Κουζμίνσκας: Ενας ακόμη Λιθουανός που πέρασε και.. δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό (vids)

Κουζμίνσκας: Ενας ακόμη Λιθουανός που πέρασε και.. δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό (vids)

Κουζμίνσκας: Ενας ακόμη Λιθουανός που πέρασε και.. δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό (vids)
Ο Ολυμπιακός σε σπάνιες περιπτώσεις έχει δει Λιθουανό παίκτη να «πιάνει» στην ομάδα.

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας εδώ και λίγες μέρες αποτελεί παίκτη της Λοκομοτίβ Κουμπάν αφού αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά η αποχώρηση του «Κούζμι» ήρθε να προστεθεί στην αρνητική παράδοση του Ολυμπιακού με τους Λιθουανούς παίκτες.

Σε εφτά περιπτώσεις εμπιστεύτηκαν Λιθουανό παίκτη και σπάνια συνδυάστηκε με ουσιαστική προσφορά και τίτλους.

Ματσιγιάουσκας και Ζουκάουσκας δεν πρόσφεραν λόγω τραυματισμών, ο Γκετεσβίτσιους δεν απέδωσε όμως κατέκτησε δύο Euroleague και ο Κλέιζα ήταν ο μόνος που κατάφερε να πετύχει και τα δύο. Και καλά έπαιξε και τίτλος πήρε και σε τελικό Euroleague αγωνίστηκε...

ΑΡΤΟΥΡΑΣ ΚΑΡΝΙΣΟΒΑΣ (1997-98)

Μετά την κατάκτηση της Euroleague στη Ρώμη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε πολλές αλλαγές στον Ολυμπιακό κι έτσι πρόσφερε μία θέση ξένου παίκτη στον Αρτούρας Καρνισόβας.

Ο Λιθουανός φόργουορντ προερχόταν από δύο χαμένους τελικούς (Παρίσι, Ρώμη) ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, αγωνίστηκε μία σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα πρόσφερε καλά στατιστικά, όμως η ομάδα έμεινε χωρίς τίτλο.

Στην Euroleague έπαιξε 14 αγώνες έχοντας 17.1 πόντους (55.3%δ., 44%τρ.), 5.2 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ και 2.3 λάθη

ΡΕΪΝΑΛΝΤΑΣ ΣΕΪΜΠΟΥΤΙΣ (2005-06, 2007-08)

Το παιδομάζωμα του Ολυμπιακού δε σταμάτησε στους Βασιλειάδη, Μαυροκεφαλίδη, Σχορτσανίτη, αλλά επεκτάθηκε και στη Λιθουανία.

Ο Σεϊμπούτις πήγε παιδάκι στον Ολυμπιακό, έφυγε τη δεύτερη σεζόν με μορφή δανεισμού στο Μαρούσι (έπαιξε καταπληκτικά), επέστρεψε για έναν ακόμη χρόνο χωρίς όμως να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Τη σεζόν 2005-06 αγωνίστηκε σε 23 ματς της Euroleague έχοντας 6.3 πόντους (30.3%τρ.), 1.9 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ.

Με την επιστροφή του τη σεζόν 2007-08 έπαιξε μόλις 3 παιχνίδια χωρίς να βοηθήσει ιδιαίτερα (0.7π., 0.3ρ.).

Δεν κατέκτησε τίτλο με τον Ολυμπιακό.

ΕΟΥΡΕΛΙΟΥΣ ΖΟΥΚΑΟΥΣΚΑΣ (2005-2006)

Ο Λιθουανός γίγαντας υπέστη πολύ νωρίς στη σεζόν, ρήξη τένοντα στο δεξιό ώμο και έκανε επέμβαση. Η αποθεραπεία του ολοκληρώθηκε γύρω στον Απρίλιο, ωστόσο ο ίδιος διαμαρτυρόταν πως πονούσε. Δεν πρόλαβε να παίξει ποτέ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με τους Πειραιώτες.

