Ρούμπιτ: Μία καριέρα «χτισμένη» ανάμεσα στο «4» και το «5»

Ρούμπιτ: Μία καριέρα «χτισμένη» ανάμεσα στο «4» και το «5»

Ρούμπιτ: Μία καριέρα «χτισμένη» ανάμεσα στο «4» και το «5»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Όγκουστιν Ρούμπιτ που έγινε η τέταρτη μεταγραφή του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην τέταρτη φετινή μεταγραφή του. Εκεί που υπήρχε μία ανησυχία για την στασιμότητα που φάνηκε πως είχε παγιωθεί, ξαφνικά πήρε μπρος η μηχανή και ήρθαν Κόνιαρης, Πάντερ, Πολ και Ρούμπιτ.

Ο Αμερικανός πρώην πλέον παίκτης της Μπάμπεργκ τον οποίο σας αποκάλυψε το gazzetta.gr, προορίζεται από ό,τι έμαθα πρώτα για «πεντάρι» κι ύστερα για «τεσσάρι».

Γενικά είναι ιδιαίτερος παίκτης από την άποψη πως δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Με την έννοια του «4» δεν είναι και με την έννοια του «5» δεν είναι.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

Ο Ρούμπιτ έχει 3+1 σοβαρά πλεονεκτήματα.

Το ένα έχει να κάνει με το post up παιχνίδι του. Παίζει καταπληκτικά με πλάτη, διαθέτει πλουραλισμό κινήσεων στο χαμηλό ποστ. Αυτό όμως φαίνεται περισσότερο όταν έχει αμυντικό στο ύψος του. Αν δηλαδή παίζει «5» κι έχει απέναντί του κανονικό σέντερ, δυσκολεύεται.

Με απλά λόγια έχει εκπληκτικό post up σαν «4».

Το δεύτερο έχει να κάνει με το short roll.

To short roll είναι η ενδιάμεση κίνηση μετά το σκριν στη μπάλα. Στο pick ‘n’ roll ο ψηλός κόβει στη ρακέτα. Στο pick ‘n’ pop ο ψηλός τραβιέται έξω να σουτάρει και στο short roll κάνει μία ενδιάμεση κίνηση.

Ο Ρούμπιτ είναι πολύ καλός σε αυτό διότι αφενός έχει εξαιρετικό σουτ από τα 4-5 μέτρα και αφετέρου διότι πασάρει καλά όταν χρειαστεί.

Το τρίτο πλεονέκτημα του είναι οι βολές. Υψηλό ποσοστό κάτι που είναι σημαντικό.

Το «συν ένα» το οποίο ανέφερα πιο πάνω έχει να κάνει με την προσωπική άμυνα. Δυνατό κορμί, χαμηλό κέντρο βάρους. Καλός αμυντικός σε κατάσταση «1on1».

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

Ο Αμερικανός δεν έχει την αθλητικότητα να πηδήξει ψηλά και να πιάσει λόμπες πάσες για να καρφώσει. Σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει με τον αθλητικό ψηλό που (πιστεύω εγώ ότι) χρειαζόταν ο Ολυμπιακός.

Αυτό είναι κάτι το οποίο τον επηρεάζει και στην άμυνα όταν πρέπει να δώσει βοήθεια. Δεν έχει την αθλητικότητα να βγει ψηλά και να κόψει ή να αλλοιώσει την προσπάθεια αντίπαλου γκαρντ.

Αντιθέτως παίζει καλή άμυνα στο ένας εναντίον ενός όπως ανέφερα παραπάνω.

Στα μειονεκτήματά του και η έλλειψη σουτ τριών πόντων. Σουτάρει ελάχιστα πίσω από τα 6.75 και δεν το εμπιστεύεται.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ρώτησα για τον Ρούμπιτ και να μην ξεκίνησε από αυτό. Άριστος χαρακτήρας, καταπληκτικός συμπαίκτης και δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

Κοινωνικός με τα μέλη της ομάδας, κάνει την πλάκα του όποτε χρειάζεται και είναι σοβαρός επίσης όταν χρειάζεται.

Στον Ολυμπιακό δίνουν μεγάλη έμφαση στο θέμα της συμπεριφοράς.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Σημασία δεν έχει αν ο παίκτης αρέσει σε μένα ή όχι. Για να τον παίρνει ο Μπλατ, αρέσει σε εκείνον που ξέρει καλύτερα.

Ο Ολυμπιακός τον παίρνει κυρίως για πίσω από τον Μιλουτίνοφ και μετά για το «4».

Προσωπικά πιστεύω πως αν αγωνίζεται μόνο ως σέντερ, δε θα μπορέσει να βοηθήσει τόσο.

Αν τον βάλεις στο «4», προσθέτεις έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Πρίντεζη. Κι ο Γιώργος δεν διαθέτει αξιόπιστο τρίποντο κι είναι εκπληκτικός στο low post.

Όπως έγραψα και στις περιπτώσεις των Πάντερ και Πολ ας περιμένουμε να τους δούμε.

ΥΓ: Θεωρώ αδιανόητο να πάει ο Ολυμπιακός στην Euroleague έχοντας στο point τους Γκος, Μάντζαρη και Κόνιαρη. Άλλοι αποφασίζουν, απλά εκφράζω προσωπική άποψη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.