Ιτούδης: «Αν θα πάρουμε παίκτη από Ολυμπιακό, ΠΑΟ ή Φενέρ δεν είναι κάτι που ελέγχουμε»

Ιτούδης: «Αν θα πάρουμε παίκτη από Ολυμπιακό, ΠΑΟ ή Φενέρ δεν είναι κάτι που ελέγχουμε»
Η πλάκα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τον Ντε Κολό, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, το παράδειγμα του Μάκη Γιατρά και οι παίκτες που έγιναν μαζί του πρωταθλητές Ευρώπης... Ο Δημήτρης Ιτούδης στο gazzetta.gr.

Η σκηνή που ο Δημήτρης Ιτούδης έκλαιγε στην αγκαλιά του Αντρέι Βατούτιν κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση της EuroLeague στη Βιτόρια ήταν κάτι το αληθινά αποστομωτικό. Η ένταση, ο ρυθμός, η επιμονή και η δικαίωση, όλα αυτά τα πράγματα μαζί που ενδεχομένως ο 48χρονος κόουτς δεν ήθελε να τελειώσουν.

Ο Έλληνας προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης συμμετέχει ως ομιλητής στο υψηλού επιπέδου Διεθνές Σεμινάριο του ΣΕΠΚ «Αθήνα 2019» και μίλησε στο gazzetta.gr για το σπουδαίο event στο κλειστό των Μελισσίων, υπενθυμίζοντας ότι η εφετινή ΤΣΣΚΑ ανέδειξε εννιά καινούργιους πρωταθλητές Ευρώπης!

Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της επιμόρφωσης για έναν κόουτς που συμμετέχει ως ομιλητής στο διεθνές σεμινάριο του ΣΕΠΚ κι έχει απέναντι του 300 συναδέλφους του σε μια χώρα με... 10 εκατομμύρια προπονητές;
«Αρχικώς, αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον οποίο έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Είμαι εδώ για να μοιραστώ ιδέες με παλαιότερους και νέους συναδέλφους μου, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις... Εξάλλου, η ομιλία μου για το το επιθετικό transition είχε το κομμάτι της αλληλεπίδρασης, επομένως κάποιος συνάδελφος προπονητής είχε τη δυνατότητα να με σταματήσει ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε ένσταση, παρατήρηση ή επισήμανση».

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου στην άλλη πλευρά, αυτή του ακροατή που μαθαίνει νέα πράγματα;
«Φυσικά! Δέχομαι πράγματα και μαθαίνω καθημερινά από όλους, σε μια συνάντηση, σε ένα γεύμα ή σε μια συζήτηση με κάποιον φίλο μου από την Αμερική, από ένα βιβλίο ή από ένα παιχνίδι...».

Αυτή η διαδικασία του να μοιράζεσαι τη γνώση σε γεμίζει;
«Πάρα πολύ! Τι είπε, άλλωστε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προηγουμένως; Χειροκρότησε και είπε ότι μιλάει μετά από εμένα γιατί είμαι πρωταθλητής Ευρώπης. Ξέρεις, αυτό είναι μια ωραία εξέλιξη... Ήθελα να δείξω και να παρουσιάσω στους συναδέλφους μου ότι είμαι εδώ και ότι ένας από αυτούς μπορεί να είναι στη θέση μου στο μέλλον».

Η περίπτωση του Μάκη Γιατρά που αναδείχτηκε Προπονητής της Χρονιάς στην Α1, ξεκινώντας από τα τοπικά και οδηγώντας τον Προμηθέα ως τους Τελικούς είναι η εξαίρεση στον κανόνα ή το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς;
«Για μένα, είναι το παράδειγμα και του αξίζουν πολλά - πολλά συγχαρητήρια! Παρεμπιπτόντως, πρότεινα και καλέσαμε τον Προμηθέα να συμμετάσχει στο τουρνουά "Γκομέλσκι". Ο Προμηθέας αποδέχτηκε την πρόταση και θα είναι μια εκ των ομάδων που θα συμμετάσχει. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κόουτς Γιατρά αλλά είναι παράδειγμα προς μίμηση»!

Πόση πίεση επιτρέπεις στον εαυτό σου να αντέξει, με δεδομένο ότι για πολλούς, μόνο δυο αποτελέσματα, ο ημιτελικός και ο τελικός της EuroLeague κρίνουν αν η χρονιά της ΤΣΣΚΑ είναι επιτυχημένη;
«Καλώς ή κακώς, στην ΤΣΣΚΑ υπάρχουν μόνο "πρέπει". Τα έχω καλά με τον εαυτό μου και, κυρίως, δεν έχω το άγχος που μπορεί να σε κυριεύσει και να σε ισοπεδώσει. Το άγχος μου είναι αυτό που σε κρατά σε εγρήγορση, που προσπαθείς να μάθεις και να δημιουργήσεις... Σύμφωνοι, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος σε αυτό το επίπεδο ωστόσο δεν θεωρώ ότι έγινα καλύτερος προπονητής στο διάστημα που μεσολάβησε από πέρσι στο Βελιγράδι που δεν τα καταφέραμε μέχρι φέτος που εν τέλει κατακτήσαμε την EuroLeague... Ένας τίτλος από μόνος του δεν σε κάνει καλύτερο προπονητή».

