Euroleague 2019: Ο Ιτούδης που... σάρωσε και η dream team της Μπαρτσελόνα!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Euroleague 2019: Ο Ιτούδης που... σάρωσε και η dream team της Μπαρτσελόνα!
Η EuroLeague είναι οι στιγμές της και το gazzetta.gr κάνει... rewind στα γεγονότα που σημάδεψαν την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση το 2019.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πάτησε κορυφή στη Χώρα των Βάσκων

Οι απανταχού φαν της EuroLeague περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που αρχίζουν τα playoffs ώστε να μπορέσουν να κάνουν bracket για να διαλέξουν την… ΤΣΣΚΑ και άλλες τρεις ομάδες που θα προκριθούν στο Final 4. Βλέπετε, η «ομάδα του στρατού» παρουσιάζει τρομακτική συνέπεια σε ό,τι αφορά το μεγάλο ραντεβού του Μαΐου, μετρώντας συνολικά 16 παρουσίες από τη σεζόν 2001-02! Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα στην ΤΣΣΚΑ είναι ότι μόνο αυτοί οι δυο αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός της EuroLeague κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη… Έτσι, λοιπόν, οι Μοσχοβίτες μετρούσαν τρεις κατακτήσεις, τρεις χαμένους τελικούς και εννιά χαμένους ημιτελικούς πριν από τον αγώνα της 19ης Μαΐου στη Fernando Buesa Arena κόντρα στην Αναντολού Εφές! Εξάλλου, αν υπάρχει μια ομάδα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη ότι τίποτα δεν τελειώνει πριν από την απονομή, αυτή είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που πορεύτηκε χωρίς τον Βίκτορ Χριάπα για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια (2002-04, 2008-18), έχοντας ως αρχηγό τον Κάιλ Χάινς. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, επικρατώντας της Εφές με 91-83 και κατακτώντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης για όγδοη φορά στην ιστορία της!

Η δικαίωση του Δημήτρη Ιτούδη και το νέο συμβόλαιο

Ο Δημήτρης Ιτούδης διένυε τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την ΤΣΣΚΑ και ήθελε να πετύχει ό,τι πέτυχε το 2016 στο Βερολίνο. Εν τέλει τα κατάφερε κόντρα στην Εφές κι έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής με δυο ευρωπαϊκά τρόπαια στην κατοχή του! Η πίεση του Ιτούδη όλο αυτό το διάστημα ήταν τεράστια καθώς η ΤΣΣΚΑ είχε αφήσει να εννοηθεί πως αν δεν κατακτούσε την EuroLeague, θα αποχαιρετούσε τον πάγκο της ομάδας. Με την κόρνα της λήξης, λοιπόν ο 49χρονος κόουτς μετέτρεψε την πίεση σε δάκρυα. Για την ακρίβεια, ξέσπασε σε κλάματα αγκαλιάζοντας τον Αντρέι Βατούτιν, περιχαρής και δικαιωμένος για ό,τι κατάφερε στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας σε μια ομάδα που η επιτυχία και η αποτυχία της οποίας εξαρτάται εν πολλοίς από την έκβαση του Final 4! Ακολούθως, έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2021 με αποδοχές που ανέρχονται συνολικά στα 4 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο και τους συνεργάτες του!

Η Αναντολού Εφές ανήκει πλέον στην κατηγορία των contenders

Όταν η πραγματικότητα σε απογοητεύει ξανά και ξανά και ξανά (και ξανά), μια επιλογή μπορεί να είναι αυτή: Ακινητοποιήσου σε εμβρυακή στάση και βάλε τα κλάματα. Στην περίπτωση της Εφές και της προσπάθειάς της να μπει επιτέλους στην κατηγορία των contenders της EuroLeague, οι Τούρκοι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανες στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή για να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της κατάταξης με ρεκόρ 7-23 ωστόσο η πορεία το 2019 ήταν εντυπωσιακή! Ο Εργκίν Αταμάν κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, πανηγυρίζοντας στο τέλος της χρονιάς το President's Cup και το πρωτάθλημα Τουρκίας, οδηγώντας στο μεσοδιάστημα την Εφές στον τελικό της EuroLeague για πρώτη φορά στην ιστορία της! Οι προσθήκες των Σέιν Λάρκιν, Ροτρίγκ Μπομπουά και Βασίλιε Μίσιτς δημιούργησαν ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο σχήμα στην περιφέρεια για την Εφές που απέκτησε winning mentality κι έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με σύμμαχο τον ενθουσιασμό και την άγνοια κινδύνου! Πλέον συνεχίζει σταθερά από την πρώτη τετράδα της κατάταξης με μπροστάρη τον Λάρκιν ο οποίος σμπαράλιασε το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι, σκοράροντας 49 πόντους κόντρα στην Μπάγερν!.

