Το χειρότερο ξεκίνημα της Φενέρ επί Ζοτς και η... απόγνωση για νίκη με την Μπασκόνια

Αντωνία Σπανού
Το χειρότερο ξεκίνημα της Φενέρ επί Ζοτς και η... απόγνωση για νίκη με την Μπασκόνια
H Φενέρμπαχτσε έχει ξεκινήσει με 2 ήττες την φετινή Euroleague και η κριτική είναι ήπια, μπροστά της έχει την πρόκληση της Μπασκόνια και άπαντες στηρίζονται στο... χαρτί Ομπράντοβιτς ή μήπως όχι;

Η Euroleague ξεκίνησε δυναμικά όπως όλοι περίμεναν, υπάρχουν μεγάλες «μάχες» και σπουδαία ματς, σε όλα τα παρκέ της Ευρώπης. Η ομάδα που έχει προλάβει νωρίς νωρίς να τραβήξει πάνω της τα... φώτα είναι η Φενέρμπαχτσε. Αν η ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης την πρώτη αγωνιστική ήταν σε κάποιο βαθμό λογική και δικαιολογημένη, αφού λίγες είναι οι ομάδες κάθε χρόνο που περνούν από την Μαδρίτη, η επόμενη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, που είχε νικήσει μόλις μια φορά στην μεταξύ τους ιστορία, ήρθε να φέρει τα πρώτα ερωτηματικά, πάνω από τους Τούρκους, καθώς και την πίεση για άμεση επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα.

Η Φενέρμπαχτσε, ακόμα ένα καλοκαίρι έκανε σπουδαίες μεταγραφές, εντυπωσίασε, φυσικά έχει στον πάγκο της τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πιθανότατα αυτό είναι το στοιχείο που την... προστατεύει και δεν έχει ρίξει πάνω της όλη την κριτική, ενώ σίγουρα κερδίζει χρόνο, που δεν είναι άφθονος. Το μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές πριν την έναρξη της φετινής Euroleague είναι αν οι ομάδες έχουν τον χρόνο που χρειάζονται ή αν οι απώλειες θα στοιχίσουν πολύ πιο ακριβά απ' ότι όλοι πιστεύουν, σε μια διοργάνωση που φέτος έχει 18 ομάδες και οι 10 θα μείνουν εκτός playoffs. Τα λάθη, όπως επισημαίνει και η Euroleague, μπορούν να διορθωθούν, αλλά σίγουρα οι ομάδες χωρίς ιδιαίτερη πίεση έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες, που κάθε θετικό αποτέλεσμα τους ανανεώνει τις ελπίδες και τις κρατά σε τροχιά ανταγωνισμού.

Οι Τούρκοι χρειάζονται χρόνο, όπως πολλές ομάδες, μόνο που κανείς δεν τον έχει. Οι ήττες στοιχίζουν, η κριτική είναι αδύνατον να αποφευχθεί, ενώ και οι δύο ελληνικές ομάδες το έζησαν και αυτές στο... πετσί τους, μετά από μόλις δύο αγωνιστικές. Η Φενέρμπαχτσε έχει το χειρότερο ξεκίνημα στην σύγχρονη ιστορία της, αλλά κανείς δεν φαίνεται να αντιδρά με πανικό, ενώ και το κείμενο της διοργάνωσης για τον επόμενο αγώνα, είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Αυτό οφείλεται στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς κυρίως, αλλά και στην ποιότητα που έχει ως ομάδα. Ομάδα πρωταθλητισμού, που ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες και να μην πτοείται από αρνητικά αποτελέσματα, ενώ το ρόστερ της είναι ανανεωμένο και στα χαρτιά τουλάχιστον προκαλεί ανησυχία στους αντιπάλους.

Κανείς δεν πρόκειται να υποτιμήσει τους Τούρκους, κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι έχει εύκολο έργο απέναντι τους, αλλά όσοι βρουν την ευκαιρία να πάρουν μια νίκη, που ίσως δεν υπολόγιζαν, θα το κάνουν δίχως δεύτερη σκέψη. Το όνομα του Ομπράντοβιτς και η εμπειρία του δεν αφήνει την κριτική να ξεφύγει, όλοι νιώθουν την σιγουριά του και μένει να δούμε την συνέχεια από εδώ και πέρα, ενώ θα παίξει μεγάλο ρόλο το πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα από εδώ και πέρα.

Η ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Μετά το κακό ξεκίνημα της Φενέρμπαχτσε, ακολουθεί το παιχνίδι κόντρα στην Μπασκόνια, που έχει αποδείξει ότι ξέρει τον τρόπο να την κερδίζει. Οι δυο ομάδες έχουν παίξει 27 φορές μεταξύ τους και οι Ισπανοί έχουν θετικό πρόσημο, αφού έχουν κερδίσει τις 14. Οι δυο ομάδες είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Euroleague, ξέρουν καλά η μία την άλλη και ήρθε η ώρα να μετρηθούν, σε μια νέα σεζόν, με νέα δεδομένα. Η Μπασκόνια έχει μια εύκολη νίκη κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ ηττήθηκε από την Χίμκι και θα ήθελε και αυτή να εκμεταλλευτεί το κακό μομέντουμ των Τούρκων, που όμως είχαν εξαιρετική παρουσία στο παιχνίδι του πρωταθλήματος και έδειξαν να βρίσκουν την ψυχραιμία τους.

Η Φενέρμπαχτσε έχει ζήσει «παρόμοια» κατάσταση την σεζόν 2016/17, όπου η πορεία της στην διοργάνωση δεν ήταν σταθερή και είχε πάρει τελικά την 5η θέση, πριν ξεπεράσει όλα τα εμπόδια από εκεί και πέρα και είχε φτάσει μέχρι την κούπα. Το «άστρο» του Ομπράντοβιτς είναι πιο φωτεινό από κάθε κριτική και από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα και κανείς δεν νιώθει πανικό μετά από δύο άσχημα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος είναι πολυτέλεια για τις φετινές ομάδες της διοργάνωσης. Όσες χρειαστούν περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να το πληρώσουν ακριβά και μετά να χρειαστεί να κάνουν υπερπροσπάθεια για να φτάσουν μέχρι το τέλος, έτσι όπως είχαν φανταστεί. Η Φενέρμπαχτσε τράβηξε την προσοχή πάνω της, οι δύο ήττες σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες και μένει να δούμε αν όλα θα αλλάξουν αρχής γενομένης από το ζόρικο ματς με την Μπασκόνια ή η κριτική θα αρχίσει να σκεπάζει την Ulker Sports Arena και το πέπλο που απλώνει το όνομα του Ομπράντοβιτς θα αρχίσει να έχει φθορές και να τρυπάει.

Η Φενέρμπαχτσε είναι απεγνωσμένη για την νίκη και αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής.