Κουρτινάϊτις: «Το εφετινό εγχείρημα του Ολυμπιακού θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ!» (gTV)

Αντώνης Καλκαβούρας
Κουρτινάϊτις: «Το εφετινό εγχείρημα του Ολυμπιακού θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ!» (gTV)
Ο 59χρονος προπονητής της Χίμκι μιλάει στην Euroleague Greece για το αποψινό (21.00) ματς με τον Ολυμπιακό, εξηγεί γιατί το υψηλό budget - στην περίπτωση της ομάδας του - δεν οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία και χαρακτηρίζει τον Saras εκ των κορυφαίων προπονητών του κόσμου!

Γεννημένος σε μία από τις πιο μπασκετικές πόλεις της Ευρώπης (Κάουνας), άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στην Μόσχα (ΤΣΣΚΑ), στα περίχωρα της οποίας βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο πόστο του προπονητή της Χίμκι. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους σουτέρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης που συμμετείχε σε διαγωνισμό τριπόντων ενός All Star Game (το 1989 στο Χιούστον), χωρίς να έχει αγωνιστεί ποτέ στο ΝΒΑ!

Ο λόγος για τον Ρίμας Κουρτινάϊτις των επτά μεταλλίων με τις Εθνικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης (1 χρυσό ολυμπιακό το 1988 στη Σεούλ, 1 χρυσό στο Eurobasket του 1985 στην Στουργκάρδη, 1 αργυρό στο Παγκόσμιο του 1986 και 1 χάλκινο στο Eurobasket του 1989 στο Ζάγκρεμπ) και της Λιθουανίας (2 αργυρά ολυμπιακά κι ένα χάλκινο στο Eurobasket του 2005 στην Αθήνα), των 6 πρωταθλημάτων (5 Σοβιετικής Ένωσης και 1 στην Ισπανία με την Ρεάλ) σαν παίκτης και των 8 τίτλων σαν προπονητής με την Χίμκι και την Λιέτουβος Ρίτας.

Με αφορμή τον αποψινό (21.00) αγώνα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό, ο 59χρονος Λιθουανός τεχνικός μίλησε στην κάμερα του gTV για τον δύσκολο μήνα που πέρασε η ομάδα του (με συνεχόμενα παιχνίδια και χωρίς τους Σβεντ και Τίμμα) και για το πρωτοποριακό εγχείρημα των «ερυθρολεύκων» να παίξουν μόνο στην Euroleague, ενώ σχολίασε το άναρχο παιχνίδι του φυσικού ηγέτη της Χίμκι, την προπονητική αξία του συμπατριώτη συναδέλφου του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ευχήθηκε να μην σπάσει απόψε το ρεκόρ πόντων ο Βασίλης Σπανούλης! Όλα αυτά κι άλλα πολλά στο video Που ακολουθεί: