Ο Ντούσκο και το καλό συναπάντημα

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Ντούσκο και το καλό συναπάντημα
H Μπασκόνια έχασε με 27.4 πόντους διαφορά στις τελευταίες πέντε ήττες της στην EuroLeague και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέστρεψε για τρίτη φορά για να σώσει ό,τι… σώζεται!

H πιο αινιγματική φιγούρα της Μπασκόνια είναι ταυτόχρονα και μια ιδιοφυΐα ενώ το σύστημα που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες ο Χοσεάν Κερεχέτα για τον εντοπισμό των επόμενων σούπερ σταρ είναι κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε τη νόρμα όσον αφορά τη λειτουργία του οργανισμού που διοικεί. Επί ημερών του Κερεχέτα το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων εξελίχθηκε σε μια από τις παραδοσιακές και πιο ισχυρές ομάδες της Euroleague όπου συμμετέχει ανελλιπώς, έχοντας παίξει σε πέντε Final 4 και στους τελικούς της πρώτης διοργάνωσης με αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια. Στον πάγκο της Μπασκόνια έχουν θητεύσει 28 προπονητές με πρώτο εξ αυτών τον Βιθέντε Ελεγάλντε (1959-65) και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς λογίζεται ως ο πιο πετυχημένος, έχοντας πανηγυρίσει τα δυο από τα τρία πρωταθλήματα Ισπανίας και τα τέσσερα από τα έξι Copa del Rey που έχουν κατακτήσει οι Βάσκοι!

«Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιστρέφει σπίτι του» ήταν το μότο που συνόδευσε την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον 62χρονο προπονητή ως το τέλος της σεζόν. Η τελευταία επιτυχία σε ό,τι έχει να κάνει με το προηγούμενο πέρασμα του Μαυροβούνιου από τον πάγκο της Μπασκόνια ήταν το πρωτάθλημα του 2010 με sweep στη σειρά των τελικών με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα. Έκτοτε οι Βάσκοι δεν έχουν να επιδείξουν κάποια επιτυχία πέρα από τη συμμετοχή σε δυο τελικούς SuperCopa (2011, 2018) και σε εκείνους της Liga Endesa, τη σεζόν 2017-18. Σε αυτό το διάστημα, ο Ιβάνοβιτς εργάστηκε διαδοχικά στη Βοσνία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Ρωσία και την Τουρκία, ολοκληρώνοντας πρόωρα τη συνεργασία του με την Μπεσίκτας ενώ μεσολάβησε η αποχώρηση του Βέλιμιρ Περάσοβιτς από την Μπασκόνια. Πλέον η ομάδα της Βιτόρια φιγουράρει στην 7η θέση στην ισπανική λίγκα με ρεκόρ 7-7 ενώ σε ό,τι αφορά την EuroLeague, βρίσκεται στην 13η θέση με ρεκόρ 6-9 κι ακολουθεί η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άλμπα Βερολίνου του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες.

«Οι προπονήσεις του ήταν εξοντωτικές! Και σε ένταση, και σε διάρκεια. Δεν υπήρχαν ρεπό, πηγαίναμε κάθε μέρα στο γήπεδο για προπονήσεις και βάρη. Έτσι δεν υπήρχε χρόνος να χαλαρώσει το μυαλό σου και να πεις ότι έχεις μια μέρα στη διάθεσή σου για να ηρεμήσεις! Άφησα το Ηράκλειο για την Τάου και πήγα να πάθω... ανακοπή! Μπορούσες να πεθάνεις στο γήπεδο! Μια τυπική άσκηση του Ιβάνοβιτς ήταν η εξής: Δυο εναντίον δυο σε όλο το γήπεδο. Δυο παίκτες στην επίθεση και δυο στην άμυνα... Η άσκηση, λοιπόν, δεν σταμάταγε μέχρι να αστοχήσει κάποιος στην επίθεση. Παρακαλάγαμε τον επιθετικό να αστοχήσει…» ανέφερε μιλώντας στο gazzetta.gr ο Χρήστος Χαρίσης, ο οποίος ήταν μέλος της Μπασκόνια στο πρωτάθλημα του 2002 και συνεργάστηκε στους Βάσκους με τον Ιβάνοβιτς.

Πρόσθεσε, δε πως είναι «ένας προπονητής που δουλεύει πραγματικά σκληρά και θέλει να γίνονται όλα στην εντέλεια! Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Εξάλλου και ο ίδιος ήταν πολύ σκληρός σαν παίκτης, είχε την ίδια νοοτροπία, την οποία πέρασε στην προπονητική καριέρα του. Σε κάποια πράγματα ήταν απότομος, όμως υπήρχε τεράστια πειθαρχεία στην ομάδα. Οι παίκτες του ήταν στρατιώτες! Δεν ήθελε πολλά-πολλά μαζί τους, δεν μίλαγε εκτός γηπέδου. Θυμάμαι, λοιπόν, ένα ιδιαίτερο περιστατικό. Η πρώτη επαφή μου με τον Ιβάνοβιτς ήταν όταν έφτασα για πρώτη φορά στη Βιτόρια. Με υποδέχθηκε όπως όλη ομάδα ωστόσο... ενδιαφέρθηκε για τη ζωή μου εκεί έπειτα από δυο εβδομάδες!!! Είχα κάνει ένα καλό εκτός έδρας παιχνίδι και την επόμενη μέρα στην αποκατάσταση με ρώτησε "τι κάνεις, πως περνάς στη Βιτόρια;"».

Στα τέλη των 80s κι έπειτα από την αποχώρηση του Μανού Μορένο, ο Κροάτης Ζέλικο Παβλίσεβιτς έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της Μπασκόνια ενώ ακολούθησαν οι Χερμπ Μπράουν (1990-92), Ινιάκι Ιριάρτε (1993), Μανέλ Κομάς (1993-97), Σέρτζιο Σκαριόλο (1997-99), Σάλβα Μαλδονάδο (1999) και Χούλιο Σέζαρ Λάμας (2000). Οκτώ προπονητές σε 10 χρόνια… Στα 31 χρόνια που Χοσεάν Κερεχέτα βρίσκεται στην προεδρεία της Μπασκόνια, οι τρεις προπονητές που έχουν θητεύσει περισσότερες από μια φορές είναι οι Πέδρο Μαρτίνεθ, Βέλιμιρ Περάσοβιτς και φυσικά ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο Μαρτίνεθ ανέλαβε την Μπασκόνια το 2005 έπειτα από την απόλυση του Ιβάνοβιτς κι επέστρεψε το 2017 ως αντικαταστάτης του Πάμπλο Πριχιόνι. Ο Περάσοβιτς αντικατέστησε τον Μαρτίνεθ το διάστημα 2005-07 κι επέστρεψε άλλες δυο φορές, το 2015-16 και το 2018-19. Πλέον ο Μαυροβούνιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση, καθώς οι Βάσκοι έχουν ηττηθεί με 27.4 πόντους διαφορά στις τελευταίες πέντε ήττες τους στην EuroLeague!

- 30 από Μακάμπι (83-103)

- 32 από Παναθηναϊκό (100-68)

- 25 από Εφές (77-102)

- 28 από Βαλένθια (105-77)

- 22 από Ρεάλ Μαδρίτης (55-77)