Η Μπαρτσελόνα φέτος θέλει να γίνει καλύτερη από ποτέ

Η Μπαρτσελόνα φέτος θέλει να γίνει καλύτερη από ποτέ

Γιάννης Σταυρουλάκης
Η Μπαρτσελόνα φέτος θέλει να γίνει καλύτερη από ποτέ
Η EuroLeague Greece γράφει για την superteam της Μπαρτσελόνα και βάζει στην εξίσωση την ομάδα του Μίροτιτς, του Αμπρίνες και του Ντιλέινι με εκείνη του Μποντιρόγκα και τους Γιασικεβίτσιους.

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς παρουσιάστηκε αρχικώς στη Βαρκελώνη τον Ιούνιο του 2002 στη θέση του Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες, μέσα από τις... εξατμισμένες προσδοκίες που ακολούθησαν τα προηγούμενα 19 χρόνια και τους πέντε χαμένους τελικούς των Καταλανών στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Σε διάσταση με τις απόψεις των επικριτών του, ο Σέρβος κόουτς δεν μοιράστηκε και δεν διαφήμισε τις επιτυχίες του με την εθνική ομάδα στο EuroBasket της Κωνσταντινούπολης (2001) και το Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις (2002). Δεν το είχε ανάγκη. «Κάποια στιγμή, ένας δημοσιογράφος μού είπε: "Κόουτς, αυτό που παρουσιάζεις δεν είναι μοντέρνο μπάσκετ". Του εξήγησα, λοιπόν, ότι μοντέρνο μπάσκετ είναι το μπάσκετ που κερδίζει».

Στην πρώτη θητεία του Πέσιτς στο Palau Blaugrana, οι Καταλανοί απέκλεισαν κάθε λογής... κανονικότητα! Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Γκρεγκόρ Φούτσκα και ο capitán Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε πέτυχαν ό,τι δεν κατάφεραν παίκτες - θρύλοι της Μπάρσα όπως ο Σολοθάμπαλ, ο «Έπι» και ο Όντι Νόρις, αρχής γενομένης από το 1984 και τον πρώτο χαμένο τελικό κόντρα στη Βίρτους Ρόμα!

Ο Μποντιρόγκα ζούσε με την πίεση

Η Μπαρτσελόνα ήταν φόβος και τρόμος στην EuroLeague 2002-'03, μολονότι ο Μποντιρόγκα παραδέχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα πως «η σεζόν δεν ήταν καθόλου εύκολη για εμάς. Ζούσαμε με την πίεση, το Final 4 γινόταν στο Palau Sant Jordi και έπρεπε να πετύχουμε με κάθε τίμημα». Κάτι ανάλογο, λοιπόν ισχύει με την εφετινή έκδοση των «μπλαουγκράνα» που μπαίνει στην εξίσωση με την ομάδα που παρουσίασαν οι Καταλανοί πριν από 19 χρόνια.

Ο Πέσιτς έχει κατακτήσει δύο Copa del Rey σε ισάριθμους... αμφιλεγόμενους τελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι «μπλαουγκράνα» έκαναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους με στόχο τη διάκριση στην EuroLeague, μετρώντας ήδη πέντε σερί απουσίες από τα Final 4. Μόνο που αυτή τη φορά έκαναν θόρυβο στο μεταγραφικό παζάρι, ολοκληρώνοντας πέντε τεράστιες κινήσεις.

Η αρχή έγινε με τον πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κόρι Χίγκινς (3/7), ακολούθησε ο Μπράντον Ντέιβις που έκανε θραύση στην περσινή EuroLeague με τη Ζάλγκιρις (4/7), εν συνεχεία η Μπάρσα πυροδότησε τη... βόμβα με τον Νίκολα Μίροτιτς (6/7) κι ακολούθως ανακοίνωσε την επιστροφή του Άλεξ Αμπρίνες στη Βαρκελώνη (12/7). Ο τραυματισμός του Τομά Ερτέλ υποχρέωσε τους Καταλανούς να βγουν στην αγορά των free agents, αποκτώντας τον Μάλκολμ Ντιλέινι που φόρεσε τα μπλαουγκράνα και γέμισε το depth chart μιας πραγματικής superteam!

PG: Ντιλέινι, Πάνγκος, Ερτέλ
SG: Αμπρίνες, Χίγκινς, Κούριτς, Ρίμπας
SF: Χάνγκα, Κλαβέρ
PF: Μίροτιτς, Οριόλα, Σμιτς
C: Τόμιτς, Ντέιβις, Πούστοβι

Εύλογα, λοιπόν προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα. Πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι τύποι στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, πότε θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της ομάδας κι εν πάση περιπτώσει, πόση πίεση μπορούν να αντέξουν οι Καταλανοί που είδαν το μπάτζετ τους να εκτοξεύεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από την προσθήκη του Ντιλέινι;

«Το πιο σημαντικό σε εκείνη την ομάδα ήταν τα αποδυτήρια. Οι παίκτες πίστεψαν στην προσπάθεια από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Σε κάποιους πιθανότατα δεν άρεσε το παιχνίδι μας, όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό» είχε αναφέρει ο Πέσιτς για την ομάδα του 2003. Πρόσθεσε, δε πως «σε κάθε περίπτωση, είμαι ικανοποιημένος αν η ομάδα μου παίζει καλά και αν οι παίκτες μου κατανοούν όσα τους ζητώ να κάνουν. Στην περίπτωση εκείνης της Μπαρτσελόνα, ισχύει το ότι δεν μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη ομάδα, χωρίς μεγάλους παίκτες».