Το εκπληκτικό ντεμαράζ και η ελεύθερη πτώση της Ζάλγκιρις

Από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα κράτησε τον Σβέτισλαβ Πέσιτς και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τίμησε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον Δημήτρη Ιτούδη, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν είχε πολλές επιλογές. Παρεμπιπτόντως, ούτε η προοπτική των Τορόντο Ράπτορς τον έκανε να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το Κάουνας για το ΝΒΑ, δεδομένου ότι προτιμά να κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα στην προπονητική καριέρα του. Οι Λιθουανοί, λοιπόν ενημέρωσαν επισήμως ότι ο 42άχρονος Σάρας συνεχίζει στη Ζαλγκίρις και κλήθηκε να διαχειριστεί 10.7 εκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο μπάτζετ ever στην ιστορία της ομάδας! «Εδώ έχω τις καλύτερες συνθήκες για να εξελιχθώ ως προπονητής, εδώ είναι το σπίτι, η πατρίδα, η οικογένειά μου, εδώ νιώθω ότι με αγαπάνε… Σέβονται εμένα και την οικογένειά μου, έχουμε ένα υπέροχο γήπεδο, μια ιδανική δομή, ένα εξαιρετικό σύνολο» εξήγησε ο Γιασικεβίτσιους έπειτα από την επισημοποίηση της παραμονής του στη Zalgirio Arena, οδηγώντας τη Ζάλγκιρις σε επτά νίκες στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές της regular season! Οι Λιθουανοί σημείωσαν, μεταξύ άλλων τρία μεγάλα «διπλά» σε Τελ Αβίβ, ΣΕΦ και Μαδρίτη, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά όπου αποκλείστηκαν με 3-1 νίκες από τη Φενέρμπαχτσε. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική φέτος για τη Ζάλγκιρις που μετράει 9 σερί νίκες κι έχει το χειρότερο ρεκόρ μεταξύ των 18 ομάδων.

Οι τραυματισμοί γονάτισαν τη Φενέρμπαχτσε

Από τις 2 Ιουλίου 2013, όταν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πιστεύει ότι η Φενέρμπαχτσε γίνεται, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού. Προ εξαετίας, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει. Πλέον η Φενέρμπαχτσε μετράει πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Πόλη απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι αποκαλύψεις στις αρχές της περσινής σεζόν σχετικά με τα τεράστια χρέη του οργανισμού δεν κλόνισαν το οικοδόμημα, κάτι που εν τέλει έγινε με τους τραυματισμούς. Η Φενέρμπαχτσε ήταν μακράν της δεύτερης η πιο σταθερή και συνεπής ομάδα της διοργάνωσης, καταρρίπτοντας το καλύτερο ρεκόρ στην regular season (25-5) ωστόσο οι απουσίες των Λοβέρν Ντατόμε σε συνδυασμό με την ανετοιμότητα των Βέσελι και Κάλινιτς ανάγκασαν την ομάδα της Κωνσταντινούπολης να παραταχθεί με τεράστιες αδυναμίες στις θέσεις «4» και «5», παρουσιάζοντας εν τέλει τη χειρότερη εικόνα σε Final 4 επί ημερών Ομπράντοβιτς.

Η Μπαρτσελόνα δημιούργησε μια εντυπωσιακή superteam!

Οι «μπλαουγκράνα» έκαναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους με στόχο τη διάκριση στην EuroLeague, μετρώντας ήδη πέντε σερί απουσίες από τα Final 4. Μόνο που αυτή τη φορά έκαναν θόρυβο στο μεταγραφικό παζάρι, ολοκληρώνοντας πέντε τεράστιες κινήσεις. Η αρχή έγινε με τον πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κόρι Χίγκινς (3/7), ακολούθησε ο Μπράντον Ντέιβις που έκανε θραύση στην περσινή EuroLeague με τη Ζάλγκιρις (4/7), εν συνεχεία η Μπάρσα πυροδότησε τη... βόμβα με τον Νίκολα Μίροτιτς (6/7) κι ακολούθως ανακοίνωσε την επιστροφή του Άλεξ Αμπρίνες στη Βαρκελώνη (12/7). Ο τραυματισμός του Τομά Ερτέλ υποχρέωσε τους Καταλανούς να βγουν στην αγορά των free agents, αποκτώντας τον Μάλκολμ Ντιλέινι που φόρεσε τα μπλαουγκράνα και γέμισε το depth chart μιας πραγματικής superteam! Εύλογα, λοιπόν προέκυψε μια σειρά από ερωτήματα. Πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι τύποι στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, πότε θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας κι εν πάση περιπτώσει, πόση πίεση μπορούν να αντέξουν οι Καταλανοί που είδαν το μπάτζετ τους να εκτοξεύεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από την προσθήκη του Ντιλέινι; Μέχρι στιγμής πάντως η Μπαρτσελόνα φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης με ρεκόρ 12-3 μαζί με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντολού Εφές...