Κεμζούρα: Ήρθε με νίκη, φεύγει με νίκη, αλλά δεν άρπαξε την ευκαιρία

H Euroleague Greece κάνει τον απολογισμό της πορείας του Λιθουανού προπονητή στον πάγκο του Ολυμπιακού ως head coach.

Κεμζούρα: Ήρθε με νίκη, φεύγει με νίκη, αλλά δεν άρπαξε την ευκαιρία

Ο Κεστούτις Κεμζούρα ξεκίνησε και τελείωσε ως head coach του Ολυμπιακού με αντίπαλο τη Βαλένθια. Μάλιστα αμφότερες τις φορές πανηγύρισε τη νίκη.

Δεν είναι συνηθισμένο να αποχωρεί ένας coach μετά από νίκη, αλλά η απόφαση είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει.

Ο Λιθουανός πήρε την ευκαιρία από τους ιδιοκτήτες των «ερυθρόλευκων», ωστόσο δεν την άρπαξε. Δεν έπεισε κανέναν.

Μετά από έναν ολόκληρο γύρο (17 αγώνες) ο Κεμζούρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα έχοντας ρεκόρ 7-10.

Η απομάκρυνσή του δεν έχει να κάνει τόσο με τα αποτελέσματα, όσο με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και φυσικά με τα κρούσματα απειθαρχίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του.

ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις τον Κεμζούρα και τους συνεργάτες τους, αλλά όχι για τις άπειρες ώρες δουλειές που έβαλαν. 

Περισσότερες ώρες από όσο φαντάζεστε με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των παικτών και του Ολυμπιακού.

Αυτές οι ώρες μπορεί να μην απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά η προσπάθεια έγινε. 

Μία τίμια προσπάθεια, άκρως επαγγελματική με μοναδικό σκοπό το καλό των «ερυθρόλευκων» και τίποτα άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕ ΠΛΑΝΟ

Ο Ολυμπιακός σε όλα τα παιχνίδια παρουσιάστηκε διαβασμένος, έχοντας προετοιμάσει ένα ιδανικό πλάνο τακτικής. Το πρόβλημα ήταν πως κατά τη διάρκεια των 40 λεπτών ο Λιθουανός δεν διαφοροποιούσε καθόλου το πλάνο που είχε στο μυαλό του.

Στο παιχνίδι που κάτι δε θα λειτουργούσε όπως περίμενε δεν είχε κατά νου να αλλάξει κάτι. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που είχε ανάγκη η ομάδα. 

Εννοείται και υπήρχε προπονητική παρέμβαση, αλλά ήταν σε πολύ μικρό βαθμό. Δεν βοηθούσε τους παίκτες από τον πάγκο.

Αν ο αντίπαλος τον «σκότωνε», δεν είχε τον τρόπο να αλλάξει τακτική, αντιμετώπιση, πλάνο ώστε να διορθώσει την εικόνα. Έμενε «κολλημένος» στην αρχική του σκέψη.

Επίσης αρκετές φορές ενώ μία συγκεκριμένη πεντάδα ρόλαρε στο παρκέ, θα έκανε αλλαγές που θα χαλούσαν το ρυθμό. Με απλά λόγια δεν χρησιμοποίησε προς όφελος της ομάδας το γεγονός ότι οι παίκτες είχαν μόλις ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Τέλος ήταν ανεξήγητος ο χρόνος συμμετοχής των παικτών του από παιχνίδι σε παιχνίδι. Θα έβλεπες παίκτη που από θα ξεκινούσε βασικός ενώ την προηγούμενη αγωνιστική θα ήταν εκτός δωδεκάδας.

Ο Μπόλντγουιν μετά την πολύ καλή «διαβολοβδομάδα» με Άλμπα και Μπάγερν εξαφανίστηκε. Ο Βεζένκοβ μετά την Μπαρτσελόνα, αγωνίστηκε μόλις για ένα λεπτό κόντρα στη Φενέρ και «καπάκι» 34 λεπτά στη Βαλένθια.

Ο Κόνιαρης με τη Φενέρ δεν έπαιξε δευτερόλεπτο και στη Βαλένθια 12 λεπτά κι ήταν και πολύ καλός.

Πολλά τέτοια παραδείγματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την κακή ψυχολογία και τον εκνευρισμό από πλευράς παικτών.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Κάθε χρόνο σε κάθε ομάδα υπάρχουν κρούσματα απειθαρχίας, άλλο αν δεν γνωστοποιούνται.

Στον Ολυμπιακό φέτος υπήρξαν αρκετά τέτοια «επεισόδια» και ο Κεμζούρα δεν κατάφερε να κερδίσει τους παίκτες του σε αυτό το κομμάτι.

Δεν ήταν καθόλου σκληρός, δεν είχε την ικανότητα να επιβληθεί και κυρίως δεν είχε την προσωπικότητα να πείσει τους παίκτες πως αυτός έκανε κουμάντο εντός κι εκτός παρκέ.

Το θέμα της προσωπικότητας ήταν τεράστιο πρόβλημα. ΑΚόμη και στις δηλώσεις του δεν έβγαζε σιγουριά, Του έκαναν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι και φαινόταν να απαντά φοβισμένα, έβγαζε μία αδυναμία.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα σε ένα γύρο Euroleague δεν άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Ολυμπιακός και έδειξε πως δεν ανήκει στο επίπεδο που απαιτεί η κορυφαία διοργάνωση.