Γιασικεβίτσιους: «Ο κυριότερος λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό ήταν ο Ζέλικο!» (pod)

Αντωνία Σπανού
Γιασικεβίτσιους: «Ο κυριότερος λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό ήταν ο Ζέλικο!» (pod)
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μίλησε στον Τζο Αρλάουκας και το «The Crossover» για την πορεία της ζωής του, αλλά και της καριέρας του. Η ξεχωριστή αναφορά και η ατάκα για τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας και θρύλος της Euroleague, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, «άνοιξε την καρδιά του» στον Τζο Αρλάουκας και το «The Crossover», για την πορεία της καριέρας του και της ζωής του, με λεπτομέρειες από τότε που ήταν παιδί, μέχρι τώρα που έχει αλλάξει την ζωή του και πλέον βλέπει από νέα σκοπιά το παιχνίδι.

Μεταξύ άλλων ο Σάρας είπε:

«Με έμαθαν πάντα να είμαι σκληρός, ποτέ να μην εγκαταλείπω, να μην χρησιμοποιώ δικαιολογίες. Οι γονείς μου είχαν πολύ σκληρό σκεπτικό, ήταν αθλητές, οπότε ήταν κάπως φυσικό για εμένα».

Και συνέχισε στο πως παραλίγο να αφήσει το μπάσκετ για το τένις...

«Είναι αλήθεια αυτό, ήμουν χαζό παιδί. Πάντα έπαιζα με μεγαλύτερους, οπότε δεν ήμουν ποτέ καλός. Μου έλεγαν ότι ήμουν ταλαντούχος, αλλά άργησα να αναπτυχθώ. Με διέλυαν. Και ήμουν και λίγο τεμπέλης στα 15 μου. Το μόνο που ήθελα στην καριέρα μου ήταν να παίξω με τον Σαμπόνις και τον Κουρτινάιτις. Και τώρα είμαστε φίλοι, είναι τρελό. Στέλνουμε μηνύματα και μιλάμε όλη την ώρα, κάνουμε πάρτι».

Ο Γιασικεβίτσιους μίλησε για τον πρώτο τίτλο του το 2003 με την Μπαρτσελόνα και παραδέχτηκε ότι ήταν υπερβολικά νευρικός στον τελικό.

«Δεν κοιμήθηκα για μια εβδομάδα. Μόνο μία ή δύο ώρες. Έτρεμα».

Ο Σάρας σχολίασε και τον back to back τίτλο με την Μακάμπι το 2004 και το 2005 και το τρελό τέλος, στο παιχνίδι κόντρα στην Ζαλγκίρις στο TOP16 το 2004.

«Δεν θέλω να πάω εκεί την κουβέντα και να μιλήσω για τύχη, αλλά σε αυτό το παιχνίδι δεν ξέρω τι έγινε για να τελειώσει έτσι. Για να νικήσει η Μακάμπι, έπρεπε να συμβούν 7 ή 8 πράγματα, αν δεν γινόντουσαν θα χάναμε... Πρέπει να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είναι τυχερός».

Στο τέλος της δεκαετίας και συγκεκριμένα το 2009 ο Γιασικεβίτσιους πήγε στον Παναθηναϊκό και συνεργάστηκε με τον Ομπράντοβιτς για μια ακόμα επιτυχία.

«Ο κυριότερος λόγος που πήγα στον Παναθηναϊκό ήταν εκείνος. Βρήκα αγάπη εκεί. Γνώρισα την γυναίκα μου, τα παιδιά μου γεννήθηκαν εκεί. Ήταν ιδιαίτερα. Μου φέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Είχα έτσι κι αλλιώς κίνητρο ως αθλητής, αλλά όταν έρχονται 5000 άτομα στο αεροδρόμιο για εσένα, δεν ήξερα αν θα βγω ζωντανός από το αεροδρόμιο, πρέπει να προσπαθήσεις πραγματικά.

Ήμουν ώριμος τότε. Βρήκα αγάπη στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω και να παίξω το πρώτο μου ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού Παναθηναϊκού. Ήμουν κακός. Ο Ζέλικο ήταν το αφεντικό και αυτό ήταν. Μπορείς να δεις ακόμα και αν παίζεις γι' αυτόν ότι έχει μια σπουδαία ανθρώπινη πλευρά. Δεν είχαμε άλλη σχέση όσο έπαιζα».

Πλέον, είναι στην άλλη πλευρά, είναι προπονητής και τα πράγματα είναι διαφορετικά για εκείνους.

«Πρέπει να πάω στο επίπεδο των παικτών, να καταλάβω πως σκέφτονται, να καταλάβω τι γίνεται μέσα στο κεφάλι τους και να βρω έναν τρόπο να τους βελτιώσω ως παίκτες και ανθρώπους. Για εμάς τους προπονητές, πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Κάθε παίκτης είναι σημαντικός. Κάθε παίκτης είναι κομμάτι του παζλ».

Για τον Σπανούλη τόνισε:

«Όλοι μιλάνε για παίκτες που δουλεύουν σκληρά, αλλά κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει ακριβώς. Σημαίνει να δίνεις το 100% κάθε ημέρα. Είναι δύσκολο να φτάσεις, αλλά ο Σπανούλης είναι εκεί κοντά. Δεν είναι ψηλός, έγινε πολύ καλύτερος σουτέρ. Δεν μοιάζει με μεγάλος παίκτης, αλλά είναι. Είναι ανταγωνιστικός, θα σου κόψει τον λαιμό για να πάρει την νίκη. Ήμουν προετοιμασμένος γι' αυτόν, το λέω και στα γκαρντ μου. Δεν είναι το μπάσκετ πρώτα. Θα κάνει κάτι, θα σας κοιτάξει αν δεν απαντήσετε αμέσως έχετε χάσει την μισή 'μάχη'. Τον σέβεστε γιατί το αξίζει, αλλά αν κάνετε πίσω, έχετε χάσει».

Ακούστε όλη την συνέντευξη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.