Ο ήλιος του μεσονυκτίου

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ο ήλιος του μεσονυκτίου
Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πού κρυβόταν αυτός ο Ολυμπιακός και ψηλαφίζει την πινακοθήκη της απολαυστικής βραδιάς.

Μετά από μήνες ατέλειωτους σκοτεινιάς και μελαγχολίας, ο ξεγραμμένος από θεούς και ανθρώπους Ολυμπιακός πήγε στα κρύα της Μόσχας και έφερε πίσω τον ήλιο, ένα λουλούδι που άνθισε πάνω στον βράχο.

Oι αλγόριθμοι που προοιώνιζαν διαφορά μαμμούθ υπέρ της πρωταθλήτριας Ευρώπης κλειδώθηκαν κακήν κακώς στο πλησιέστερο συρτάρι και η βραδιά ολοκληρώθηκε με το πιο βροντερό διπλό των τελευταίων ετών.

Η εικόνα του αγώνα θα παρείχε δικαίωμα στην αισιοδοξία ακόμα και αν οι Ρώσοι έβρισκε τρόπο να τουμπάρει το ματς με τα γνώριμα κολοκοτρωνέικα του Τζέιμς.

Αλλά, όχι, δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί τέτοια ευκαιρία για επανεκκίνηση. Η ΤΣΣΚΑ δεν είναι η ίδια ατσάλινη ΤΣΣΚΑ των προηγούμενων ετών και ο Ολυμπιακός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και στο φινάλε του, είχα την αίσθηση ότι αυτό που είδαμε ήταν το όνειρο του Ντέιβιντ Μπλατ, αυτό που ο Αμερικανός είχε εξαρχής στο μυαλό του.

Τα έφερε έτσι η τύχη, ώστε να το μετουσιώσει σε πράξη στη Μόσχα ο μέχρι προ τινος βοηθός του, δίχως μάλιστα ενίσχυση από τους νεοαποκτηθέντες παίκτες.

Για μια φορά, ο Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα με ταυτότητα και με πλάνο, το οποίο μάλιστα επαίνεσαν οι παίκτες του ο ένας μετά τον άλλο στις επινίκιες δηλώσεις.

Αξιόλογο σχέδιο μπορούν να καταστρώσουν ακόμη και οι ερασιτέχνες. Το ζήτημα είναι η πιστή εφαρμογή του από αυτούς που φορούν το σορτσάκι…

Ο παίκτης που λοιδορήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε, ο Ουίλ Τσέρι, ήταν κατά τη γνώμη μου ο ακρογωνιαίος λίθος του θριάμβου.

Η επίμονη άμυνά του προκάλεσε σειρά από βραχυκυκλώματα. Ο αριθμός των deflections που προκλήθηκαν από τη δράση του Αμερικανού θα έκανε υπερήφανο τον Ρικ Πιτίνο.

Ο Τσέρι, που προσπέρασε με το σπαθί του τον αόρατο Μπάλντγουιν στην κούρσα της επιβίωσης, κράτησε τα ηνία με ηρεμία. Στα 28,5 λεπτά της συμμετοχής του, δεν υπέπεσε στο παραμικρό λάθος.

Παράλληλα, πέτυχε κάποια κρίσιμα καλάθια, με κορωνίδα το τρίποντο που σταμάτησε την αντεπίθεση των Ρώσων στο 66-68.

Ο Μπράντον Πολ ήταν ο πληθωρικός «πλάγιος» που θαυμάσαμε παλαιότερα στην Euroleague, αλλά η δική του αξία είναι γνωστή και δεν αποτελεί είδηση πρώτης γραμμής.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς χάρη στους παίκτες που μεγάλωσαν μπροστά στα μάτια μας, όπως ο Τσέρι (με το +14 στα 28,5 λεπτά της συμμετοχής του) και ο Κέβιν Πάντερ των 16 πόντων και των 6/11 σουτ.

Ο Γιώργος Πρίντεζης κράτησε την ομάδα όρθια με ποσταρίσματα και αιφνιδιασμούς στη φουρτούνα του α’ ημιχρόνου, όταν το 29-18 έγινε 31-33 με 9 δικούς του πόντους.

Δεν ξέρω αν η αρχική σκέψη του Κεστούτις Κεμζούρα ήταν να περιορίσει τα λεπτά των βετεράνων του ώστε να τους έχει φρέσκους στο ντέρμπι με τη Μακάμπι, αλλά το ανακάτεμα της τράπουλας έφερε αποτέλεσμα.

Η εναλλακτική αρχική πεντάδα, με τον Κουζμίνσκας στο «4» και τον Πάντερ στο «2», έκανε τον Ολυμπιακό πιο αθλητικό, πιο σβέλτο και πιο απρόβλεπτο.

Αλήθεια, πόσο καιρό είχαμε να δούμε κόκκινες φανέλες να καλπάζουν στον ανοιχτό ορίζοντα; Με πρόχειρους υπολογισμούς, το τρεχαλητό πρόσφερε στον Ολυμπιακό γύρω στους 12-14 πόντους, ιδίως στο πρώτο μισό του αγώνα.

