Μπράντον Πολ: Τα εμπόδια δεν τον σταματούν, ντριμπλάρει στο μονοπάτι του...

Μπράντον Πολ: Τα εμπόδια δεν τον σταματούν, ντριμπλάρει στο μονοπάτι του...

Αντωνία Σπανού
Μπράντον Πολ: Τα εμπόδια δεν τον σταματούν, ντριμπλάρει στο μονοπάτι του...
O Μπράντον Πολ έχει ζήσει μπασκετικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχει περπατήσει δύσκολο μονοπάτι με όπλο του την πορτοκαλί μπάλα και επιστρέφει στην Ευρώπη, για να ολοκληρώσει ότι ξεκίνησε.

Στα 26 του μετά από πάρα πολλές προσπάθειες κατάφερε και βρήκε εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Πάλεψε πολύ, ταξίδεψε για να αποδείξει ότι αξίζει, παρέμεινε ταπεινός και έζησε το όνειρο του πάντα δουλεύοντας σκληρά. Η διαδρομή του δεν ήταν εύκολη, το μονοπάτι του δεν ήταν στρωμένο και θέλει να αποδεικνύει μέσα στο παρκέ ότι ο κόπος του δεν πάει χαμένο.

Ο Μπράντον Πολ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, επιστρέφει στην Ευρώπη και είναι πιο έτοιμος από ποτέ. Το όνειρο του ΝΒΑ έχει μπει για τα καλά στην άκρη και μετά τις δυσκολίες της Ρωσίας, η ζέστη και η αγκαλιά των Ελλήνων οπαδών θα είναι εκείνα που θα κλείσουν τα τραύματα του παρελθόντος. Η μητέρα του η Λίντα, έπαιζε μπάσκετ και εκείνη με την σειρά της και είδε τον μικρότερο γιο της να κατεβάζει ένα ριμπάουντ από τον... Θεό και κατάλαβε ότι το ταλέντο του δεν πρέπει να χαραμιστεί.

Κάθε καλοκαίρι ο Πολ δεν ξεκουράζονταν, αλλά εξαντλούσε τις πιθανότητες του στα summer league, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα που ο μάνατζερ του θα του ανακοίνωνε ότι είχε εγγυημένο συμβόλαιο από τους Σπερς. Όταν το έμαθε έπαθε σοκ και λύγισε. Το ταξίδι του είναι μεγάλο και είχε ως βασικό προορισμό το ΝΒΑ που πίστευε ότι αξίζει να βρίσκεται.

Στα κολεγιακά του χρόνια ο Πολ έβγαζε μάτια, κυρίως με τις επιθετικές του αρετές, αλλά ήθελε και εκείνος να βάλει συνέπεια στο παιχνίδι του. Πριν το ντραφτ του 2013, όπως καταγράφει και το «theundefeated» που ασχολήθηκε μαζί του, είχε δουλέψει με 17 ομάδες του ΝΒΑ και ήταν σίγουρος ότι θα βρει μια θέση, Είχε οργανώσει πάρτι στο Σικάγο, εκείνος ήταν χαρούμενος, αλλά το όνομα του δεν ακούστηκε ποτέ.

«Είναι σίγουρα απογοητευτικό να μην σε επιλέγουν. Απογοητεύτηκαν άνθρωποι. Κάποιοι φίλοι μου ήταν πιο απογοητευμένοι από εμένα. Ήξερα όμως ότι αυτό δεν ήταν το τέλος του ταξιδιού. Ήταν η αρχή του. Ήταν μέρος μιας εμπειρίας που με έκανε λίγο πιο ώριμο». Από εκεί προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω, αλλά αποφάσισε να μπει στο αεροπλάνο για την Ρωσία και συγκεκριμένα την Νίζνι, ώστε να κερδίσει εμπειρίες και οικονομική σταθερότητα. Εκεί, δεν πέρασε καλά.

«Υπήρχαν θέματα εκεί. Όταν πας στην Ρωσία δεν υπάρχουν πολλοί Aφροαμερικάνοι εκεί. Οι άνθρωποι είναι είτε χαρούμενοι γιατί ξέρουν ότι κάπου παίζεις, είτε μπερδεμένοι. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έφυγα. Ήταν σκληρό. Δεν ήθελα να αφήσω το διαμέρισμα μου. Είχα απλά μια ρουτίνα».

Τα πράγματα για τον Πολ στην Ρωσία δεν ήταν καλά και γρήγορα άφησε το συμβόλαιο του για να παίξει με τους Καβαλίερς στην D League, αλλά τραυματίστηκε στον ώμο και έκανε 2 εγχειρίσεις στον αριστερό του ώμο και μια στον δεξί, γεγονός που τον λύγισε ψυχολογικά.

