H βρύση με το κρύο νερό

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
H βρύση με το κρύο νερό
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πόσοι θα αντέξουν να υποστούν το σκωτσέζικο ντους του φετινού Ολυμπιακού μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Το χειρότερο ημίχρονο της χρονιάς (αν όχι της δεκαετίας) διαδέχθηκε το καλύτερο, τα θαύματα της Τετάρτης άφησαν τη θέση τους στα τραύματα της Παρασκευής και το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, για όσους έχουν κουράγιο να ακολουθούν τον Ολυμπιακό στο ευρωπαϊκό του βασανιστήριο.

Η κόκκινη βρύση με το ζεστό νερό είναι μόνο μία στον νιπτήρα, οι μπλε με το παγωμένο δύο. Για κάθε νίκη, δύο ήττες: 6-9 και …πάλι καλά.

Αν δεν είχαν κοιμηθεί ομαδικά κάμποσοι θεοί του μπάσκετ προχθές, στο ματς με τη Χίμκι, ο απολογισμός της 15ης αγωνιστικής θα ήταν ένα στρογγυλότατο και απογοητευτικότατο 5-10.

Η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα θα πρέπει να τοποθετηθεί στον φάκελο με τις κοροϊδίστικες. Στην ανάπαυλα του αγώνα, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι το +12 μπορούσε να γίνει -13 μέσα σε ένα σκάρτο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός ξεχείλιζε από σιγουριά, είχε τον απόλυτο έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και τα έξοχα ποσοστά του προοιωνιζονταν νέα κατοστάρα: 11/17 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 11/13 βολές, μόλις 5 λάθη.

Πάρτε τώρα μία βαθιά ανάσα και μελετήστε τα στατιστική των Πειραιωτών στο δεύτερο μισό του αγώνα: 7/16 δίποντα, 3/13 τρίποντα, 8 λάθη, -6 ριμπάουντ (από το +9 του α’ ημιχρόνου), ενεργητικό 33 πόντων από 43 κατοχές της μπάλας, παθητικό 52, ποσοστό αντιπάλου εντός παιδιάς 59 τοις εκατό (20/34 σουτ).

Τα αγαπησιάρικα «Ολυμπιακός-Ολυμπιακός» της σερβικής κερκίδας στο φινάλε του αγώνα ακούγονταν ειρωνείες – και ας μην ήταν. Το συνονθύλευμα που ισοπεδώθηκε από τη χειρότερη, νομίζω, ομάδα της Euroleague δεν ήταν Ολυμπιακός.

Η κόπωση από την υπερπροσπάθεια της Τετάρτης είναι η μοναδική δικαιολογία που αξίζει να κατατεθεί στο απολογιστικό κείμενο του αγώνα, έστω απρόθυμα.

Στην τελική ευθεία, δεν υπήρχαν πόδια ούτε για περπάτημα. Ο Πρίντεζης έκανε αίρμπολ από 3 μέτρα, ο Σπανούλης βρήκε και αυτός μόνο αέρα, ο Μιλουτίνοβ πάσαρε σε αντίπαλο, ο Παπανικολάου έχανε τον Μπράουν σαν να ήταν ο Αμερικανός αερικό.

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, υπήρχαν και παίκτες που δεν ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα στην επική τιτανομαχία με τη Χίμκι.

Τι άλλοθι έχουν ο Μπάλντγουιν, ο Ρότσεστι και ο Βεζένκοφ; Οι τρεις τους έκαναν από μία τρύπα στο νερό, ιδίως στα μετόπισθεν.

Ο Κόνιαρης ξεκίνησε βασικός, αγωνίστηκε 4 λεπτά, έφαγε δύο καλάθια από τον Λορέντζο Μπράουν και δεν ξαναπάτησε παρκέ, λες και ήταν τιμωρία. Ο Ρούμπιτ δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο.

Αν οι παίκτες είχαν κουρασμένα ποδάρια, ο Κεστούτις Κεμζούρα είχε κουρασμένο μυαλό.

Προικισμένος με μία πλειάδα από γκαρντ που μπορούν να παίξουν μόνο επίθεση ή μόνο άμυνα, ο Λιθουανός κατόρθωσε να βρει αυτόν που ήταν αρνητικός και στις δύο πλευρές του παρκέ (Τσέρι) και να τον ανταμείψει με 24 λεπτά συμμετοχής.

Δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό, ότι σε κάθε ματς ένας αντίπαλος γκαρντ γιορτάζει ετεροχρονισμένα γενέθλια απέναντι στη νερόβραστη περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού.

Ράις, Σβεντ, Μπράουν, τρία απανωτά ρεκόρ καριέρας και λυπητερή 111 πόντων μέσα σε ένα 15ήμερο!

Ο πολύπειρος Τζέιμς Γκιστ έδωσε τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό με 22:43 ώριμης συνεισφοράς σε ρόλο φουνταριστού, ενώ οι κοντοί του Αστέρα σούταραν 12/22 τρίποντα, με υποτυπώδη πίεση.

Μέχρι και ο ξεχασμένος Τσαρλς Τζένκινς μπουμπούνισε ένα, που μέχρι σήμερα είχε 0/18 στη διοργάνωση!

Κάθε εύστοχο σουτ πολλαπλασίαζε την αυτοπεποίθηση των Σέρβων και, όπως καλά γνωρίζουμε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το κοκτέιλ «Σέρβος + αυτοπεποίθηση» μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε όποιον τύχει να το γευτεί.

Το ματς μπορούσε να κρατήσει τον Ολυμπιακό κοντά στην οχτάδα, αλλά το χάσμα μεγάλωσε μετά την οδυνηρή ήττα.

Η τελευταία αποστολή του 2019 στέλνει τους «ερυθρόλευκους» στη Βαρκελώνη, όπου ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο θα περιμένει ως γαλαντόμος οικοδεσπότης, να παραδώσει το στέμμα του αρχισκόρερ στον Βασίλη Σπανούλη.

Νίκη δεν προβλέπεται, προβλέπονται όμως τιμές και μεγαλεία. Και αν δεν βγουν τα κουκιά, θα χρεωθεί να κάνει την απονομή ο ...Ομπράντοβιτς, με το Νέο Έτος, στο Φάληρο.

Σημειολογικά, ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να καταρρίψει το ρεκόρ ντυμένος με μπλε φορεσιά, ο Σπανούλης με την «πρασινοκόκκινη» καριέρα. Με μπλε φανέλα και μέσα στην Μπεογκράντσκα Αρένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.