Ολυμπιακός: Αν ένα ρόστερ είναι καλό ή κακό, το κρίνουν οι στόχοι που θέτεις

Ολυμπιακός: Αν ένα ρόστερ είναι καλό ή κακό, το κρίνουν οι στόχοι που θέτεις

Ολυμπιακός: Αν ένα ρόστερ είναι καλό ή κακό, το κρίνουν οι στόχοι που θέτεις
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού μαζί με τα δυνατά κι αδύνατα αγωνιστικά στοιχεία του.

Μία ακόμη φορά που άλλα ήθελα να γράψω και με άλλα θα ασχοληθώ αφού οι εξελίξεις με πρόλαβαν.

Πάνω που είχα σκεφτεί μία αναλυσούλα για όσα θα προσφέρει και δεν θα προσφέρει ο Κουζμίσκας, έσκασε η ανανέωση του Τσέρι και το κλείσιμο του ρόστερ.

Μπαίνω αμέσως στα θέματα λοιπόν.

ΚΟΥΖΜΙΝΣΚΑΣ

Μαζί με τον Μπράντον Πολ οι μοναδικές μεταγραφές επιπέδου Euroleague που έκανε ο Ολυμπιακός. Ξέρετε καλά πως σε τούτο εδώ το χώρο εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Αλλο ρεπορτάζ, άλλο άποψη.

Η λέξη «άποψη» σημαίνει συμφωνία ή διαφωνία. Δεν είναι κακό.

Ο Κουζμίνσκας είναι επιπέδου Euroleague, αλλά η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση. Μετά την Ουνικάχα πήγε στους Νικς. Δεν ακούμπησε στη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ. Ακολούθησε η Αρμάνι όπου επίσης δεν φάνηκε όσο θα ήθελε.

Εδώ θα βάλω αστερίσκο. Προσωπικά θεωρώ την Αρμάνι «νεκροταφείο» παικτών. Δε θυμάμαι έναν που να πήγε και να βελτίωσε το όνομά του, πέραν του Γκουντάιτις. Όσοι καλοί παίκτες πήγαν, μάλλον έχασαν χρηματιστηριακή εικόνα. Οπότε απλά δεν ξέφυγε από τον κανόνα ο Λιθουανός του Ολυμπιακού.

Στον Κουζμίνσκας με ενθουσίασε πάρα πολύ ένα πράγμα. Έτυχε να παρακολουθώ καθημερινά την πορεία της σκέψης του όταν άκουσε την πρόταση των «ερυθρόλευκων». Η Λοκομοτίβ του έδινε πολλά περισσότερα και αρνήθηκε διότι πολύ απλά τον ένοιαζε η ποιότητα και όχι η περιουσία.

Αυτό από μόνο του δείχνει κίνητρο να αποδείξει πως είναι καλός παίκτης και να ανοίξει ξανά την πόρτα του ΝΒΑ.

Αγωνιστικά έχει και θετικά κι αρνητικά στοιχεία (ανακάλυψα την Αμερική).

Πολύ καλό σουτ από μακρινή απόσταση.

Πολύ καλός σε ανοικτό γήπεδο ακόμη και κουβαλώντας τη μπάλα με ντρίμπλα από την άμυνα στην επίθεση.

Διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα τα οποία όμως βγάζει κυρίως επιθετικά και όχι αμυντικά.

Παίζει αποκλειστικά με πρόσωπο στο καλάθι και καθόλου με πλάτη σε αυτό.

Στην άμυνα είναι αρκετά ευάλωτος, μερικές φορές ξεχνιέται στις περιστροφές.

Τέλος είναι αρκετά soft αφού δεν του αρέσει ιδιαίτερα η... επαφή.

ΤΣΕΡΙ

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιλογή της ανανέωσής του. Ο Μπλατ προφανώ και γνωρίζει καλύτερα, κάτι θα είδε ο coach πέρυσι στα τρία ματς που έπαιξε και στις 10 προπονήσεις που έκανε...

Γνώριζα εδώ και μέρες, το είχα γράψει και σε προηγούμενο μπλογκ ότι, «ο Μπλατ ψάχνει για ένα γκαρντ πίσω από τον Μπόλντγουιν» κι έπεσαν να με... φάνε.

Ίσως να μπορούσε να βρεθεί κάποιος καλύτερος του Τσέρι για αυτό τον ρόλο, αλλά το έχω πει εκατοντάδες φορές... δε γίνεται να μην γνωρίζουν οι προπονητές και να ξέρουμε εμείς.

ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Αν ένα ρόστερ είναι καλό ή κακό έχει να κάνει με τους στόχους που έχει κάθε ομάδα.

Αν στην αρχή της σεζόν, εκεί που οριοθετούνται οι στόχοι βγουν οι Αγγελόπουλοι και πουν «στόχος μας είναι το Final 4» θεωρώ πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα διότι με αυτή τη σύνθεση θεωρώ αδύνατο να πρωταγωνιστήσει ο Ολυμπιακός στην Euroleague.

