Άλμπα - Φενέρμπαχτσε 70-74: Ανατροπή με τρομερό Βέστερμαν

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άλμπα - Φενέρμπαχτσε 70-74: Ανατροπή με τρομερό Βέστερμαν
Η προσωπικότητα της Φενέρμπαχτσε έκανε τη διαφορά στο Βερολίνο και οδήγησε στη νίκη επί της Άλμπα με 70-74. Καταλυτικός ο Κώστας Σλούκας για την τουρκική ομάδα αλλά στο τέλος ο Λέο Βέστερμαν ήταν αυτός που της έδωσε το φιλί της ζωής

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν κακή. Επιρρεπής στα λάθη, κακή άμυνα, κάκιστες επιλογές στην επίθεση. Ωστόσο, η αγωνιστική άνοδος του Κώστα Σλούκα ομόρφυνε τη Φενέρμπαχτσε και σε συνδυασμό με την καταλυτική παρουσία του Βέστερμαν και τους έντεκα πόντους που σημείωσε σε τέσσερα λεπτά, πήρε τη νίκη.

Το πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε… δοκιμασίας των νεύρων του Ζέλικο Ομπράντοβιτς καθώς η Φενέρμπαχτσε ήταν αναποτελεσματική. Με έντεκα λάθη σε σχεδόν ισάριθμα αγωνιστικά λεπτά δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι. Ακόμη και έως το σημείο στο οποίο προηγήθηκε στο σκορ (13-17, 7’) είχε πρόβλημα στις επιστροφές στην άμυνα, μειονέκτημα στις προσωπικές μονομαχίες και στον έλεγχο του ρυθμού. Αντιθέτως, η Άλμπα Βερολίνου βασίστηκε στους Μέισον, Γκρεντράιτις και με 9-0 σερί προηγήθηκε με 22-17 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των δέκα πόντων (30-20) έπειτα από περίπου πέντε αγωνιστικά λεπτά στη δεύτερη περίοδο καθώς η άμυνα της γερμανικής ομάδας συνέχισε να καταστρέφει τις γραμμές επικοινωνίας των παικτών της Φενέρμπαχτσε. Εκεί ο Λουίτζι Ντατόμε δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι με τους δέκα πόντους που σημείωσε, καθώς η διαφορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (38-29, 18’). Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 41-33 υπέρ των γηπεδούχων.

Η Φενέρμπαχτσε βελτίωσε την άμυνά της στο τρίτο δεκάλεπτο, σε αντίθεση όμως με το πρώτο ημίχρονο, δεν είχε συνέπεια στο μακρινό σουτ και ταυτόχρονα παρέμεινε επιρρεπής στο λάθος. Η δε Άλμπα επίσης δεν είχε λύσεις στην επίθεση (51-48, 28’). Εκεί ο Ντίξον πήρε δύο σημαντικές επιθέσεις για τη Φενέρμπαχτσε, ήταν άστοχος, χάθηκε η ευκαιρία για ανατροπή και το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 56-50 και με σοβαρό πρόβλημα για την τουρκική ομάδα τα τέσσερα φάουλ του καλύτερου παίκτη της, του Λουίτζι Ντατόμε.

Μετά το κακό πρώτο ημίχρονο, ο Κώστας Σλούκας ήταν ο ηγέτης της Φενέρμπαχτσε στο δεύτερο ημίχρονο αλλά κι αυτός που ισορρόπησε το παιχνίδι (60-60, 34’) με διαδοχικά τρίποντα. Με ένα τρίποντο του Βέστερμαν, η Φενέρμπαχτσε απέκτησε το προβάδισμα (63-65, 36:30). Το παιχνίδι κρίθηκε στη δύναμη καθώς οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν πολλές επαφές στην άμυνα. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς έχασε διαδοχικές ευκαιρίες για να βάλει θεμέλια νίκης κι έτσι δεν άλλαξε κάτι με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα.

Ο Βέστερμαν έβαλε ακόμη πέντε πόντους (65-70, 39’) κι έγινε παίκτης-καταλύτης για τη Φενέρμπαχτσε. Εκεί ένα απίθανο τρίποντο από τον Έρικσον κράτησε την Άλμπα στο παιχνίδι (68-70) 44’’ πριν το τέλος. Ο Βέστερμαν απάντησε με τον ίδιο τρόπο (68-73) 22’’ πριν το τέλος και σε συνδυασμό μ’ ένα κλέψιμο του Κώστα Σλούκα και δύο εύστοχες βολές του Ουίλιαμς (68-74) πήρε τη νίκη.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Φενέρμπαχτσε έχει προσωπικότητες σαν αυτή του Κώστα Σλούκα ή του Λουίτζι Ντατόμε ενώ στο κρίσιμο σημείο βρήκε τον… απομηχανής θεό της στο πρόσωπο του Βέστερμαν.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Λέο Βέστερμαν ήταν άφαντος στο παιχνίδι έως ότου φτάσουμε στα τελευταία τέσσερα λεπτά όπου σημείωσε 11 πόντους. Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο παίκτης που έβαλε τα θεμέλια της ανατροπής για τη Φενέρμπαχτσε.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λουίτζι Ντατόμε ο οποίος κράτησε την ομάδα του όταν αυτή… δεν βλεπόταν.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Για τη Φενέρμπαχτσε δεν είναι λίγοι καθώς Τόμας, Ντίξον και Νάναλι ήταν εκτός παιχνιδιού. Για την Άλμπα, ο Σίβα Πέιτον δεν βρήκε ρυθμό.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η αγωνιστική άνοδος του Κώστα Σλούκα στο δεύτερο ημίχρονο γιατί άλλαξε τη Φενέρμπαχτσε.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε τα λάθη και η Άλμπα Βερολίνου την επιθετική λειτουργία της στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό κάρφωμα του Ενοκό στο τέταρτο δεκάλεπτο μετά από ασίστ του Μέισον.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 41-33, 56-50, 70-74