Εφές-Περάσοβιτς: Μια σχέση που δεν… περπάτησε ποτέ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Εφές-Περάσοβιτς: Μια σχέση που δεν… περπάτησε ποτέ
Η Μπασκόνια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς υποδέχεται την Αναντολού Εφές και η Euroleague Greece εστιάζει στη σχέση του τεχνικού των Βάσκων με την τουρκική ομάδα η οποία δεν εξελίχθηκε σε δύο απόπειρες.

Είναι αυτό που λένε για το δις εξαμαρτείν καθώς ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς βρέθηκε δύο φορές στην τεχνική ηγεσία της Εφές, όμως, σε καμία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Τούτο βέβαια δεν μειώνει την προσπάθεια που κατέβαλε, ειδικά στη δεύτερη - και λίγο πιο επεισοδιακή - θητεία του στον πάγκο της τουρκικής ομάδας από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Περάσοβιτς ανέλαβε για πρώτη φορά την Εφές το καλοκαίρι του 2010, τότε το σύστημα διεξαγωγής της Euroleague ήταν διαφορετικό και η προσπάθειά του σταμάτησε απότομα στο Top16 της σεζόν 2010-11. Μάλλον και απογοητευτικά διότι η ομάδα του είχε ξεκινήσει με δύο νίκες, για να ακολουθήσουν τέσσερις ήττες από Ρεάλ Μαδρίτης, Σιένα και Παρτίζαν οι οποίες οδήγησαν σε πρόωρο αποκλεισμό, ίσως και στην απόφαση διαζυγίου, ανεξαρτήτως της έκδοσής του στο τέλος της χρονιάς.

Η δεύτερη θητεία του στον πάγκο της τουρκικής ομάδας ήταν επεισοδιακή διότι αρχικά κλονίστηκαν οι σχέσεις του με τον ιθύνοντα νου της Μπασκόνια, Χοσεάν Κερεχέτα. Ήταν στη διάρκεια της πιο πετυχημένης πορείας της Μπασκόνια στην Euroleague καθώς στα χέρια του Περάσοβιτς η ομάδα των Βάσκων έφτασε έως και το Final Four της διοργάνωσης. Λίγες ώρες μετά το τέλος του, ο Κροάτης προπονητής ανακοίνωσε στον Κερεχέτα την απόφαση αποχώρησής του από την ομάδα και τη συμφωνία του με την Αναντολού Εφές για συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών. Στο μυαλό του Βάσκου παράγοντα, αυτή η πράξη στοιχειοθέτησε «λιποταξία», χρειάστηκε χρόνο για να συμβιβαστεί με την απόφαση του… παιδιού του, γιατί πάντα τον ένιωθε σαν παιδί του, από τα χρόνια που ο τελευταίος αγωνιζόταν στην Ταουγκρές.

Τελικώς, ο Κερεχέτα αντιλήφθηκε ότι ήταν αδύνατο να αλλάξει τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στις 14 Ιουνίου 2016, ανακοίνωσε την απόφαση του Περάσοβιτς αλλά και την ομάδα στην οποία θα συνέχιζε την καριέρα του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο 54χρονος προπονητής αποκάλυψε ότι κατέβαλε ο ίδιος το buy out του συμβολαίου!

Τον «σκότωσε» ο Σπανούλης

Η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης την άποψή του και ουσιαστικά καταδίκασε την Αναντολού Εφές στην αποτυχία. Αυτό συνέβη στα Playoffs της περιόδου 2016-17. Στην κανονική περίοδο κι έχοντας προχωρήσει σε ισχυρή επένδυση έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Τζέισον Γκρέιντζερ, Τάιλερ Χάνεϊκατ, Ντέρικ Μπράουν, Μπράιαν Ντάνστον, Ντεσόν Τόμας, Τομάς Ερτέλ, Μπράντον Πολ, η Αναντολού Εφές τερμάτισε στην 6η θέση με ρεκόρ 17-13. Μάλιστα, στην πρεμιέρα εκείνης της σεζόν, ο Περάσοβιτς έζησε το απόλυτο déjà vu καθώς αντιμετώπισε την Μπασκόνια στη Βιτόρια κι έφυγε ηττημένος.

Στα Playoffs η Αναντολού Εφές αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και στους δύο πρώτους αγώνες στο Φάληρο έκανε αυτό που ήθελε, κερδίζοντας το ένα παιχνίδι. Μόνο που η συνέχεια έφερε τη σφραγίδα του Σπανούλη καθώς ο αρχηγός των Πειραιωτών έκανε τη διαφορά και η Αναντολού Εφές είδε να εξανεμίζονται τα όνειρα της παρουσίας στο Final Four. Πριν καλά-καλά χωνέψει την ευρωπαϊκή αποτυχία, ήρθε το ισχυρό χαστούκι και στο τουρκικό Πρωτάθλημα. Τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά κι αυτό φάνηκε λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος όταν η ομάδα του γνώρισε τη συντριβή (96-57) από τη Φενέρμπαχτσε. Μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο Περάσοβιτς υπέβαλε τους παίκτες του σε καψόνι καθώς ακολούθησε πολύωρη σκληρή προπόνηση, κατά τα πρότυπα του… Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Κατά τον αστικό μύθο, οι εσωτερικές σχέσεις είχαν διαταραχθεί και ήρθε ο αποκλεισμός από την Μπεσικτάς στην προημιτελική φάση των τουρκικών Playoffs. Στην πρώτη χρονιά του απέτυχε παταγωδώς, αποφασίστηκε όμως η παροχή μίας ακόμη ευκαιρίας. Ο Κροάτης προπονητής προχώρησε σε βαθιές τομές οι οποίες όμως δεν του βγήκαν. Έρικ ΜακΚόλουμ, Μπροκ Μότουμ, Σόνι Ουίμς, Κρούνοσλαβ Σιμόν και Ζόραν Ντράγκιτς ήταν μερικοί από τους παίκτες που πήγαν στην Κωνσταντινούπολη. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα κι επειδή η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, η ομάδα που του έδωσε τη… χαριστική βολή ήταν αυτή της καρδιάς του. Η Μπασκόνια. Εκείνη η εντός έδρας ήττα με 81-82 στις 15 Δεκεμβρίου σηματοδότησε το κύκνειο άσμα του Περάσοβιτς στον πάγκο της Εφές και από την άλλη πλευρά, την απαρχή των εξελίξεων για την επιστροφή του στη φυσική θέση του. Δηλαδή, στον πάγκο που κάθεται σήμερα, αυτόν της Μπασκόνια.