαίρι.

Αν δεν μεσολαβούσε η νίκη-πυροτέχνημα επί της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, εκείνη που γέμισε τις μπουκάλες με οξυγόνο, τα τραπουλόχαρτα θα είχαν σκορπίσει στον άνεμο πολύ νωρίτερα.

Η στατιστική της αποψινής αναμέτρησης, όσο τέλος πάντων μπορεί να θεωρηθεί αναμέτρηση η μονόπρακτη φαρσοκωμωδία του Κάουνας, βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα σε όσους επιμένουν να θυμούνται τη συνταγή των θριάμβων.

Ο Ολυμπιακός άφησε να κυλήσουν 8,5 λεπτά πριν παραχωρήσει το πρώτο του φάουλ. Μέχρι το 15’, δεν είχε εκτελέσει ούτε μία βολή. Μηδέν οξέα, μηδέν λιπαρά.

Μετρούσε 6 λάθη στην εναρκτήρια περίοδο, ενώ η Ζαλγκίρις υπέπεσε μόλις σε 1 σε ολόκληρο το α’ ημίχρονο.

Στα πρώτο 16:15 του παιχνιδιού, ουδείς «ερυθρόλευκος» πλην του Μιλουτίνοβ είχε έστω 1 ριμπάουντ στη στατιστική του.

Η περιφερειακή άμυνα επέτρεψε στους Λιθουανούς να σκοράρουν 14 φορές από τη γραμμή των 6μ75, ισοφαρίζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε από τον Νοέμβριο του 2013.

Θεατής αλλεργικός στα νούμερα δεν είχε παρά να σηκώσει το βλέμμα για να παρακολουθήσει τις παρελάσεις του ανενόχλητου ΛεΝτέι από το ένα καλάθι στο άλλο!

Μολονότι ο Ολυμπιακός κυνηγούσε τους Λιθουανούς από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο δεν καταδέχθηκε να παραχωρήσει περισσότερα από 17 φάουλ.

Οι παίκτες του Σάρας τελείωσαν το ματς με τη στολή ατσαλάκωτη και με τη χωρίστρα άθικτη. Όπως και εκείνοι του Μπαρτζώκα, άλλωστε.

Ο τραυματισμός του αναντικατάστατου Γιώργου Πρίντεζη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άλλοθι για τους λιγότερο αυστηρούς, αλλά τη Βασκόνια ο Ολυμπιακός τη συνέτριψε χωρίς τον Πρίντεζη και μάλιστα έπαιξε ωραίο μπάσκετ.

Άλλωστε, η Ζαλγκίρις είχε τις δικές της σημαντικές απουσίες: Λάντεϊλ, Γκριγκόνις. Και δεν είναι δα κάποιο ακατανίκητο μεγαθήριο. Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής φέρνει τις δύο ομάδες ισόβαθμες.

Κατά πάσα βεβαιότητα, ο μεθαυριανός αγώνας με την ΤΣΣΚΑ θα βρει τον Ολυμπιακό αποδεκατισμένο, αφού τραυματίστηκαν απόψε και οι Σπανούλης, Ρότσεστι.

Οι ρεαλιστές χαρακτηρίζουν τη χρονιά χαμένη και θεωρούν το υπόλοιπό της «περίοδο προετοιμασίας» για το 2020-21. Ωστόσο, αυτό το κούφιο σχήμα δεν περιέχει παρηγοριά για κανέναν.

Ο Ολυμπιακός, που από παιδιάστικο πείσμα δεν μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1, καλείται να ανακαλύψει το ελιξήριο της αυτοσυντήρησης για ένα ολόκληρο, βασανιστικό οκτάμηνο.

Με τις κερκίδες μισοάδειες, με το ειδικό βάρος του πριονισμένο και στελεχωμένος από παίκτες που -στην πλειοψηφία τους- δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Όπως εξαρχής προειδοποιούσαν οι ρεαλιστές, η χρονιά 2019-20 ήταν ουσιαστικά μία τζούφια σεζόν 3-4 μηνών. Και δεν είναι διόλου απίθανο να δώσει τη θέση της σε μία παρόμοια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.