Παρακολουθήσαμε ένα πράσινο restart;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Παρακολουθήσαμε ένα πράσινο restart;
Πως μια νίκη μπορεί να μετουσιωθεί σε πραγματικό restart κι όχι σε Πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα;

Αν έπρεπε να μαντέψω ένα σενάριο νίκης του φετινού Παναθηναικού επί της ΤΣΣΚΑ και μάλιστα μέσα στο Καλίνινγκραντ αυτό μπορεί να περιελάμβανε πολλά εύστοχα τρίποντα, πολλά καλάθια σε ανοιχτό γήπεδο, αλλά ότι θα έβλεπα τον Μήτογλου να τζαρτζάρεται με τον Κάιλ Χάινς και να τον πετάει 2-3 μέτρα πέρα δεν το περίμενα!

Ξεκινάω το blog από τον Ντίνο Μήτογλου και φαντάζομαι τον Θόδωρο Ροδόπουλο με το γνωστό αφ’ υψηλού ύφος του να λέει: «δικός μου είναι αυτός». Πιθανώς ούτε ο ποδοσφαιριστής μπαμπάς Μήτογλου να μην ήταν τόσο σκληρός στη σωματική επαφή αλλά θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και παλιότερα. Ο Μήτογλου είναι σαν τον Χατζηβρέτα. Λεπτοί και οι δύο αλλά πολύ σκληροί, αιχμηροί στην επαφή και πολύ δυνατοί. Ο Ντίνος Μήτογλου έχει εξαιρετικό timing στα άλματά του, πολύ καλή αίσθηση του χώρου και πολύ μακρύ κορμί, ιδανικό για καταστάσεις πάνω από το στεφάνι. Η δουλειά που καταθέτει τα καλοκαίρια αντί διακοπών, δικαίως θα τον πάνε ψηλότερα, ελπίζω με τον Παναθηναικό, πάντως ο ίδιος ψηλότερα θα πάει.

Μόλις 2 εκατοστά κοντύτερος από τον Ζέλικο Ρέμπρατσα και λίγο ελαφρύτερος θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ο Μήτογλου πρέπει επειγόντως να σκεφτεί τη μετακίνησή του στο 5 με δουλειά όγκου στον κορμό του, για να μπορεί να συγκρούεται με δυνατά σέντερ. Η ικανότητά του να χαμηλώνει στην άμυνα των κοντών, το αξιοπρεπές του σουτ και η ταχύτητά του θα του αποφέρουν από τη θέση 5 πλουσιοπάροχα συμβόλαια και θα τον ξεχωρίσουν από το σωρό με τα 4άρια. Άποψή μου και οι αντιρρήσεις ευπρόσδεκτες! Το τελευταίο στοιχείο που με τρέλανε χτες στον Μήτογλου είναι που πήγαινε να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες του, πρώτα τον Καλάθη και μετά τον Τόμας στην εκτέλεση κρίσιμων βολών. Πνευματικά απολύτως εκεί! Όχι πολύ συχνό ε;

Για τον Καλάθη τι να γράψεις, όταν έχουν γραφτεί όλα; Αγαπάμε να τον μισούμε και μισούμε να τον αγαπάμε! Περιφερειακή άμυνα παντού και μόνος του. Επιτάχυνση καθαρόαιμου στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα της επίθεσης. Οξυδέρκεια να ασφαλίζει όλα τα ριμπάουντ που γλιστράνε από τα χέρια των ψηλών. Εξαιρετική οικονομία λαθών, ασταμάτητη μηχανή μαγικών assist αλλά όλα αυτά μόνος του. Όλες οι κορυφαίες ομάδες της Euroleague ξεκινούν με δυάδα ή τριπλέτα καθοριστικών παικτών στη θέση 1 κι ο Παναθηναικός σταθερά εδώ και χρόνια μόνο με τον Καλάθη ή με τον Διαμαντίδη στα τελειώματά του. Νισάφι πια. Δεν το βλέπετε ότι υπονομεύετε την ίδια σας την επένδυση αφήνοντας παρκαρισμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αγκαλιά με τις πετσέτες και τα νερά;

Ok ο Καλάθης θα μας βγάλει την Παναγία με τα τρίποντα. Θα πάθουμε τίποτα όταν εκτελεί βολές και θα γίνουμε κατακόκκινοι όταν πάει πεισματικά μόνος του σε συνεχόμενα floaters. Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Θόλωμα. Κούραση. Μοναξιά λέγεται. Ένας κανονικός play maker δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία; Βρίσκουν οι Βιλερμπάν, Βαλένθια, Άλμπα, Ερυθρός Αστέρας, Ζάλγκιρις αλλά ποτέ ο Παναθηναικός 5 χρόνια τώρα; Όχι προς Θεού δεν χρειάζεται General Manager, αυτές είναι φλωριές των Αμερικάνων.

Αν ο Ουέσλι Τζόνσον μπορεί να δώσει από δω και πέρα συνεπή δείγματα της τεράστιας μπασκετικής του παιδείας, θα είναι μια τεράστια προσθήκη αλλά το αν είναι τόσο μεγάλο που με τρομάζει. Όπως με τρόμαξε χτες, όταν πήγε να κατεβάσει την μπάλα και πετώντας την στις front court seats παραλίγο να ξαναβάλει την ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι. Οι Παπαπέτρου (κυρίως) και Τόμας δίνουν σταθερά πράγματα και είναι σημαντικοί παράγοντες στο πράσινο οικοδόμημα, ο Φρεντέτ είναι φωτιά μπροστά και πυρκαγιά πίσω, οι Πράσινοι χρειάζονται τουλάχιστον μια solid 8άδα παικτών που να περιλαμβάνει όμως οπωσδήποτε έναν ακόμα καθαρόαιμο και ικανό αμυντικό στη θέση 1.

Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για restart κι όχι για νίκη-φωτοβολίδα, τότε ο Παναθηναικός θα αποκτήσει ελπίδες, μη σας πω και πιθανότητες για μια επική Άνοιξη.

Υ.Γ. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Το απίστευτο στατιστικό στοιχείο ότι ο Kαλάθης έχει παραπάνω double double από Διαμαντίδη-Σπανούλη-Τεόντοσιτς και Παπαλουκά μαζί, δεν το διαβάσαμε κάπου στα social media αλλά στο twitter του Γιάννη Ψαράκη. Απλά να υπολογίσουμε κάποτε σε πάσης φύσεως συγκρίσεις κι απαριθμήσεις την αλλαγή στη στατιστική μέτρηση των ασίστ.

Υ.Γ. 2 Η περίπτωση Χάκετ έχει δυο αναγνώσεις. Ή πρέπει να ασχοληθεί με άλλο άθλημα ο GM που τον «έχασε» για λογαριασμό του Ολυμπιακού ή ο Ιταλός έχει βελτιωθεί πολύ περισσότερο πλάι στον Ιτούδη. Ή και τα δύο. Ξέρω πάντως ένα φαλακρό αγόρι που κλαίει με μαύρο δάκρυ βλέποντας τον Χάκετ μακριά από τον Ολυμπιακό.

Υ.Γ. 3 Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ένας πραγματικός gentleman, ένας αληθινός πατέρας για τους παίκτες του. Για αυτό δεν θα εκπλαγώ αν ξανασηκώσει φέτος τη Euroleague παρά τα φαβορί που κυκλοφορούν ολούθε γύρω. Εννοείται ότι ζήτησε φάουλ με τη διαφορά στους 3 αλλά δεν εξέθεσε κανέναν μετά. Κύριος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.