Πόσο σημαντική είναι για εσένα και τους συναδέλφους σου η δημιουργία της Ένωσης Προπονητών της EuroLeague;
«Θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τις επόμενες γενιές προπονητών και γι' αυτό ακριβώς, δημιουργήσαμε την Ένωση μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι άλλους συναδέλφους μας. Ήμασταν έτοιμοι και το αποδείξαμε εμπράκτως ότι μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να μπουν οι βάσεις για τις επόμενες γενιές προπονητών που θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πράγματα. Αυτή, ακριβώς είναι η ουσία. Να μοιράζεσαι και να μπορείς να βοηθάς! Στόχος μας είναι η Ένωση των head coaches της EuroLeague να γίνει η Ένωση των προπονητών, των assistant coaches της EuroLeague και του EuroCup, καθώς και όλων εκείνων που θέλουν να ενταχθούν ώστε να γεμίσει αυτή η βάση και να αποκτήσει δύναμη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σου, έκανες πλάκα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τον Ντε Κολό... Δεν ξέρω, βέβαια κατά πόσον το έχεις πάρει ως πλάκα ότι έφυγε για τη Φενέρμπαχτσε.
«Κατ' αρχάς, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για την εξέλιξη του Νάντο. Ο Ντε Κολό δεν ήλθε σε εμένα ως πρωταθλητής Ευρώπης, ούτε MVP. Ο Κόρι Χίγκινς ήλθε σε μένα από την Γκαζιαντέπ... Αυτά τα παιδιά έγιναν μαζί μου πρωταθλητές Ευρώπης κι MVPs. Κέρδισαν πολλά πράγματα και σίγουρα κι εγώ κέρδισα πολλά πράγματα από αυτή τη σχέση. Είναι σαν παιδιά μου, τους έχω σαν τα μπασκετικά μου παιδιά... Ο Ντε Κολό όπως ο Κόρι και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ήθελαν να φύγουν από τη Μόσχα για οικογενειακούς λόγους, να βρουν κάτι καινούργιο και το σεβαστήκαμε όλοι... Τους εύχομαι επιτυχία μέσα από την καρδιά μου. Έχω πολύ καλή σχέση με τον Νάντο, θα τον αγκαλιάσω, θα τον φιλήσω απλώς είμαστε αντίπαλοι και θέλω να τον κερδίσω».

Φόιγκτμαν, Χίλιαρντ, Στρέλνιεκς... Η ΤΣΣΚΑ δεν απέκτησε σούπερ σταρ αλλά παίκτες - εργάτες. Έχει αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία σου φέτος;
«Μα, ούτε ο Κόρι Χίγκινς ήταν επιπέδου... Χίγκινς που είναι τώρα! Μου αρέσει η εξέλιξη, δούλεψα με έναν αθλητή, ο οποίος είχε τις βάσεις, τα προσόντα και την κράση να φτάσει εκεί που έφτασε. Κι αυτό με εξιτάρει! Αλλά για να είμαι ειλικρινής, πες μου εσύ το market και τις διαθέσιμες επιλογές! Το 2016 κάναμε οκτώ καινούργιους πρωταθλητές Ευρώπης, το 2019 κάναμε εννιά καινούργιους πρωταθλητές Ευρώπης! Κάτι λέει αυτό, ενδεχομένως κάτι κάνουμε σωστά».

Θα έχεις και δεύτερο παίκτη από τον Ολυμπιακό στην ΤΣΣΚΑ, μετά τον Στρέλνιεκς;
«Δεν ξέρω... Το θέμα είναι ότι προσπαθεί η ομάδα, όχι μόνο εγώ, αλλά ο πρόεδρος κατ' αρχήν κι εν συνεχεία οι σπόνσορες ώστε να φτιάξουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο σύνολο. Όπως είδες, έφυγαν ήδη τρία πολύ δημιουργικά γκαρντ, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον Οθέλο (σ.σ. Χάντερ), θα συζητήσουμε και ψάχνουμε για ακόμα ένα γκαρντ. Το αν θα είναι παίκτης που έπαιζε στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, στη Φενέρ, την Μπαρτσελόνα ή το ΝΒΑ, δεν είναι κάτι που ελέγχουμε ή επιλέγουμε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.