ΑΡΒΙΝΤΑΣ ΜΑΤΣΙΓΙΑΟΥΣΚΑΣ (2006-08)

Ο πιο άτυχος από όλους τους ξένους που πέρασαν από τον Ολυμπιακό. Οι Αγγελόπουλοι τον έφεραν με τετραετές κλειστό συμβόλαιο αντί 9 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν πρόσφερε χωρίς δική του ευθύνη.

Δυστυχώς για όλους σε ένα φιλικό προετοιμασία υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και έχασε όλη τη σεζόν. Την επόμενη επέστρεψε δυνατός, ωστόσο σε ολιγοήμερη άδεια βρέθηκε στη Λιθουανία προπονήθηκε αυτοβούλως με άλλη ομάδα και τραυματίστηκε εκ νέου. Ο Ολυμπιακός τον πήγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε, όμως ποτέ δεν μάθαμε τι θα πετύχαινε εκείνη η ομάδα με τον Ματσιγιάουσκας στη σύνθεσή της.

Η σεζόν 2006-07 τον έφερε μόλις σε δύο ματς της Euroleague στο παρκέ (7.5π., 2.5ρ., 1ασ.).

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια μετρώντας 14.8 πόντους (69%δ., 37.9%τρ.), 2 ριμπάουντ 1.7 ασίστ.

Δεν πανηγύρισε κανέναν τίτλο με τον Ολυμπιακό.

ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΪΖΑ (2009-10)

Μακράν ο κορυφαίος Λιθουανός που έχει παίξει στον Ολυμπιακό κι ένας από τους σπουδαιότερους ξένους γενικά. Ταυτόχρονα όμως ήταν και αρκετά ιδιαίτερος χαρακτήρας. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έφεραν τον Λίνας Κλέιζα από το ΝΒΑ αντί περίπου 2.300.000 δολαρίων και εκείνη τη σεζόν έφτασαν στον τελικό της Euroleague και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο «Πιστολίνας» έμεινε μόλις μία σεζόν αφού επέστρεψε στο ΝΒΑ για χάρη των Ράπτορς.

Στην Euroleague έπαιξε 31 παιχνίδια έχοντας 13.9 πόντους (37.%τρ.), 5 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ.

Με την απόδοσή του κέρδισε μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

ΜΑΡΤΙΝΑΣ ΓΚΕΤΣΕΒΙΤΣΙΟΥΣ (2011-13)

Ο Ντούσαν Ίβκοβτς έφερε τον Λιοθουανό στον Ολυμπιακό με σκοπό να εκμεταλλευτεί το μακρινό του σουτ. Ουσιαστικά ο Γκετσεβίτσιους δεν έκανε ποτέ τη διαφορά όμως παρά την αλλαγή προπονητή το επόμενο καλοκαίρι (ήρθε ο Μπαρτζώκας) έμεινε στην ομάδα.

Δε βοήθησε αρκετά, αλλά μπορεί να περηφανεύεται πως είναι κάτοχος δύο Euroleague κι ενός πρωταθλήματος.

Η σεζόν 2011-12 τον βρήκε να παίζει 18 ματς έχοντας 6.2 πόντους (41.3%τρ.) και 1.2 ριμπάουντ ενώ την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σε 15 ματς μετρώντας μόλις έναν πόντο ανά αγώνα.

ΜΙΝΤΑΟΥΓΚΑΣ ΚΟΥΣΜΙΝΣΚΑΣ (2019)

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έβλεπε στο πρόσωπο του Λιθουανού έναν παίκτη που θα μπορούσε να του προσφέρει πολλά στο ανοικτό γήπεδο παίζοντας είτε στη θέση «4» είτε στη θέση «3».

Η αλλαγή προπονητή τον έφερε πιο πίσω στο rotation άτι που δεν άρεσε στον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ο οποίος μόλις βρήκε πρόταση από την Λοκομοτίβ Κουμπάν έλυσε το συμβόλαιό του με τους «ερυθρόλευκους».

Σε έξι παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε 5.8 πόντους (27.3%τρ.) και 2.2 ριμπάουντ.