Βρε μπας και είναι…Αβραμίδης;

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Βρε μπας και είναι…Αβραμίδης;
Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Σταχτοπούτα της Euroleague, Ζενιτ Αγίας Πετρούπολης Μιλάνο και ο Βασίλης Σκουντής κατεβάζει από το ράφι μια παλιά ιστορία με τον πατέρα του Αμπρομάιτις…

Αμπρομάιτις ακούγαμε τόσα χρόνια και Αμπρομάιτις δεν βλέπαμε!

Δεν εννοώ τον Τιμ που τον… φάγαμε στη μάπα στα ματς της Τενερίφης με τον ΠΑΟΚ και συν τοις άλλοις τον είχε συμπαίκτη ο Γιώργος Μπόγρης (2016-17) κατακτώντας παρέα το πρώτο Basketball Champions League και παίκτη ο Φώτης Κατσικάρης (2017-018), αλλά τον μπαμπά του…

Τον Τζιμ Αμπρομάιτις με τ’ όνομα!

Ολοι οι άνθρωποι έχουν όνομα, διάβολε, αυτό να λέγεται: απλώς στις μακρινές αρχές της δεκαετίας του ’80 που ο Τζιμ Αμπρομάιτς έσκασε μύτη στην Ευρώπη και τότε δεν υπήρχαν τα ψαχτήρια στο διαδίκτυο, υποψιαζόμασταν ότι μπορεί η σκούφια του να βάσταγε από τα μέρη μας!

Ναι, λόγω τιμής, νεαροί και δαιμόνιοι ρεπόρτερς τότε, αναρωτιόμασταν μπας και το «Jim Αbromaitis» προέρχεται από μια κάποια made in USA παραφθορά του επωνύμου «Δημήτρης Αβραμίδης»!

Ατυχώς δεν ήταν Ελληνας, αλλά Λιθουανός: Αμπρομάιτις, όπως λέμε Κουρτινάιτις, Γιασάιτις, Ντελινινκάιτις, Γκουντάιτις και δεν συμμαζεύεται!

Πέρα από την ιστορία της καταγωγής, ο Τζιμ Αμπρομάιτις ήταν ένας πολύ καλός αμυντικός και ομαδικός παίκτης που κληροδότησε τα μπασκετικά γονίδια στον κανακάρη του, ο οποίος θα κονταροχτυπηθεί απόψε με τον Γιώργο Πρίντεζη και τα λοιπά μέλη της frontline του Ολυμπιακού…

Ο ύψους 2μ.03 μπαμπάς Αμπρομάιτις γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1953 στο Γουότερμπερι του Κονέκτικατ και έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ ως τεσσάρι παλαιάς κοπής στους Huskies, που εκείνη την εποχή δεν είχαν την ισχύ και των πρωταγωνιστικό ρόλο που απέκτησαν τα κατοπινά χρόνια.

Ο Τζιμ μυήθηκε στο μπάσκετ όταν πήγαινε στην τετάρτη τάξη του δημοτικού και αργότερα μαζί με τον φίλο, συμμαθητή, συμπαίκτη και συγκάτοικο του Τονι Χάνσον φόρτωναν τα πράγματα τους σε ένα αυτοκίνητο όλες τις γύρω περιοχές για να παίξουν μονά με άλλες παρέες, μιας και το λύκειο Holy Cross δεν προσφερόταν για μεγάλο ανταγωνισμό.

Στο UConn βρήκε ως μέντορα του τον προπονητή Ντι Ρόου ο οποίος έκανε όλους τους παίκτες να νιώθουν ότι βρίσκονται όχι σε μια ομάδα, αλλά σε μια παρέα, τους δεσμούς της οποίας διατηρούν ακόμη άρρηκτους.

Αγωνιζόμενος στο NCAA από 1975 έως το 1980, ο Τιμ Αμπρομάιτις είχε μέσο όρο 9.7 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ, ενώ παράλληλα σπούδασε παιδαγωγική και κοινωνιολογία. Το 1979 επελέγη στο Νο 95 του ντραφτ του ΝΒΑ (με Νο 1 τον Μάτζκ Τζόνσον και Νο 68 κάποιον… Nick Galis) από τους Νιου Τζέρσι Νετς και συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο, αλλά τζίφος!

Μέχρι να ετοιμασθούν τα συμβόλαια και να αρχίσει το καμπ ο ξανθομάλλης πάουερ φόργουορντ δέχθηκε μια πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και στη μετά τον θρυλικό Bάλτερ Σέρμπιακ (1973-80), αναζητούσε έναν αντικαταστάτη του Ράντι Μάιστερ που τραυματίσθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Τότε λοιπόν εντοπίσθηκε ο Αμπρομάιτις που αγωνίσθηκε σε τρία ματς της ισπανικής λίγκας (9π., 4.5ρ.) και έμεινε ως δεύτερος ξένος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

«Σκέφτηκα ότι θα μείνω έναν χρόνο στην Ισπανία και ύστερα θα γυρίσω να παίξω στο ΝΒΑ» τόνισε σε μια συνέντευξη του, αλλά αυτό δεν έμελλε να συμβεί ποτέ!

Ο Αμπρομάιτις έμεινε στη Μαδρίτη για μία σεζόν (1980-81), με συμπαίκτες τους Κορμπαλάν, Ρομάι, Ρουγιάν, Λόπεθ-Ιτουργιάκα, Μάιστερ, Γιορέντε και προπονητή τον Λόλο Σάινθ, αλλά έπεσε στην… κέντα, διότι αυτή υπήρξε μια από τις ελάχιστες περιόδους που η «Βασίλισσα» έμεινε με άδεια χέρια: τρίτη στο πρωτάθλημα, πίσω από την Μπαρτσελόνα και την Εστουντιάντες, φιναλίστ στο Κύπελλο και πέμπτη στον όμιλο των 6 της τελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία, αγωνιζόμενος στην Οετσε Τριέστε (15.9π., 5.7ρ.), ύστερα πέρασε δυο σεζόν στην τουρκική Εκτσασίμπασι και έκλεισε την καριέρα του το 1985, έχοντας προβλήματα με τα γόνατα του, στο CBA με τους Κολόνιαλς του Κονέκτικατ.

Παράλληλα με την καριέρα του στο μπάσκετ και μετά από αυτήν ο Αμπρομάιτις εργάσθηκε σε αυτοκινητοβιομηχανίες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στα κοινά του Κονέκτικατ και βεβαίως παρακολουθεί μανιωδώς την πορεία των Huskies στο ΝCAA.

H σύζυγος του, Ντέμπρα διέπρεξε ως αθλήτρια στις παγοδρομίες και εν συνεχεία ασχολήθηκε ως προπονήτρια, ενώ οι δυο γιοί βάδισαν στα χνάρια του μπαμπά τους: ο Τιμ έγινε επαγγελματίας του μπάσκετ, ενώ ο κατά τέσσερα χρόνια πρεσβύτερος, Τζάισον το παράτησε νωρίς, διότι ήταν πολύ καλός μαθητής και αφοσιώθηκε στις σπουδές του στο περίφημο πανεπιστήμιο του Yale και εν συνεχεία στην ακαδημαϊκή καριέρα του.

Ο Τιμ έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Νοτρ Νταμ και μετά την αποφοίτηση του, από το 2012 και πέρα, πάρκαρε στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος κατά σειρά στη Βιλερμπάν, στη Στρασμπούρ, στην Μπραουνσβάικ, στην Τενερίφη και τώρα στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3