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού, τέλειωσε με την αποθεραπεία του και πήγε στην Ισπανία να παίξει με πολύ καλά νούμερα. Προσπάθησε και πάλι για το ΝΒΑ, βρήκε πάλι τοίχο και επέστρεψε για να παίξει στην Εφές και την Τουρκία. Οι εγχειρήσεις που είχε υποβληθεί τον είχαν ρίξει ψυχολογικά και ο Πολ προσπάθησε να τα ξεπεράσει όλα και να συγκεντρωθεί στο μπάσκετ. «Υπάρχουν παίκτες με πιο σκληρή ιστορία από την δικιά μου, οπότε δεν ένιωθα λύπηση για εμένα. Ήταν ένα ακόμα εμπόδιο στον δρόμο μου. Απλά μείνε στο μονοπάτι».

Ένα μονοπάτι που για τον Πολ είχε ως πρώτο προορισμό το ΝΒΑ. Ο Αμερικανός επέστρεψε στα summer leagues και είχε φτάσει η στιγμή που τα κατάφερε. Οι Σπερς τον επέλεξαν όταν έχασαν τον Τζόναθαν Σίμονς και του έδωσαν συμβόλαιο δύο ετών.

«Ήταν σίγουρα μια συναισθηματική στιγμή για εμένα. Έβαλα τα κλάματα όταν το είπα στην μητέρα μου γιατί οι Σπερς ήταν η αγαπημένη της ομάδα. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Το όνειρο του ΝΒΑ είχε επιτευχθεί. Έπαιξε μια σεζόν με τους Σπερς πριν αλλάξει και πάλι προορισμό. Ο Πόποβιτς είχε κάνει αρκετές δηλώσεις για εκείνον: «Είναι από εκείνους τους παίκτες που θα κάνουν το καθήκον τους και με το παραπάνω. Κανείς δεν έχει κάτι κακό να πει για εκείνον, ότι μιλάει άσχημα για τους συμπαίκτες του ή ότι είναι δύσκολος ή ότι δεν έχει ηθική στην δουλειά του. Έχει όλο το πακέτο. Είναι ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα λάτρευε να είχε. Είναι καλός με τους συμπαίκτες του. Και βλέπεις που έχει βρεθεί. Σχεδόν τα κατάφερε εδώ. Σχεδόν τα κατάφερε εκεί. Αυτοί οι παίκτες είναι πολύ ενδιαφέροντες για τους προπονητές, γιατί δεν ξέρεις πότε θα είναι η στιγμή τους για μερικούς από αυτούς. Είναι θέμα αριθμών. Να βρεθεί μια κατάσταση που ταιριάζουν».

Το όνειρο του ΝΒΑ μπήκε και πάλι στην άκρη πριν τον καλέσει η Κίνα. Εκεί έκανε πράγματα και θαύματα και οι αριθμοί του εκτοξεύτηκαν. Συνολικά, ο Πολ βρέθηκε στο κινέζικο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Zhejiang Golden Bulls κάνοντας σπουδαία παιχνίδια. Σε 21 αγώνες μέσο όρο 28.4 πόντους (65.4% βολες, 57.9% διποντα, 31.5%τρίποντα) 9,1 ριμπάουντ και 4.9 ασίστ.

Πλέον, το ταξίδι του Πολ που έχει χαρακτηριστεί από πείσμα και ταλέντο, έχει νέο προορισμό και έρχεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Τον Ολυμπιακό που τον θυμάται από το πέρασμα του με την φανέλα της Εφές και τα playoffs, ενώ έχει μιλήσει σε συνέντευξη του για λέιζερ που δέχτηκε σε μια βολή, κάτι που χαρακτήρισε... τρελό. Μια τρέλα που του αρέσει, αφού όπως έχει παραδεχτεί πέρασε ωραία στην Ισπανία και την Τουρκία, ενώ σίγουρα δεν πέρασε καλά στην Ρωσία. Η λογική του δεν ταυτιζόταν ποτέ με του μέσου Αμερικανού παίκτη που θέλει να βγάλει χρήματα μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι θέλει να δουλεύει, να περνά ώρες στο γυμναστήριο και να παρουσιάζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

«Πιστεύω ότι ότι έχει συμβεί στην ζωή μου ήταν μια ευλογία είτε ήταν καλό είτε κακό. Είναι θέμα οπτικής. Μπορείς να πάρεις ότι γίνεται και να φτιάξεις δικαιολογίες, να φτιάξεις μια ιστορία για εσένα. Επιλέγω, όποτε συμβαίνει κάτι κακό, είτε ήταν εγχείρηση, είτε πρέπει να παίξω στο εξωτερικό, το μετατρέπω σε θετικό».