Η βαριά ΤΣΣΚΑ δεν ήταν σε θέση να τρέξει μαζί με τους «ερυθρόλευκους», αφού ο Τζέιμς προσγειωνόταν μέσα στην ελληνική ρακέτα και δεν προλάβαινε να επιστρέψει, ενώ ο Χάκετ αποχώρησε τραυματίας μετά από 5:22 συμμετοχής.

Το πινακάκι του Δημήτρη Ιτούδη έβγαλε ωραίες φάσεις απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ιδίως όταν η μπάλα ξεκολλούσε από τα χέρια του Μάικ Τζέιμς. Ωστόσο, η απώλεια του Κλάιμπερν έκοψε την πρωταθλήτρια στα δύο και την ξεχαρβάλωσε.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στα ριμπάουντ (38-30), ανανέωσε 13 επιθέσεις με μπροστάρηδες τους Ρούμπιτ, Μιλουτίνοβ και κράτησε τη γηπεδούχο ΤΣΣΚΑ κάτω από το 50% εντός παιδιάς.

Τα κρισιμότερα καλάθια του, όπως το εναέριο ζογκλερικό του Πολ στα 2:12, σημειώθηκαν με παιχνίδι «1 εναντίον 1» ή στο ανοιχτό γήπεδο. Οι ασίστ δεν ξεπέρασαν τις 10.

Αλλά η άμυνα από την οποία ξεκίνησαν όλα παρουσίασε υψηλό δείκτη αυτοσυγκέντρωσης και κατόρθωσε να καμουφλάρει ορισμένες εγγενείς αδυναμίες.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το λάθος του χθεσινού Παναθηναϊκού, να ψάξει τη νίκη με το τρίποντο και την επίθεση. Η ωριμότητά του θύμιζε ομάδα κωλοπετσωμένη στην κορυφογραμμή και πάντως όχι πρωτόβγαλτη.

Ο αριθμός των λαθών έμεινε στο μονοψήφιο 8, απέναντι σε αντίπαλο που είχε 9 από το πρώτο μέρος. αλλά έγινε πιο προσεκτικός και προστάτευσε καλύτερα τη μπάλα μετά την ανάπαυλα.

Τα πέτυχε όλα αυτά, ο ξεγραμμένος Ολυμπιακός που λέγαμε, χωρίς τον χτυπημένο Παπανικολάου, χωρίς το σκοράρισμα του Μιλουτίνοβ και με παιχνίδι χαμηλών τόνων από τον Βασίλη Σπανούλη.

Όταν βεβαίως χρειάστηκε ένα εκκωφαντικό σουτ για να αποτελειώσει τη δουλειά, ο συνήθης δήμιος της ΤΣΣΚΑ παρέλαβε τη μπάλα και την εκτόξευσε στο ρωσικό καλάθι σαν αδυσώπητος τιμωρός.

Πίστευε κανείς ότι θα σταματούσε στο σίδερο αυτό το σουτ; Η μπάλα πήγε στο πλεχτό ασάλιωτη. Το ταμπλό έγραψε 72-79, το ρολόι σταμάτησε στα 1:09, η πρωταθλήτρια παραδόθηκε και ο Σπανούλης πήγε στον πάγκο τσιμογελώντας.

Εάν ο Ρώσος σκηνοθέτης είχε λίγο νιονιό, θα έστελνε στο τελευταίο δίλεπτο μια κάμερα να καταγράφει διαρκώς τις αντιδράσεις του Βατούτιν...

Η ΤΣΣΚΑ έχασε τον δρόμο της μετά την έξοδο του Χάκετ, όταν δηλαδή ο Τζέιμς είδε απέναντί του τον άπειρο Κόνιαρη και βάλθηκε να μετατρέψει το παιχνίδι στο συνηθισμένο one man show.

Οι παθογένεις του αντιπάλου ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό, στον βαθμό που μπορεί να τις εκμεταλλευτεί και να τις κάνει βούτυρο στο ψωμί του.

Η αντεπίθεσή του στη β’ περίοδο θύμισε τον παλιό καλό καιρό και ξόρκισε προσωρινά το χτικιό των πρώτων εβδομάδων και των μηνών που προηγήθηκαν.

Το βαθμολογικό κέρδος δεν είναι αμελητέο, αλλά θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ήττες από τη Ζενίτ και τη Βιλερμπάν.

Έστω και έτσι, η επόμενη μέρα ξημερώνει στο λιμάνι πιο αισιόδοξη και λιγότερο κρύα, χάρη στον χλιαρό ήλιο του μεσονυκτίου.

Εάν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατορθώσει να χύσει την καρδάρα με το κόκκινο γάλα μεθαύριο μέσα στο παλιό του σπίτι, θα έχει μετατρέψει το δώρο σε άδωρο.

Απομένει να δούμε πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν και τι ακριβώς θα συνεισφέρουν οι νεοσύλλεκτοι που ήρθαν από την Αμερική και πρωτίστως ο Ουίλι Ριντ.

Από το +17 που έγραψε στη μέτρια βραδιά του ο Μιλουτίνοβ μέχρι το -12 του μολαταύτα καλούτσικου Ρούμπιτ, η απόσταση είναι χαώδης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.