Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα
O Nίκος Παπαδογιάννης είδε τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει σημεία ζωής και σπεύδει να μετρήσει ξανά τα κουκιά της οχτάδας.

O Oλυμπιακός αποφάσισε να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο πάνω που οι τελευταίοι αισιόδοξοι εγκατέλειπαν το σκάφος.

«Εκεί εκεί στη Β’ Εθνική», παιάνιζε η κερκίδα, όσο ο Σπανούλης και οι συνοδοιπόροι του ισοπέδωναν την αλλοπρόσαλλη αλλά όχι ακίνδυνη Βασκόνια.

Μα, ποια Βήτα Εθνική; Έχει Βήτα και Γάμα και Δέλτα Εθνική η Euroleague;

Τόσο το καλύτερο, όμως, που περί άλλα ετύρβαζε η κερκίδα. Ο Ολυμπιακός είχε το κεφάλι του ήσυχο και πήρε διαζύγιο από το άγχος.

Όσο λιγότερη πίεση αισθάνονται οι «ερυθρόλευκοι», τόσο καλύτερα αποδίδουν στο παρκέ.

Εάν πάρουν απόφαση ότι το υπόλοιπο της σεζόν αφιερώνεται σε προετοιμασία για το 2020-21, μέχρι που μπορεί να προλάβουν τα πλέι-οφ του 2019-20...

Οι παίκτες που «όφειλαν» να εμφανιστούν στο γήπεδο αγχωμένοι ήταν απόψε οι κορυφαίοι του χορού.

Ο Ογκουστίν Ρούμπιτ βρέθηκε ουρανοκατέβατος στην πεντάδα στο πόστο του τραυματισμένου Πρίντεζη και κέρδισε με το σπαθί του 31:19 συμμετοχής, αφού έπαιξε καλύτερα απ' όλους.

Ο Οκτάβιους Έλις έκανε ντεμπούτο στην Euroleague λίγο πριν τα 27α γενέθλιά του και μολαταύτα έπεισε τον Μπαρτζώκα ότι άξιζε να μοιραστεί εξ ημισείας με τον βαριεστημένο Μιλουτίνοβ το 40λεπτο της θέσης «5».

Ακόμα και ο αινιγματικός Μπάλντγουιν ήταν καλός, παρ’ όλο που το μεροκάματό του κρέμεται συνεχώς από μία λεπτή κλωστή.

Ο Αμερικανός τελείωσε το παιχνίδι με 6 ασίστ, 4 ριμπάουντ και μόνο 2 πόντους, αλλά το «θέλω» του καθρεφτίστηκε στα 5 φάουλ που χρεώθηκε.

Όταν μία ομάδα ζορίζεται, ο παραπανίσιος ιδρώτας που ξοδεύει στα μετόπισθεν γίνεται κλειδί επιτυχίας.

Ο αποψινός Ολυμπιακός είχε τη σφραγίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, για πρώτη φορά από τότε που ο πρωτομάστορας του θριάμβου του 2013 επέστρεψε στον Πειραιά.

Η μπάλα κυκλοφόρησε γρήγορα, το ένστικτο συνδυάστηκε ιδανικά με τη σκοπιμότητα, το rotation βασίστηκε στις αλήθειες του γηπέδου, ενώ η άμυνα χρησιμοποίησε ως πρωταρχικό εργαλείο της την αθλητική ικανότητα των παικτών.

Kαι τη διάθεση, βεβαίως βεβαίως. Υπήρχε διάθεση για άμυνα, στο πρώτο τετράμηνο της χρονιάς; Ιδίως στις μέρες του Ντέιβιντ Μπλατ, η ομάδα πρόσεχε μη χαλάσει τη χωρίστρα της.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πανέτοιμος για την αποστολή της βραδιάς, ακόμα και όταν πόνταρε σε πεντάδες βγαλμένες από το Εurocup - με το συμπάθειο.

Κάποια στιγμή ο Μπαρτζώκας έστειλε στο παρκέ τους Κόνιαρη, Ρότσεστι, Χαραλαμπόπουλο, Βεζένκοφ, Έλις!

Παρ’ όλες τις ανορθογραφίες στη στελέχωση και το έλλειμμα ποιότητας, ο πήχης δεν χαμήλωσε και αδύναμος κρίκος δεν εντοπίστηκε.

Η Βασκόνια απογοήτευσε τους λίγους που τη θεωρούν αξιόπιστο διεκδικητή μίας θέσης στα πλέι-οφ, αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Σε μία Εuroleague όπου τα κουρέλια του Μιλάνου πιάνουν θέση στην οχτάδα και παρακατιανές ομάδες επιπέδου Βαλένθια ή Ερυθρού Αστέρα ονειρεύονται βάσιμα να προκριθούν πλέι-οφ, υπάρχει ελπίς για όλους.

Όταν έγραφα -από το φθινόπωρο κιόλας- ότι το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πεσμένο, πολλοί έσπευσαν να μου κρεμάσουν κουδούνια.

Να, όμως, που χρειάζεται μικροσκόπιο με ενισχυμένο φακό, για να εντοπίσει κανείς ψήγματα ποιότητας πίσω από την πρωτοπόρο εξάδα.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο ατυχής που θα πέσει «εκεί εκεί στη Βήτα Εθνική». Κάτι μου λέει ότι δεν έχει την παραμικρ σχέση με την Euroleague ή με το μπάσκετ.

Ξέρω όμως ότι ο Ολυμπιακός διατηρεί -σε πείσμα των παλινωδιών του- δικαίωμα στην ελπίδα.

Η ποιότητα, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει. Η παρουσία του «αιώνιου έφηβου» Σπανούλη συνεπάγεται κίνητρο, πείρα και ηγετικό πνεύμα.

Ομάδα ικανή να κερδίσει ένα μίνι-ντέρμπι της Εuroleague με στέλεχος επιπέδου Πρίντεζη παροπλισμένο αυτομάτως κερδίζει γαλόνια και αυτοπεποίθηση.

Η αδιάφορη στάση των οπαδών μπορεί να μειώνει τα ντεσιμπέλ στο ΣΕΦ, ταυτόχρονα όμως απομακρύνει τους φορείς της μίρλας και τους απρόσκλητους ποδοσφαιρόπληκτους.

Όποτε ο Ολυμπιακός γίνεται ομάδα με υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο και ορισμένα καλολογικά στοιχεία, όπως απόψε, υπενθυμίζει το ειδικό του βάρος και βγάζει δόντια.

Τα αποτελέσματα της «διαβολοβδομάδας» που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Ζαλγκίρις (στο Κάουνας) και την ΤΣΣΚΑ (στο Φάληρο), μπορούν να τον τοποθετήσουν ξανά σε ράγες πρόκρισης ή να τον εκτροχιάσουν οριστικά και αμετάκλητα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.