Λούτσιτς: «Στο Μόναχο κυριαρχεί το ποδόσφαιρο, δεν ξέρουν καν την ύπαρξη του τμήματος μπάσκετ!»

Γιώργος Κούβαρης
Λούτσιτς: «Στο Μόναχο κυριαρχεί το ποδόσφαιρο, δεν ξέρουν καν την ύπαρξη του τμήματος μπάσκετ!»
Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς μίλησε στην EuroLeague Greece για την «διαβολοβδομάδα» της Μπάγερν κόντρα σε Ολυμπιακό (19/11, 21:30) και Παναθηναϊκό (22/11, 21:30), στάθηκε στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, τον Γρεγκ Μονρό, το γεγονός ότι στο Μόναχο πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της ομάδας μπάσκετ, ανέλυσε τους λόγους της αποτυχίας της εθνικής Σερβίας στην Κίνα ενώ κατέθεσε την άποψή του για τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Αν υπήρχε και στην EuroLeague το βραβείο του «πιο βελτιωμένου παίκτη» όπως υπάρχει στο ΝΒΑ στο τέλος κάθε χρονιάς, ένας από τους υποψήφιους για να το «κλείδωνε» σπίτι του θα ήταν και ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς.

Ο Σέρβος φόργουορντ μπορεί να «περπατάει» το 31ο έτος της ηλικίας του αλλά δεν παύει να δουλεύει συνέχεια και χρόνο με τον χρόνο να παρουσιάζεται καλύτερος. Η παρουσία στο παρκέ ολοένα και γίνεται πιο απαραίτητη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο ο χρόνος συμμετοχής του, όσο και οι μέσοι όροι του. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μετράει 11 πόντους κατά μέσο όρο στην EuroLeague ύστερα από τις 8 πρώτες αγωνιστικές, ενώ σουτάρει με το εκπληκτικό 78,4% στα δίποντα (29/37!!!) ενώ έχει χάσει μόλις μία βολή (15/16). Στα τρίποντα μετράει 35,7% με πέντε εύστοχα σε 14 προσπάθειες και την παρουσία του στο παρκέ συμπληρώνουν και τα 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Λίγες ώρες πριν από την «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague και τις δύο ελληνικές «μάχες» με Ολυμπιακό (19/11, 21:30) και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (22/11, 21:30) στο Μόναχο, ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς μίλησε στην EuroLeague Greece εξηγώντας ότι «θα είναι μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες της σεζόν». Ο Σέρβος έκανε ειδική αναφορά στον φίλο του Νίκολα Μιλουτίνοφ, τα σημεία που πρέπει να προσέξει η Μπάγερν, υπογράμμισε ότι στόχος της ομάδας του παραμένει η πρόκριση στην «οκτάδα» ενώ μίλησε και για τον πρώην NBAer, Γκρεγκ Μονρό.

Επιπλέον ρωτήθηκε για την εθνική Σερβίας και την αποτυχία της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, για τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ που φαντάζει να είναι ο επόμενος προπονητής της ομάδας ενώ τόνισε ότι μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

- Αρχικώς, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σου σε ό,τι αφορά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, από τη στιγμή μάλιστα που ο αντίπαλος σας δεν κάνει καλή σεζόν. Είστε περισσότερο σε... εγρήγορση για το παιχνίδι στο Audi Dome;
«Δεν μπορώ να πω ότι ο Ολυμπιακός δεν πραγματοποιεί καλή χρονιά στην EuroLeague... ΟΚ, αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στις αρχές της σεζόν, άλλαξε προπονητή όμως σε κάθε περίπτωση παραμένει ομάδα με ταλέντο, μια πραγματικά έμπειρη ομάδα με παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας κι έχουν κατακτήσει στο παρελθόν την EuroLeague περισσότερες από μια φορές. Ίσως, λοιπόν δεν βρήκαν ρυθμό στα πρώτα παιχνίδια όμως αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι παίζουν καλά και έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο ματς».

- Ποιο θα είναι το κλειδί της αναμέτρησης; Υπάρχουν παίκτες του Ολυμπιακού στους οποίους έχετε εστιάσει περισσότερο;
«Νομίζω ότι έχει να κάνει με την ποιότητα του ρόστερ του Ολυμπιακού. Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο παίκτη. Ενδεχομένως θα έλεγα τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί εμφανίσεις MVP, κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά φέτος κι αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στην EuroLeague. Ίσως είναι ο παίκτης που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να κατεβάσει επιθετικά ριμπάουντ αφού γνωρίζουμε την ποιότητα του παιχνιδιού του... Υπάρχουν επίσης ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, ο Μπράντον Πολ που είναι ένας πολύ physical και ταλαντούχος παίκτης, ο Τέιλορ Ρότσεστι που εντάχθηκε πρόσφατα όμως τον ξέρω από τον Ερυθρό Αστέρα... Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός έχει πολλούς καλούς παίκτες και όπως προανέφερα, θα είναι ένα σκληρό παιχνίδι για εμάς».

