Το #19yearschallenge του Αταμάν! (pics)

Το #19yearschallenge του Αταμάν! (pics)

Το #19yearschallenge του Αταμάν! (pics)
Ο Εργκίν Αταμάν θα κοουτσάρει ξανά την Εφές σε Final 4 έπειτα από 19 χρόνια ενώ η ομάδα της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε στα ημιτελικά έπειτα από το 2001!

Η Εφές άφησε επιτέλους το rebuild mode για το win-now mode και απόψε (1/5) σφράγισε την πρόκριση στο Final 4, ακολουθώντας τις Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από το 80-71 επί της Μπαρτσελόνα, σημειώνοντας ρεκόρ τριπόντων (17) στα playoffs της EuroLeague.

Οι Τούρκοι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της περσινής κατάταξης με ρεκόρ 7-23.

Στην περίπτωση της Εφές, λοιπόν και της προσπάθειάς της να μπει στην κατηγορία των contenders της EuroLeague, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έκανε το περασμένο καλοκαίρι 9 μετεγγραφές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση και ολοκλήρωσε τη regular season στην τέταρτη θέση με απολογισμό 20 νίκες και 10 ήττες.

Στο μεσοδιάστημα, ο βαθύπλουτος πρόεδρος Τουντσάι Οζιλχάν (Νο. 931 στην λίστα Forbes, με περιουσία 1.6 δισ. δολαρίων) έκανε τα πάντα για να μεταμορφώσει την ομάδα του σε πρωταγωνίστρια στη διοργάνωση και φέτος δικαιώθηκε, πανηγυρίζοντας την πρόκριση στο Final 4 έπειτα από το 2001 και τη διοργάνωση της SuproLeague στο Παρίσι όπου κατέκτησε την τρίτη θέση, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό με 91-85.

Στην άκρη του πάγκου καθόταν ο Οκτάι Μαχμουτί, ο οποίος αντικατέστησε τον Εργκίν Αταμάν τον Φεβρουάριο της σεζόν 2000-01.

Ο Αταμάν έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια: Σαπόρτα 2002 με τη Σιένα, EuroChallenge 2012 με την Μπεσίκτας και EuroCup 2016 με τη Γαλατάσαραϊ. Επίσης ήταν προπονητής της Εφές στο πρώτο της Final 4 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 2000 στη Θεσσαλονίκη όπου οι Τούρκοι τερμάτισαν τρίτοι, μετά το 75-69 επί της Μπαρτσελόνα.

Πλέον μένει να αποδειχθεί αν γίνει πράξη η... πρόβλεψη του 53χρονου προπονητή, ο οποίος είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι φέτος θα κατακτήσει την EuroLeague.