Λούις Σκόλα: Ο ροκ σταρ που έγινε… επιχειρηματίας

Λούις Σκόλα: Ο ροκ σταρ που έγινε… επιχειρηματίας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Λούις Σκόλα: Ο ροκ σταρ που έγινε… επιχειρηματίας
Ο Λούις Σκόλα άλλαξε πολύ και η Euroleague Greece καταπιάνεται με την περίπτωση του σπουδαίου Αργεντίνου εντοπίζοντας τις διαφορές τόσο στο παρουσιαστικό του όσο και στο στιλ παιχνιδιού του…

Οι ρυτίδες του προσώπου του φανερώνουν την ηλικία του. Ομοίως και το κοντοκουρεμένο μαλλί του. Βλέπετε, τα χρόνια πέρασαν και το look της πλούσιας κόμης που παρέπεμπε σε ροκ σταρ, έπρεπε να αλλάξει. «Κοιτούσα τον εαυτό μου στον καθρέπτη, έβλεπα πολλές άσπρες τρίχες και είπα στον εαυτό μου ότι δεν είμαι ο παλιός μάγκας με το μακρύ μαλλί, έπρεπε να το κόψω», είχε πει ο ίδιος. Σήμερα ο Λούις Σκόλα μοιάζει περισσότερο με… μπαρουτοκαπνισμένο επιχειρηματία, ασχέτως της άρνησής του να φορέσει κουστούμι. Ηλικιακά διανύει το 40ο έτος της ηλικίας του, οργανικά όμως συνεχίζει να νιώθει τη φλόγα στην ψυχή του, σε σημείο να αδυνατεί να αποφασίσει πότε θα τραβήξει την τελευταία γραμμή στην καριέρας του. (Σοβαρή) σχετική συζήτηση δεν έκανε με κανέναν. Δεν επηρεάστηκε ούτε από την παρουσία του κουστουμαρισμένου Μανού Τζινόμπιλι στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο κι ας είναι της γενιάς του. Κουστούμι ο Μανού, σορτσάκι αυτός.

Ο Λούις Σκόλα έχει αλλάξει πολύ και οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο στο παρουσιαστικό του. Είναι άλλος παίκτης. Στην πραγματικότητα, όφειλε να προσαρμοστεί στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, ασχέτως της συζήτησης για το κατά πόσο είναι αποδεκτό. «Το low post παιχνίδι έχει πεθάνει. Ομοίως και οι δύο ψηλοί. Έπρεπε να συμβιβαστώ, να γίνω διαφορετικός παίκτης. Το παιχνίδι είναι πιο γρήγορο. Οι παίκτες είναι πιο γρήγοροι, πιο αθλητικοί. Προσωπικά, δεν ήμουν ποτέ καλός αθλητής. Αυτά λειτούργησαν εναντίον μου», είχε πει.

Ο Αργεντίνος δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα στον μπασκετικό χαρακτήρα του. Κράτησε την αυταπάρνηση, την αργεντίνικη ψυχή, αύξησε τα επίπεδα της εμπειρίας και παρέμεινε το ίδιο εγκεφαλικός. Ήταν εξίσου απαραίτητο να προσθέσει κομμάτια στο παιχνίδι του, όπως για παράδειγμα το μακρινό σουτ. Γυρνώντας τη μηχανή του χρόνου στη σεζόν 2006-07, την τελευταία του με τη φανέλα της Μπασκόνια (άλλοτε Ταουγκρές), ο Σκόλα επιχείρησε μόλις ένα τρίποντο σε σύνολο 23 αγώνων. Ήταν περισσότερο low post παίκτης. Τώρα, δεν μπορεί να κρατήσει την μπάλα για πολλά δευτερόλεπτα με παράλληλη κίνηση προς το καλάθι. Αυτή η κίνηση ανήκει στο παρελθόν. Κι έτσι, φέτος επιχείρησε 60 τρίποντα με αξιοπρεπές ποσοστό ευστοχίας, αυτό του 33%.

Κυρίως όμως, έχει αυτογνωσία. Δεν θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αρμάνι Μιλάνο, διανύοντας το 40ο έτος της ηλικίας του. Αντιλαμβάνεται ότι ανήκει στην… οπισθοφυλακή. Εξάλλου, ο Έτορε Μεσίνα δεν τον «πήγε» στο Μιλάνο με την προσδοκία της αναβίωσης του παλιού Σκόλα. Κανείς δεν νίκησε τον χρόνο, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η φετινή σεζόν είναι η 24η επαγγελματική στην καριέρα του! Μέχρι και νούμερο άλλαξε καθώς, κανείς δεν επιτρέπεται να πάρει το Νο4 στην Αρμάνι Μιλάνο. Κι έτσι συμβιβάστηκε με το Νο40 το οποίο δείχνει και την ηλικία του.

Λόγω ρόλου, ο έμπειρος σέντερ (ο οποίος παλιότερα ήταν φόργουορντ) ανέλαβε τις μισές προσπάθειες σε σχέση μ’ αυτές που είχε πάρει στην τελευταία του σεζόν στην Μπασκόνια. Τότε είχε 15.5 πόντους κατά μέσο όρο με 141/245 σουτ (57.6%) σε 23 αγώνες, μέχρι στιγμής έχει 9.9 πόντους με 62/126 σουτ (49.2%) σε 22 αγώνες. Με όπλο την μπασκετική οξυδέρκειά του αλλά και την εμπειρία του παραμένει παραγωγικός στα ριμπάουντ. Μέχρι στιγμής έχει μαζέψει 109 «σκουπίδια», είχε 135 στην τελευταία του χρονιά. Καθόλου άσχημα για έναν αθλητή ο οποίος στις 30 Απριλίου θα σβήσει σαράντα κεράκια…