- Σε ό,τι αφορά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, με δεδομένο ότι τον ξέρεις καλά από την εθνική Σερβίας, έχετε μιλήσει; Μήπως βάλατε και κάποιο στοίχημα;
«Όχι, στοίχημα δεν βάλαμε! (γέλια) Πάντως μιλήσαμε χθες, ίσως θα πιούμε και έναν καφέ μετά το παιχνίδι, όμως δεν μιλήσαμε τόσο πολύ για μπάσκετ. Είμαστε συμπαίκτες στην εθνική Σερβίας, ήμασταν συμπαίκτες στην Παρτίζαν, είναι ένας πολύ καλός φίλος μου... Νομίζω ότι αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην EuroLeague, έχει προοπτική για το ΝΒΑ και θα είμαι χαρούμενος αν φτάσει σε αυτό το επίπεδο! Ήλθε στην Παρτίζαν στα 18 του και όλοι μιλούσαν για την προοπτική και την ποιότητα του. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με ό,τι έχει πετύχει στην καριέρα του».

- Επίσης το επόμενο παιχνίδι της Μπάγερν είναι απέναντι στον Παναθηναϊκό... Θεωρείς ότι πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες με διπλούς αγώνες φέτος για εσάς;
«Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας των ελληνικών ομάδων, εν προκειμένω του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τις κάνει πάντα δύσκολους κι επικίνδυνους αντιπάλους... Μιλάμε για physical games, από τα πιο δύσκολα παιχνίδια που μπορείς να δώσεις ως παίκτης μέσα στη χρονιά. Από 'κει και πέρα, πολλοί Έλληνες μένουν στο Μόναχο και θα έλθουν στο γήπεδο για να δουν και να υποστηρίξουν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Δεν θα έχουμε την απόλυτη στήριξη των οπαδών μας αλλά η ατμόσφαιρα θα είναι πραγματικά εξαιρετική για αγώνα μπάσκετ! Το πρόγραμμα που είχαμε τις προηγούμενες 7-10 μέρες σε συνδυασμό με τα παιχνίδια με τις ελληνικές ομάδες που έπονται, συνιστούν ίσως ένα από τα πιο δύσκολα και κρίσιμα σημεία της σεζόν».

- Μέχρι στιγμής η Μπάγερν Μονάχου έχει 3 νίκες και 5 ήττες... Θεωρείς ότι αξίζατε κάτι καλύτερο σε αυτό το πρώτο μέρος της σεζόν;
«Ξέρεις, αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα στις αρχές της σεζόν. Είχαμε τις απουσίες των διεθνών με τις εθνικές ομάδες όπως συνέβη με πολλές ομάδες στην EuroLeague ενώ χάσαμε τον βασικό μας πόιντ γκαρντ, τον Τι Τζέι Μπρέι (σ.σ. χτύπησε στο γόνατο στις αρχές Σεπτέμβρη). Χάσαμε επίσης τον Τζέντοβιτς για μερικά παιχνίδια. Γενικώς, υποφέραμε πολύ με τους τραυματισμούς σημαντικών παικτών σε μια διοργάνωση όπως η EuroLeague που πρέπει να έχεις βαθύ ρόστερ και περισσότερες λύσεις από τον πάγκο για να... επιβιώσεις. Έχουμε τρεις νίκες, με περισσότερη συγκέντρωση θα μπορούσαμε να είχαμε άλλο ένα ή δυο παιχνίδια όμως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση στα επόμενα παιχνίδια και να κάνουμε το 2/2. Η σεζόν είναι μεγάλη, το πιο σημαντικό για εμάς είναι το πρωτάθλημα στη Γερμανία, επομένως πρέπει να προχωράμε βήμα βήμα».

- Στα της EuroLeague, ο μεγάλος στόχος της Μπάγερν παρά τους τραυματισμούς είναι η πρόκριση στο Top-8;
«Ναι! Έχουμε τους πιο υψηλούς στόχους σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχουμε... Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, γνωρίζουμε την ποιότητα της EuroLeague όμως οι στόχοι μας έιναι υψηλοί, με δεδομένο μάλιστα ότι πέρσι βρεθήκαμε μια νίκη μακριά από την πρόκριση στα playoffs. Φέτος θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να παίξουμε στα προημιτελικά. Έχουμε κίνητρο, θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό στη διοργάνωση και οι αγώνες που ακολουθούν είναι πολύ σημαντικοί προς αυτή την κατεύθυνση».

