Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Euroleague; (poll)

Ποιος είναι ο κορυφαίος προπονητής της δεκαετίας στην Euroleague; (poll)
Η Euroleague Greece σας ζητά να επιλέξετε τον κορυφαίο προπονητή για τη δεκαετία η οποία ολοκληρώθηκε.

Μία ακόμη δεκαετία ολοκληρώθηκε. Δέκα χρόνια γεμάτα χαρές, πανηγυρισμούς, ένταση και φυσικά τίτλους.

Δέκα χρόνια που σίγουρα πολλοί παίκτες της Euroleague πρωταγωνίστησαν, αλλά κι αυτοί που κάθονται στον πάγκο είχαν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στις επιτυχίες των ομάδων τους. Το μπάσκετ εξελίχθηκε πάρα πολύ και φυσικά οι προπονητές όφειλαν αν ενημερώνονται, να έχουν νέες ιδέες και κυρίως να διαχειρίζονται τους πρωταγωνιστές και τις ισχυρέ τους προσωπικότητες.

Η Euroleague Greece σας παρουσιάζει με τυχαία σειρά τους προπονητές που έλαμψαν την δεκαετία 2010-2019 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και σας καλεί να αναδείξετε τον κορυφαίο.

ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Ο Ισπανός τεχνικός κατέκτησε δύο φορές την Euroleague (2015, 2018) και στο διάστημα των δέκα αυτών ετών είχε ρεκόρ 183 νίκες και 73 ήττες.

Η Ρεάλ συμμετείχε σε εφτά Final 4 λείποντας μόνο από το Παρίσι (2010), την Κωνσταντινούπολη (2012) και το Βερολίνο (2016). Το σημαντικότερο παράσημο για τον Λάσο εκτός από τη διάρκεια είναι και η διαχείριση πολλών σπουδαίων παικτών όλα αυτά τα χρόνια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ, ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΧΙΜΚΙ)

Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Euroleague, κάτι το οποίο από μόνο του είναι σημαντικό επίτευγμα. Το 2013 στο Λονδίνο ο δικός του Ολυμπιακός έπαιξε από τα πιο εντυπωσιακά μπάσκετ.

Στη συνέχεια πήρε την άγνωστη Λοκομοτίβ Κουμπάν και την οδήγησε στο Final 4 του Βερολίνου το 2016. Ο Μπαρτζώκας φημίζεται για την επιλογή ξένων αφού αυτός έβαλε στον χάρτη της Euroleague τους Ρ'αντολφ, Σίνγκλετον, Λοτζέσκι, Μπρόκχοφ, Τζάνινγκ, Μίκι και πολλούς ακόμη σταρ.

Η παρουσία του στην Μπαρτσελόνα συνέπεσε με την απώλεια σημαντικών παικτών (Αμπρίνες, Σατοράνσκι) αφού είχε φτιάξει το ρόστερ της ομάδας κάτι το οποίο του δημιούργησε πρόβλημα. Στον πάγκο της Χίμκι τέλος, κάθισε γα μιάμιση σεζόν.

Το συνολικό του ρεκόρ τη δεκαετία ήταν 99 νίκες και 74 ήττες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ (ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ)

Μπορεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας να άνοιξε τον λογαριασμό με την κατάκτηση της Euroleague από Ελληνες προπονητές, αλλά ο Δημήτρης Ιτούδης τον συνέχισε. Ο coach της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πανηγύρισε δύο φορές τον τίτλο (2016, 2019) ενώ και τις έξι σεζόν έφτασε στο Final 4.

Αυτό ενδεχομένως να είναι εύκολο λόγω του τεράστιου μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη η διαχείριση της πίεσης και του «πρέπει» που έχει κάθε χρονιά η συγκεκριμένη ομάδα.

Ο Ιτούδης στην Euroleague την δεκαετία που ολοκληρώθηκε είχε ρεκόρ 143 νίκες και 39 ήττες.

ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Ο κορυφαίος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας δε θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτούς που ξεχώρισαν τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε. Ο Σέρβος τεχνικός ξεκίνησε με τίτλο αφού πανηγύρισε την πρώτη Euroleague της δεκαετίας το 2011 στην Βαρκελώνη ενώ το επανέλαβε με τη Φενέρμπαχτσε το 2017 στην Κωνσταντινούπολη.

Το τεράστιο επίτευγμά του είναι πως έλειψε από μόλις δύο Final 4. Το 2014 που ήταν άνεργος και το 2014 που ήταν η πρώτη του σεζόν στην τουρκική ομάδα.

Το συνολικό του ρεκόρ την δεκαετία που ολοκληρώθηκε είναι 170 νίκες και 80 ήττες.

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Η προηγούμενη δεκαετία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Ισπανό προπονητή αφού πανηγύρισε την κατάκτηση της Euroleague στο Παρίσι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, αλλά από το 2010-11 και έπειτα δεν κατέκτησε το τρόπαιο. Ο Τσάβι Πασκουάλ με την Μπαρτσελόνα συμμετείχε σε τρία ακόμη Final 4, ωστόσο δεν βρέθηκε σε αυτό από το 2014 κι έπειτα ούτε με την Μπάρτσα, ούτε με τον Παναθηναϊκό.

Η δεκαετία ολοκληρώθηκε με αυτόν μακριά από τους πάγκους, αλλά με ρεκόρ 162 νικών και 74 ηττών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΜΑΚΑΜΠΙ)

Ο Έλληνας τεχνικός δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει την Euroleague ακόμη, αλλά δύο φορές την άγγιξε. Ο Ολυμπιακός έπαιξε το 2-15 και το 2017 στον τελικό της διόργανωσης, αλλά στην έδρα των αντιπάλων του (με Ρεάλ στη Μαδρίτη και με Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη).

Πέρυσι πήγε στην Μακάμπι και φέτος που οι επιλογές είναι δικές του πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της τελευταίας πενταετίας.

Ο Σφαιρόπουλος συνολικά μετρά 99 νίκες και 61 ήττες στην Euroleague, όλες φυσικά την δεκαετία που ολοκληρώθηκε.

ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ (ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ)

Θεωρείται ο πιο ανερχόμενος προπονητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αρκετά ιδιαίτερη η δεκαετία που αποχαιρετήσαμε για τον Λιθουανό αφού τη βίωσε και ως παίκτης και ως προπονητής. Στα μισά της περιόδου 2015-16 ανέλαβε τον πάγκο της Ζαλγκίρις και έκτοτε πρωταγωνιστεί. Η παρουσία της ομάδας στο Κάουνας στο Final 4 του Βελιγραδίου ισοδυναμεί με τίτλο για το μέγεθος της ομάδας.

Αν έλειπε κι η φετινή άσχημη σεζόν μέχρι τώρα...

Ο Γιασικεβίτσιους έχει ρεκόρ 58 νίκες και 70 ήττες.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ (ΜΑΚΑΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Το τέλος της δεκαετίας δεν άφησε καλή γεύση σχετικά με τα κατορθώματα του Ισραηλινού τεχνικού, αλλά δε γίνεται να ξεχάσουμε όσα κατάφερε με την Μακάμπι. Σημαντικότερο όλων η κατάκτηση της Euroleague το 2014 στο Μιλάνο ενώ ήταν κι ο αναμορφωτής της Νταρουσάφακα.

Με τον Ολυμπιακό δεν τα κατάφερε καθόλου καλά. Σε εφτά σεζόν που κοούτσαρε στην Euroleague από τη σεζόν 2010-11 και έπειτα μέτρησε 97 νίκες και 68 ήττες.