Τι έκανε, λοιπόν φέτος η Μπαρτσελόνα; Έφτιαξε μια πραγματικά μεγάλη ομάδα με μεγάλους παίκτες. Στο πιο συναρπαστικό καλοκαίρι της EuroLeague, η Μπάρσα νίκησε τους ανταγωνιστές της κι αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, δημιουργώντας ένα βαθύ κι ευέλικτο ρόστερ, καλύπτoντας όλες τις θέσεις με 2-3 παίκτες top επιπέδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Ισπανίας, Πάου Ρίμπας μπορεί να έρχεται ως 10ος και 11ος παίκτης σε αυτή την Μπαρτσελόνα!

Η Ρεάλ Μαδρίτης

Στον αντίποδα, η Ρεάλ έκανε μόλις δυο μεταγραφές, τις λιγότερες μεταξύ των 18 ομάδων στη Liga Endesa. Η «Βασίλισσα» απέκτησε τον περσινό MVP του ισπανικού πρωταθλήματος, Νίκο Λαπροβίτολα όμως ο ρόλος του Αργεντινού θα είναι εντελώς διαφορετικός στους Μαδριλένους σε σχέση με την Μπανταλόνα ενώ γέμισε τη ρακέτα της με τον Τζόρνταν Μίκι. Παράλληλα η ομάδα του Πάμπλο Λάσο κράτησε τον βασικό κορμό της με τον οποίο πορεύεται τα τελευταία χρόνια, ήτοι τους Φελίπε Ρέγιες, Τζέισι Κάρολ, Σέρχιο Γιουλ, Ρούντι Φερνάντεθ και Φακούντο Καμπάτσο. Στα της Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί στήνουν ουσιαστικά εξ αρχής την ομάδα με πέντε νέες προσθήκες, διατηρώντας παράλληλα παίκτες όπως ο Κλαβέρ, ο Τόμιτς, ο Οριόλα και ο Ερτέλ που παίζουν μαζί τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Θέλει να αγοράσει χρόνο

Το ζητούμενο για την Μπαρτσελόνα είναι να...αγοράσει χρόνο ωστόσο ο πρώτος τίτλος της χρονιάς κρίνεται σε λίγες μέρες στη Μαδρίτη, με τη διεξαγωγή του ισπανικού Supercopa (21-22/9) στο WiZink Center. Ο ημιτελικός του Σαββάτου με τη Βαλένθια (21/9, 17:30) είναι το πρώτο κρας τεστ για τους Καταλανούς που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν υπομονή. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι θα δούμε την καλύτερη έκδοση της Μπαρτσελόνα πριν από τον Δεκέμβρη. Η ομάδα του Πέσιτς θα αργήσει να φτάσει στο καλύτερο επίπεδο όμως με αυτές τις προσθήκες και τα λεφτά που έπεσαν το καλοκαίρι, πρέπει να κερδίζει κάθε αγώνα! Έφτιαξαν ένα απίθανο ρόστερ με απίθανο ταλέντο ενώ ακόμα και η δεύτερη ομάδα μπορεί να κερδίσει τους starters! Ήταν το τρελό καλοκαίρι της Μπάρσα και δεν υπάρχει υπομονή» εξηγεί στην EuroLeague Greece ο Καταλανός δημοσιογράφος Miguel Lois Vidal.

Το 1+1 του Ντιλέινι

Ο Ντιλέινι ήλθε στην Μπαρτσελόνα για να καλύψει την απουσία του Τομά Ερτέλ, ο οποίος υπέστη ζημιά στο γόνατο και θα απουσιάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από την αγωνιστική δράση. Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός γκαρντ υπέγραψε συμβόλαιο για δυο χρόνια (1+1), ενισχύοντας μακροπρόθεσμα το ιδιαίτερα φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο project των Καταλανών.

Είναι ένας παίκτης που γνωρίζει τη Liga Endesa και την EuroLeague αποτελώντας μάλιστα μέλος της All-EuroLeague First Team το 2016, μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη όπως απέδειξε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, είναι σκόρερ και δημιουργός, γνωρίζει τον Πέσιτς από την κοινή θητεία τους στην Μπάγερν το 2012/13, δεν είναι σουτέρ όπως ο Αμπρίνες ή ο Κούριτς, θα παίξει το pick-n-roll με τον Ντέιβις και θέλει να έχει την μπάλα στα χέρια του και να σκοράρει με διείσδυση.

Το ζητούμενο, λοιπόν για τον Πέσιτς είναι να χωρέσει και να ταιριάξει αυτό το συσσωρευμένο σταριλίκι, παρουσιάζοντας μια ομάδα που θα απορροφήσει τους κραδασμούς και τη γκρίνια σε ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα, να αντέξει την πίεση και να δικαιολογήσει τον τίτλο κορυφαίας έκδοσης στην ιστορία της Μπαρτσελόνα....