Πονίτκα: «Θα θυμόμαστε για πάντα τη νίκη στο ΣΕΦ»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πονίτκα: «Θα θυμόμαστε για πάντα τη νίκη στο ΣΕΦ»
O Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε (23/1, 19:00) κόντρα στη Ζενίτ και ο Ματέους Πονίτκα μίλησε στην EuroLeague Greece για την εφετινή περιπέτεια των Ρώσων στην EuroLeague και την ιστορική νίκη στο ΣΕΦ.

O Πολωνός φόργουορντ ένας «βετεράνος» ετών 26. Το τελευταίο έχει τη σημασία του γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας του κι εκτός της χώρας του έχει παίξει μπάσκετ σε Βέλγιο, Τουρκία, Ρωσία, Ισπανία, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εγκατασταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, μετά ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο όπου είχε 13.5 πόντους κατά μέσο όρο και πλέον ζει την καλύτερη σεζόν του στην Euroleague, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως «το κλαμπ είναι καλά οργανωμένο και θέλει να κάνει βήματα μπροστά».

Απόψε (23/1, 19:00) η Ζενίτ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής και ο Ματέους Πονίτκα μίλησε στην EuroLeague για την αναμέτρηση με τους Πειραιώτες, υπενθυμίζοντας πως όλοι οι παίκτες των «ερυθρόλευκων» μπορούν να βγουν μπροστά ανά πάσα στιγμή.

Έπειτα, λοιπόν από 20 αγώνες στην EuroLeague, τι χρειάζεται μια ομάδα προκειμένου να επιβιώσει σε αυτό το επίπεδο;
«Στην EuroLeague δεν μπορείς να υποβιβαστείς, επομένως έχουμε ήδη… επιβιώσει (γέλια). Σίγουρα, όμως πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί στα αμυντικά ριμπάουντ και να παίζουμε καλύτερη άμυνα. Επιθετικά γινόμαστε όλο και καλύτεροι, δουλεύουμε σε αυτό το κομμάτι ώστε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα μας».

Η νίκη επί του Ολυμπιακού στην Αθήνα ήταν ένα από τα highlights της χρονιάς για τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης;
«Ήταν μια σπουδαία νίκη για εμάς. Βασικά, ήταν η πρώτη ιστορική νίκη για το κλαμπ στην EuroLeague, επομένως θα τη θυμόμαστε για πάντα. Είχαμε κάποια highlights ως τώρα, για παράδειγμα κερδίσαμε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη όμως η σεζόν δεν έχει τελειώσει. Θέλουμε να πετύχουμε κι άλλες σημαντικές νίκες…».

Σε προσωπικό επίπεδο, πως αντιλαμβάνεσαι την εφετινή σεζόν;
«Έχουμε κάποια σκαμπανεβάσματα ενώ χάσαμε 2-3 παιχνίδια που έπρεπε να είχαμε κερδίσει. Μιλάμε για πάρα πολλά παιχνίδια top επιπέδου σε μικρό χρονικό διάστημα, μια εντελώς νέα και διαφορετική εμπειρία για το κλαμπ και για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι σωματικά και πνευματικά για να ανταπεξέλθουμε».

Τι περιμένεις σε ό,τι αφορά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στη Ρωσία;
«Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο κλαμπ και ο κάθε παίκτης μπορεί να βγει μπροστά ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε τι είναι ικανός να κάνει ο Σπανούλης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτόν. Υπάρχουν, όμως ο Πρίντεζης και ο Μιλουτίνοφ που παίζει πραγματικά καλό μπάσκετ»

Ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος της χρονιάς για τη Ζενίτ;
«Ο μεγάλος στόχος είναι η VTB League, όπου θέλουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας (σ.σ. 5η θέση με ρεκόρ 6-7). Κάναμε κάποιες κακές ήττες στον πρώτο γύρο όμως πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλά. Σε ό,τι αφορά την EuroLeague, είναι η δεύτερη πιο δυνατή διοργάνωση στον κόσμο και δεν είναι καθόλου εύκολο. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε νίκες και να τελειώσουμε τη χρονιά με θετική διάθεση».

O Πονίτκα στην EuroLeague 2019-20
9.7 πόντοι
4.6 ριμπάουντ
1.8 ασίστ
0.9 κλεψίματα
1.8 λάθη
3.9 κερδισμένα φάουλ
13.3 ranking
σε 25:02 συμμετοχής