Αν βγουν και πουν, «διανύουμε μία μεταβατική σεζόν και στόχος μας είναι να περάσουμε στα playoffs» δε θα έχω το παραμικρό πρόβλημα. Θα είναι ειλικρινείς διότι με αυτό το ρόστερ η «οκτάδα» πρέπει να είναι ο ρεαλιστικός στόχος

Δεν είναι κακό, το αντίθετο θα έλεγα.

Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί στην Euroleague τα τελευταία χρόνια με συνέπεια κι ελάχιστες εξαιρέσεις (μόλις δύο σεζόν δεν μπήκε στα playoffs). Νομοτελειακά θα έρθει κι η κάμψη.

Αρκεί να το παραδεχτείς και μέσα από αυτή την κάμψη να δουλέψεις σε άλλους τομείς.

Π.χ να υπάρξει οικονομική ροή σε οφειλές και μισθούς ώστε να αποκατασταθεί το πρεστίζ της ομάδας και να μην ζητάει εγγυήσεις ο σταρ που κυνηγάς.

Επίσης αν βάλουν μπροστά το γήπεδο στο Ελληνικό θα είναι επίσης ένα τεράστιο κέρδος για την ομάδα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως από τη στιγμή που δεν μπορείς να πας σε Final 4, μπορείς να έχεις κέρδη τα οποία θα σε ωφελήσουν μακροπρόθεσμα.

Το ρόστερ θα κριθεί λοιπόν από τους στόχους τους οποίους θα θέσει η ομάδα.

Αν έχουν στόχο το Final 4, το θεωρώ κακό.

Αν έχουν στόχο τα playoffs, θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον πετύχουν.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Δημιουργία: Ο Μπλατ λατρεύει τους παίκτες που μπορούν να δημιουργούν μόνοι τους σκορ. Του αρέσουν πολύ οι παίκτες που παίζουν «iso» (δηλ. ένας εναντίον ενός) και γέμισε την ομάδα με τέτοιους.

Ο Μπόλντγουιν το κάνει, ο Πάντερ το κάνει, ο Πολ το κάνει, ο Ρούμπιτ το κάνει (κυρίως ως τεσσάρι όμως ενώ αυτός τον προορίζει για σέντερ), ο Χαπ το κάνει στο low post, ο Τσέρι δε θυμάμαι να μπορεί να το κάνει, αλλά.... δε θυμάμαι.

Από την άλλη πέραν του Σπανούλη δεν υπάρχει παίκτης που να μπορεί να παίξει pick 'n' roll. Λίγο ο Κόνιαρης και μετά κανείς άλλος.

Δεν είναι κακό να θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί η ομάδα από το σκριν στη μπάλα, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο.

Αμυνα δεύτερης ζώνης: Ενα τεράστιο πρόβλημα της περσινής σεζόν ήταν η απουσία ενός rim protector (στην ελληνική μπασκετική γλώσσα «άμυνα δεύτερης ζώνης»). Ο Μπλατ δεν κάλυψε το συγκεκριμένο μειονέκτημα ούτε με τον Ρούμπιτ, ούτε με τον Χαπ.

Απουσία ηγέτη πέραν του Σπανουλη: Πέρυσι ο Μπλατ επέμενε να παίρνει τη μπάλα από τα χέρια του Σπανούλη στα κρίσιμα τελευταία λεπτά. Φέτος πάντως δεν φρόντισε να πάρει έναν ηγέτη που μπορεί να το κάνει. Σε αυτό το ρόστερ ο μοναδικός που έχει το σθένος να πει «δώσε μου τη μπάλα να αποφασίσω εγώ για την έκβαση ενός αγώνα» είναι ο Σπανούλης. Αυτό το στοιχείο μπορεί να το αποκτήσει κάποια στιγμή ο Μπόλντγουον ή ο Πάντερ, αλλά τώρα δεν το έχουν.

Γενικά ο σχεδιασμός με μπέρδεψε.

Ο Ολυμπιακός είχα γράψει από το τέλος της περασμένης σεζόν χρειαζόταν δύο παίκτες του εκατομμυρίου και πάνω.

Δεν πήρε ούτε έναν.

Προσπάθησε πάρα πολύ για τον Σλούκα, ξεπέρασε τα οικονομικά του όρια, αλλά δεν τα κατάφερε.

Από εκεί και πέρα δεν πρόσφερε σε άλλον παίκτη καν εκατομμύριο.

Ποτέ δεν τέθηκε επί της ουσίας θέμα «Τεόντοσιτς». Μόλις άκουσε ο Σκινδήλιας πως ο Μίλος ξεκινά οποιαδήποτε συζήτηση από τα 2 εκατομμύρια, είπε «ευχαριστώ» κι έκλεισε το τηλέφωνο.

Ο Μπλατ ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν παίκτες του εκατομμυρίου στην αγορά. Σεβαστό, αλλά περίμενα να βρει κάτι καλύτερο του Τσέρι, έναν δεύτερο Μπόλντγουιν ίσως.

ΥΓ: Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Αφενός τους στόχους της ομάδας και αφετέρου όσα θα δούμε στο παρκέ.

ΥΓ 2: Ο Μπλατ μπορεί να μας μπέρδεψε λίγο με το «χτίσιμο» του ρόστερ, ωστόσο αδυνατώ να πιστέψω ότι ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα από αυτόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.