- Τι εντυπώσεις έχεις σχηματίσει από τον Γκρεγκ Μονρό;
«Είναι ένας ωραίος τύπος... Δεν είχε θέμα προσαρμογής, έχει προσαρμοστεί στη ζωή στο Μόναχο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης με σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ. Είχε κάποια προβλήματα εκεί και πλέον θέλει να αναγεννήσει την καριέρα του. Είναι ένας ταλαντούχος ψηλός, εξαιρετικός στο post παιχνίδι και πασάρει καλά την μπάλα σαν σέντερ. Είναι πολύ σημαντικός για εμάς».

- Σε προσωπικό επίπεδο, κάνεις μια πραγματικά καλή χρονιά στην Μπάγερν. Νιώθεις έτοιμος για το μεγάλο βήμα;
«Ξέρεις, δεν είχα τόσο χρόνο για να ξεκουραστώ. Ίσως μόνο δυο εβδομάδες έπειτα από το τέλος της περσινής σεζόν... Ακολούθως, τέθηκα στη διάθεση της εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήθελα λίγο χρόνο για να επιστρέψω στο 100%. Τις τελευταίες εβδομάδες αισθάνομαι καλά, βρίσκω τον εαυτό μου κι ελπίζω να επιστρέψουν άμεσα οι τραυματίες μας γιατί είμαι παίκτης που στηρίζεται πολύ στους συμπαίκτες του».

- Αναφορικά στον οργανισμό της Μπάγερν, πιστεύεις ότι ενδεχομένως το τμήμα μπάσκετ δεν έχει την προβολή που έχει το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό;
«Έχετε δίκιο όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι στη Γερμανία το πιο δημοφιλές σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Επομένως, ο κόσμος χρειάζεται χρόνο προκειμένου να αγαπήσει το μπάσκετ και να αρχίσει να παρακολουθεί τους αγώνες. Υπάρχει κόσμος στο κέντρο του Μονάχου που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει τμήμα μπάσκετ, ότι λειτουργεί σε επαγγελματικό πλαίσιο και αγωνίζεται στο top επίπεδο! Πιστεύω ότι με τα καλά αποτελέσματα και τα πρωταθλήματα, θα κάνουμε το άθλημα δημοφιλές στους φιλάθλους μας».

- Τι συνέβη με την εθνική Σερβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με δεδομένο ότι ήταν ένα εκ των φαβορί για το χρυσό μετάλλιο όμως απέτυχε να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής;
«Απλώς... χάσαμε. Αυτό συνέβη (γέλια). Δεν υπάρχει ομάδα στον κόσμο για την οποία μπορείς να εγγυηθείς μετάλλια ή νίκες, ανεξάρτητα με το ρόστερ της. Σίγουρα κάναμε λάθη από την preseason και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χάσαμε από την Ισπανία και στη συνέχεια από την Αργεντινή, κερδίσαμε το παιχνίδι με τους Αμερικανούς και τερματίσαμε πέμπτοι... Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Υπήρχαν πολλές ομάδες με προοπτικές στη διοργάνωση, ακόμα και η Ελλάδα ήταν μια από αυτές όμως δεν έκανε την πορεία που ήθελε. Αυτό είναι το μπάσκετ. Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα όμως οφείλεις πάντα να παλεύεις».

- Πλέον η Σερβία μπορεί να πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά;
«Σίγουρα... Αυτός είναι ο βασικός στόχος του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αξίζουμε να είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση τα αποτελέσματα μας τα τελευταία 4-5 χρόνια. Η Σερβία αξίζει να βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι καλό ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε μπροστά στους φιλάθλους μας... Θα μας δώσουν τεράστια ώθηση και θα είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε το τουρνουά και να πάμε στο Τόκιο».

- Ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας αναμένεται να είναι ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Η γνώμη σου για αυτόν;
«Δεν ξέρω. Ειλικρινά δεν ξέρω κάτι για το θέμα... Διάβασα την είδηση χθες, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αλλά είχε σπουδαία αποτελέσματα με την εθνική ομάδα, κερδίζοντας το ευρωπαϊκό κι εν συνεχεία δούλεψε στους Σανς και τους Κινγκς, δείχνοντας την ποιότητα του. Πέτυχε κάτι πραγματικά σπουδαίο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με μια μικρή χώρα όπως η Σλοβενία, είναι ένας σπουδαίος προπονητής όμως θα δούμε το επόμενο διάστημα τι θα γίνει».