Ο Τίμα ήδη έβαλε το… 75.9% των πόντων που σημείωσε με τον Ολυμπιακό

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Τίμα ήδη έβαλε το… 75.9% των πόντων που σημείωσε με τον Ολυμπιακό
Ο Γιάνις Τίμας πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν του στην Euroleague ίσως και στην επαγγελματική καριέρα του και η Euroleague Greece καταπιάνεται με τους εντυπωσιακούς αριθμούς του Λετονού της Χίμκι.

Στην περίπτωση του 27χρονου φόργουορντ το βασικό ερώτημα δεν αφορά αποκλειστικά τις φετινές αγωνιστικές επιδόσεις του γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής είχε παρουσιάσει την ικανότητά του στην εκτέλεση και στα προηγούμενα χρόνια. Ουδέποτε βέβαια είχε τόσο υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας. Το κύριο ερώτημα προκύπτει μέσα από τη σύγκριση των αριθμών του φέτος στην Χίμκι με τους αντίστοιχους, πέρυσι, στον Ολυμπιακό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Euroleague Greece δυσκολεύτηκε ακόμη και ο ίδιος να καταθέσει 2-3 ξεκάθαρα επιχειρήματα και στάθηκε περισσότερο στο κομμάτι της προσέγγισης.

Η ουσία για τον Γιάνις Τίμα είναι ότι σε τέσσερις αγώνες με τη φανέλα της ρωσικής ομάδας έχει πετύχει το 75.9% των πόντων που είχε σημειώσει πέρυσι με τον Ολυμπιακό και μάλιστα σε σύνολο 23 αγώνων. Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι ενδεικτικό της εντυπωσιακής χρονιάς που πραγματοποιεί η οποία προφανέστατα πηγάζει μέσα από τον βασικό ρόλο που του ανέθεσε ο Ρίμας Κουρτινάιτις. Ίσως βέβαια και της λογικής κάθε αντιπάλου να εστιάσει στον Αλεξέι Σβεντ κι αυτό δημιουργεί πεδία δράσης για τους υπόλοιπους.

Ο διεθνής Λετονός δεν τα άφησε ανεκμετάλλευτα καθώς ήδη σημείωσε 60 πόντους, ενώ πέρυσι στον Ολυμπιακό έβαλε 79! Το ποσοστό του στο μακρινό σουτ πλησιάζει στο 50% (14/31, 45.1%), στα δίποντα το έχει ξεπεράσει (7/12, 58.3%). Δίχως αμφιβολία, η χρονιά εξελίσσεται ως η καλύτερη στην καριέρα του διότι και στην παρθενική παρουσία του στη διοργάνωση (2017-18) με τη φανέλα της Μπασκόνια οι αριθμοί του ήταν περιορισμένοι. Στον ίδιο αριθμό (4) αγώνων είχε σημειώσει 16 πόντους όπου και πάλι σούταρε με υψηλό ποσοστό (40%) στο μακρινό σουτ, σε καμία περίπτωση όμως δεν είχε τον αγωνιστικό ρόλο που απολαμβάνει φέτος στη Χίμκι.

Ακόμη κι αν γυρίσουμε πιο πίσω, στις σεζόν που αγωνίστηκε στο Eurocup, επίσης δεν θα βρούμε τόσο εντυπωσιακούς αριθμούς. Την περίοδο 2016-17,στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, είχε να διαχειριστεί προβλήματα τραυματισμών, την αμέσως προηγούμενη είχε 30 πόντους σε τέσσερις αγώνες και η χρονιά, στην αφετηρία της οποίας, πράγματι «πλησίασε» τα φετινά κατορθώματα ήταν στη Ρίγα (2014-15) όπου σημείωσε 50 πόντους με ποσοστό ευστοχίας 50% (12/24) στο μακρινό σουτ στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια.

Μένει να φανεί αν θα αλλάξουν και τα στατιστικά highlights του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει ένας αγώνας της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με την Ουνικάχα Μάλαγα όπου είχε πετύχει 33 πόντους σε αγώνα στο πλαίσιο στο Eurocup. Απέναντι στην ισπανική ομάδα έκανε και το καλύτερο παιχνίδι του στην Euroleague, όταν είχε σημειώσει 24 πόντους με 9/13 σουτ στην εποχή που αγωνιζόταν στην Μπασκόνια.