Σάκοτα: «Δεν έχει να κάνει με τον Ντούσαν η αποχώρηση μου από την ΑΕΚ»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Σάκοτα: «Δεν έχει να κάνει με τον Ντούσαν η αποχώρηση μου από την ΑΕΚ»
Ο Ντράγκαν Σάκοτα μίλησε στην EuroLeague Greece για τη συμφωνία με τον Ερυθρό Αστέρα που ολοκληρώθηκε μέσα σε μια μέρα και παραδέχεται πως όποιος λέει ότι έχει χρόνο να προετοιμάζεται σωστά στην EuroLeague, τότε παραμυθιάζει τον εαυτό του!

Λίγες εβδομάδες έπειτα από την αποχώρηση του Μίλαν Τόμιτς κι ενώ μεσολάβησε το σύντομο πέρασμα του υπηρεσιακού Άντριγια Γκαμπρίλοβιτς από την άκρη του πάγκου, ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την έκπληξη και συμφώνησε με τον Ντράγκαν Σάκοτα για 1+1 χρόνια.

Ο «Σάλε» αποχαιρέτησε την Ελλάδα και τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ αναλαμβάνοντας ξανά χρέη πρώτου προπονητή στους «ερυθρόλευκους» μετά από την τρίτη θητεία του στην «Ένωση» που ολοκληρώθηκε το 2018. Απόψε (20/12, 20:00) ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο 67χρονος κόουτς μίλησε στην EuroLeague Greece για την επιστροφή στο Βελιγράδι και τους Πειραιώτες που απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.

Αρχικώς, πώς προέκυψε η συμφωνία με τον Ερυθρό Αστέρα; Η ανακοίνωση ήλθε εντελώς ξαφνικά! Ήταν κάτι που δουλεύατε καιρό;
«Ήταν απόφαση μιας μέρας! Σου μιλάω απολύτως ειλικρινά... Ετοιμαζόμασταν για το ταξίδι στην Ισπανία, θα μέναμε μια εβδομάδα στη Μούρθια με τον Ντούσαν, είχαμε βγάλει ήδη τα εισιτήρια όταν επικοινώνησε μαζί μου ο Νεμπόισα Τσόβιτς, ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα. Είπαμε κάποια πράγματα, μου εξήγησε πως η κατάσταση δεν ήταν καλή όσον αφορά τα αποτελέσματα της ομάδας, όμως είχα μπροστά μου μια ευκαιρία. Μια μεγάλη ευκαιρία να κοουτσάρω ξανά στο πιο υψηλό επίπεδο. Ένιωσα πως ήθελα να δοκιμάσω ξανά και σίγουρα η EuroLeague ήταν ένα πολύ μεγάλο κίνητρο».

Σας είχε λείψει αυτή η διαδικασία; Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ είχατε διαφορετικό ρόλο.
«Η προπονητική δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου. Πιστεύω πως στην ΑΕΚ είχε κλείσει ο κύκλος. Κάναμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί, πανηγυρίσαμε τίτλους, φέραμε κάποια καλά αποτελέσματα και το περασμένο καλοκαίρι αποφασίσαμε με τον Μάκη Αγγελόπουλο να φέρουμε τον Ηλία Παπαθεοδώρου... Από την πλευρά μου, συνέχιζα ως αθλητικός διευθυντής, δεν είναι δηλαδή ότι έμεινα μακριά από το μπάσκετ. Τουναντίον, ήμουν σε μια ομάδα που νιώθω ότι με σέβονται και με αγαπούν. Απλώς, όταν συνδέεσαι σε τέτοιο βαθμό με μια ομάδα στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να πας κάπου αλλού. Εν προκειμένω, πιστεύω ότι δεν μπορούσα να κοουτσάρω σε άλλη ομάδα».

Τι έχει αλλάξει στον Ερυθρό Αστέρα από τη διετία 2005-07, στο προηγούμενο πέρασμα σας από την ομάδα;
«Έχουν αλλάξει πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά την οργάνωση του κλαμπ. Πλέον ο Ερυθρός Αστέρας έχει γιγαντωθεί. Εκείνην την περίοδο κυριαρχούσε η Παρτίζαν, κατακτούσε συνεχώς το πρωτάθλημα. Εμείς κάναμε την προσπάθεια μας, είχαμε κάποια οικονομικά προβλήματα όμως κερδίσαμε ένα κύπελλο το 2006».

Η αποχώρηση του Ντούσαν το καλοκαίρι έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας να φύγετε από την ΑΕΚ; Ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν συνέχιζε;
«Καμία σχέση! Ο Ντούσαν έφυγε για κάποιους άλλους λόγους... Όπως κι εγώ, ο Ντούσαν είναι ΑΕΚ, αγαπάει αυτή την ομάδα κι έχει "δεθεί" μαζί της. Έκανε μια συζήτηση με τον πρόεδρο, είπαν κάποια πράγματα και υπάρχει προοπτική να γυρίσει κάποια στιγμή».

Πως βλέπετε πλέον το νέο σύστημα της EuroLeague με τους συνεχόμενους αγώνες και το «όλοι εναντίον όλων»;
«Όποιος λέει ότι έχει χρόνο να προετοιμάζεται σωστά, τότε παραμυθιάζει τον εαυτό του. Δεν προλαβαίνεις να κάνεις σωστή προετοιμασία. Αυτό συζητούσα με τον Δημήτρη Ιτούδη μετά από το μεταξύ μας παιχνίδι. Σύμφωνοι, ο Ολυμπιακός έχει μόνο ένα παιχνίδι την εβδομάδα όμως όλοι οι υπόλοιποι δίνουμε περισσότερα από 90 παιχνίδια τον χρόνο! Είναι ένα νούμερο ασύλληπτο! Και... 45 παίκτες να έχεις, δεν αντέχεις! Είναι ένα ισχυρό και απαιτητικό πρωτάθλημα όπου οι παίκτες οδηγούνται από τον ενθουσιασμό τους».

Ο Ερυθρός Αστέρας μετράει ήδη 5 ήττες σε 11 αγώνες στην Αδριατική Λίγκα ενώ έχει ρεκόρ 5-9 στην EuroLeague. Πόσο δύσκολο είναι να βάλει στην εξίσωση τις δυο διοργανώσεις και να αντεπεξέλθει;
«Η δυσκολία αφορά όλες τις ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Όλες παλεύουν για τον τίτλο στην ABA Liga και τη θέση που οδηγεί στην EuroLeague και όταν το πετύχουν, ουσιαστικά... ταλαιπωρούνται εκεί. Λόγω κούρασης και αυξημένων απαιτήσεων, κάνουν κάποιες ήττες στην Αδριατική Λίγκα σε αγώνες ζωής ή θανάτου... Το ίδιο έπαθε πέρσι η Μπουντούτσνοστ. Πρώτος στόχος μας είναι η ABA Liga όμως ακόμα και τώρα η συνέχεια είναι... άγνωστη! Δεν ξέρουμε, δηλαδή ακόμα και τώρα αν θα συνεχίσει να δίνει θέση στην EuroLeague. Είμαστε στην αναμονή».

Απόψε ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για την προσπάθεια που γίνεται φέτος εκεί;
«Δεν ξεκίνησε καλά όμως προσωπικά πιστεύω ότι θα κάνει περισσότερα πράγματα στη συνέχεια. Έδειξε τη δύναμη του σε κάποια παιχνίδια, κέρδισε την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, πήγε στην παράταση με τον Παναθηναϊκό, έκανε ανατροπή στο παιχνίδι με τη Χίμκι... Όλα αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν κάτι. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κερδίσει τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη».