Μπαρτζώκας: Έτσι έζησε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μπαρτζώκας: Έτσι έζησε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό
Η Euroleague Greece καταγράφει τον «διαφορετικό» Γιώργο Μπαρτζώκα που είδαμε στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άλμπα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό για επαγγελματικούς λόγους και όχι συναισθηματικούς όπως ξεκαθάρισε, αλλά σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες από το ντεμπούτο του.

Ο 54άχρονος τεχνικός έδειξε αρκετά διαφορετικός σε σχέση με αυτό που είχαμε μάθει την διετία 2012-14.

Πολύ πιο ήρεμος, πολύ πιο ήπιες αντιδράσεις προς τους παίκτες του ακόμη και οι δηλώσεις του πριν και μετά τον αγώνα με τους Γερμανούς δείχνουν ωριμότητα και σοφία.

Ας χωρίσουμε τις ενότητες σε εντός και εκτός παρκέ.

ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΚΕ

Ο Έλληνας τεχνικός δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τον σύλλογο, ωστόσο σίγουρα αντιμετωπίζει διαφορετικά το τμήμα μπάσκετ, περισσότερο ως δουλειά όπως τόνισε κι ο ίδιος. Φυσικά και γνώριζε πως μόλις ξεπροβάλλει από τη φυσούνα θα αποθεωθεί, ήταν εύκολο να το έχει αφουγκραστεί, ωστόσο φάνηκε κάπως «τρακαρισμένος».

Αφού ευχαρίστησε το κοινό κάθισε στην καρέκλα του και συζητούσε με τους συνεργάτες του.

Σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ήταν όρθιος και προσπαθούσε να εμψυχώσει τους παίκτες του. Πολλές φορές μετά από κάποιο άστοχο σουτ ή κάποια λανθασμένη απόφαση, χειροκροτούσε τον πρωταγωνιστή.

Στα τάιμ άουτ δεν γνωρίζουμε τον τρόπο συμπεριφοράς του, ωστόσο ο ίδιος στις δηλώσεις του αργότερα τόνισε πως, «δεν θέλαμε να πιέσουμε τους παίκτες».

Πολλές φορές επίσης φώναζε «ηρεμήστε» στους παίκτες όταν έβλεπε πως δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα προσπαθώντας να τους πάρει την πίεση από πάνω τους.

Διαφορετική ήταν και η αντιμετώπιση προς τους διαιτητές. Ελάχιστες φορές διαμαρτυρήθηκε και αυτές ήταν σε πολύ ήπιο τόνο. Κυρίως έκανε κάποια παράπονα στον διαιτητή που είχε την κοντινή θέση στον πάγκο, αλλά χωρίς υπερβολές.

Η πιο έντονη στιγμή ήταν τρομακτικά ήρεμη για... Μπαρτζώκα.

Με το σκορ στο 80-87 οι διαιτητές στέρησαν ένα κάρφωμα δίνοντας παράβαση 24''. Εν συνεχεία είδαν στο instant replay πως ο Σίβα είχε πιάσει με τα δύο χέρια την μπάλα (συνεπώς είχε αλλάξει η κατοχή) κι έδωσαν τη μπάλα στους Πειραιώτες.

Ο Μπαρτζώκας πλησίασε την γραμματεία και είπε στους διαιτητές με χαρακτηριστική κίνηση ότι «μου στερήσατε ένα lay up και δύο σίγουρους πόντους».

Γενικότερα δεν έβγαλε ένταση, δεν ήταν νευρικός στον πάγκο και προσπάθησε με ηρεμία να καθοδηγήσει τους παίκτες του.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΚΕ

Ο Έλληνας τεχνικός φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου συνειδητοποιημένος, ήρεμος, με πίστη και χωρίς την παραμικρή διάθεση για δικαιολογίες.

Συνειδητοποιημένος γιατί εξήγησε με απλά λόγια την κατάσταση στην ομάδα, τις αδυναμίες της τις οποίες γνώριζε και τον όγκο δουλειάς που έχει μπροστά του.

Ήρεμος γιατί εξήγησε πως περίμενε την συγκεκριμένη εικόνα της ομάδας γνωρίζοντας το δυναμικό του φετινού ρόστερ και την λειψανδρία που υπάρχει.

Ο Μπαρτζώκας έδειξε εμπιστοσύνη αφού επανέλαβε πώς όσα άκουσε από τους Αγγελόπουλους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ ελκυστικά για αυτόν. Συνέστησε ηρεμία και ψυχραιμία αφού όλες οι μεγάλες ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Εφές) έχουν περάσει από την ίδια φάση και τώρα μεγαλουργούν ξανά.

Καμία διάθεση για δικαιολογίες. Ο Μπαρτζώκας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου πως από τη στιγμή που ανέλαβα τώρα και όχι το καλοκαίρι οφείλω να βελτιώσω την ατομική και την ομαδική εικόνα. Αλλιώς ας περίμενα το καλοκαίρι. Δεν έχω δικαιολογία σχετικά με την βελτίωση των παικτών.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ

Ο χρόνος πάντα αποτελεί σύμμαχο στη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου. Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο ωριμάζεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φαίνεται πως χρησιμοποιεί τις εμπειρίες που συγκέντρωσε σε Κρασνοντάρ, Βαρκελώνη και Μόσχα προς δικό του όφελος και επομένως και της ομάδας που καθοδηγεί.

Εννοείται πως θα ανέβουν οι τόνοι, εννοείται πως θα τον δούμε ξανά να διαμαρτύρεται στους διαιτητές, αλλά ακόμη κι αυτό φαίνεται πως θα είναι μέρος μίας ιδέας που θα έχει στο μυαλό του για να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα ή να «ξυπνήσει» τον εγωισμό των παικτών του.