Οι λόγοι της εφετινής πτώσης της Ζάλγκιρις

Gazzetta team
Οι λόγοι της εφετινής πτώσης της Ζάλγκιρις
Η Ζάλγκιρις Κάουνας μέτρησε το προηγούμενο διάστημα 9 σερί ήττες, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έφτασε στο σημείο να πει πως «οι εποχές που περπατούσαμε στο Κάουνας» έχουν τελειώσει και ο Λιθουανός δημοσιογράφος Donatas Urbonas γράφει στην EuroLeague Greece τους λόγους της ελεύθερης πτώσης.

Το καλεντάρι της 20ής αγωνιστικής της EuroLeague στέλνει τη Ζάλγκιρις στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, με τους Λιθουανούς να προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι έπειτα από το αρχικό 3-12, μετρώντας τρεις νίκες στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις τους στη regular season.

Οι Λιθουανοί συμμετείχαν στα playoffs τα προηγούμενα δυο χρόνια μετρώντας μαζεμένες υπερβάσεις και ο Donatas Urbonas περιγράφει στην EuroLeague Greece τα αίτια της πορείας της Ζάλγκιρις.

«Η εφετινή Ζάλγκιρις είναι ουσιαστικά μια νέα ομάδα, με επτά νέους παίκτες σε σχέση με πέρσι. Μιλάμε για ένα πραγματικά "τρελό" νούμερο! Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους χρειάζεται πάντα χρόνο για να "χτίσει" την ομάδα του. Οι πραγματικές δυνατότητες της Ζάλγκιρις εμφανίζονται συνήθωςς έπειτα από τους πρώτους 3-4 μήνες της σεζόν όμως η κατάσταση άλλαξε φέτος...

Οι παίκτες δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα. Για παράδειγμα, ο Τζοκ Λαντέιλ δεν είναι καθόλου καλός στην post άμυνα, έχει πρόβλημα απέναντι σε ψηλούς που είναι καλοί στο παιχνίδι στο post, δεν μπορεί να σταματήσει τον αντίπαλο του στο "ένας εναντίον ενός". Στον Σάρας αρέσει να λέει ότι οι παίκτες του είναι μεγάλα παιδιά όμως στην EuroLeague πρέπει να είσαι ώριμος για να επιβιώσεις. Σε ό,τι αφορά τον ΛεΝτέι, έχει ήδη έναν χρόνο εμπειρίας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό όμως λογίζεται ακόμα ως νέος στην EuroLeague.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο λάθος της χρονιάς έγινε στη θέση του πόιντ γκαρντ με τον Άλεξ Πέρεζ. Όλοι περίμεναν πολλά περισσότερα, ο Σάρας τον πίστεψε, ακόμα κι όταν έπεσε στο τραπέζι η προοπτική να τον αποδεσμεύσει η ομάδα, ο Γιασικεβίτσιους έπεισε άπαντες να περιμένουν. Έδειξε τεράστια υπομονή για έναν παίκτη, ο οποίος αποκτήθηκε με την προοπτική να αρχίζει ακόμα και ως βασικός όμως απογοήτευσε.

Σε αυτό, μπορεί κανείς να συνυπολογίσει την αποχώρηση του Μπράντον Ντέιβις, αφού η Ζάλγκιρις έχασε έναν παίκτη που συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της EuroLeague. Η θέση του πόιντ γκαρντ είναι καθοριστική για τον Γιασικεβίτσιους, ο οποίος όμως έχασε πολύτιμο χρόνο επιμένοντας στον Πέρεζ. Όταν έφτασε στο σημείο να τον αλλάξει, δεν υπήρχαν καλοί διαθέσιμοι και ποιοτικοί παίκτες στην αγορά!

Από κει και πέρα, τεράστια απώλεια επίσης είναι ο τραυματισμός του Γκριγκόνις (σ.σ. επέμβαση στο πόδι), χάνοντας τον κορυφαίο περιφερειακό της ομάδας! Μιλάμε για τον ηγέτη της ομάδας, έναν παίκτη με τεράστια επιρροή στο παιχνίδι και στα αποδυτήρια... Το τελευταίο πρόβλημα έχει να κάνει με το σουτ. Η εφετινή ομάδα έχει "χτιστεί" για να σουτάρει τρίποντα, διαφοροποιώντας το στιλ της με την αλλαγή του Ουάιτ με τον Νάιτζελ Χέιζ. Πλέον όλοι μπορούν να σουτάρουν τρίποντο.

Φέτος ο Σάρας θυσίασε την ταχύτητα, την αθλητικότητα, τα... πάντα για το τρίποντο. Το αστείο είναι ότι δεν μπορούν να πετύχουν τρίποντο! Η Ζάλγκιρις είχε φέτος τα περισσότερα ελεύτερα τρίποντα σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα, όμως η αποτελεσματικότητα της ήταν μόνο στο 30%»!