Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης συνεχίζει να κάνει την... διαφορά! (vids)

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης συνεχίζει να κάνει την... διαφορά! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης συνεχίζει να κάνει την... διαφορά! (vids)
Ο Νικ Καλάθης αποτελεί με... κάθε επισημότητα το σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην EuroLeague και αποτυπώνεται στο έπακρο με τη γλώσσα των αριθμών «φιγουράροντας» σε τρεις στατιστικές κατηγορίες.

Μπορεί φέτος να αποκτήθηκαν πιο ταλαντούχοι, πιο «φρέσκιοι» και πιο πρωτοκλασάτοι ξένοι σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η σταθερή αξία του Παναθηναϊκού παραμένει ο αρχηγός του!

Ο Νικ Καλάθης είναι εκείνος που συνεχίζει να «κουβαλάει» στις πλάτες του την ομάδα, έχοντας έναν και μόνο στόχο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Να την ανεβάζει επίπεδο ώστε να μπορέσει να κάνει το «παραπάνω βήμα» μετά το τέλος της regular season.

Δύσκολο μεν, αλλά όχι και ακατόρθωτο δε... Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται κατά μέσο όρο 34:01 λεπτά στο παρκέ ύστερα από τα επτά πρώτα ματς της φετινής EuroLeague, ξεχωρίζοντας για τις επιδόσεις του σε τρεις σημαντικές στατιστικές κατηγορίες.

ΑΣΙΣΤ: Αναμφίβολα, ο Καλάθης αποτελεί τον καλύτερο πασέρ της Ευρώπης! Οι 9,1 ασίστ που έχει φέτος τον έχουν φέρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ ο Βασίλιε Μίτσιτς που τον ακολουθεί έχει μοιράσει 17 λιγότερες και έχει μέσο όρο 6,7 τελικές πάσες. Η διαφορά είναι τεράστια, με τον παίκτη των «πρασίνων» να έχει να επιδείξει ήδη την 3η καλύτερη ατομική του επίδοση με τις 15 ασίστ που μοίρασε στην Αγία Πετρούπολη και δη στο ματς με την Ζενίτ. Μάλιστα έχει τον καλύτερο μέσο όρο στην ιστορία της EuroLeague με 5,63 ασίστ σε 190 ματς, βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας και θέλει άλλες 57 για την 5η θέση και το προσπέρασμα στον Μίλος Τεόντοσιτς. Λογικά θα το κάνει πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Ο Καλάθης βρίσκεται επίσης και στο στο ΤΟΡ-3 του γενικού συστήματος αξιολόγησης στην φετινή EuroLeague! Μέχρι στιγμής έχει 141 βαθμούς (20,14 κατά μέσο όρο) και ακολουθεί από... πολύ κοντά τον δεύτερο Τορνίκε Σενγκέλια (149 βαθμοι, 21,29 κατά μέσο όρο) και τον πρωτοπόρο της λίστας, Νάντο Ντε Κολό (154 βαθμοί, 22 κατά μεσο όρο). Ουσιαστικά είναι η κατηγορία που απουπώνει την προσφορά του κάθε παίκτη στο παρκέ και ο αρχηγός των «πρασίνων» δείχνει το πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι στην ομάδα του.

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: Δεν είναι μόνο το μπασκετικό IQ εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει «βρίσκοντας» με κλειστά τα μάτια οποιονδήποτε συμπαίκτη του, αλλά είναι και ο παίκτης που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές στην άμυνα. Βγάζει ενέργεια, ασκεί πίεση πάνω στην μπάλα με αποτέλεσμα να κάνει 1,57 κλεψίματα σε κάθε ματς! Επίδοση (11κλ. στο σύνολο) που τον κατατάσσει στην πρώτη 4άδα της φετινής EuroLeague, έχοντας ένα λιγότερο κλέψιμο από τον 3ο Καμπάτσο (12κλ.), δύο λιγότερα από τον 2ο Γκεντράιτις (13κλ.) και τέσσερα λιγότερα από τον πρώτο Μίτσιτς (15κλ.)