Βουγιούκας στην EuroLeague Greece: «Οδηγός μας η Μπαρτσελόνα και το 2011»

Γιώργος Κούβαρης
Βουγιούκας στην EuroLeague Greece: «Οδηγός μας η Μπαρτσελόνα και το 2011»
Ο Ίαν Βουγιούκας που ήταν μέλος της ομάδας που έκανε το break της έδρας το 2011 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, μιλάει στην EuroLeague Greece για τη σειρά με την Ρεάλ Μαδρίτης και δίνει το σύνθημα για μία νίκη στο WiZink Center, όπως έγινε και πριν από οκτώ χρόνια στην Βαρκελώνη.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και πιο συγκεκριμένα στο διήμερο 22-24 Μαρτίου 2011.

Τότε που ο Παναθηναϊκός ριχνόταν στη μάχη των playoffs ως το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στο.. απόλυτο φαβορί που ήταν η Μπαρτσελόνα. Τόσο για την ποιότητα και το βάθος που είχαν οι Καταλανοί στο ρόστερ τους, όσο και επειδή το Final 4 θα διεξαγόταν μέσα στο σπίτι τους.

Λογικό και επόμενο όλα τα φώτα και όλοι οι προβολείς να ήταν στραμμένοι πάνω τους, ενώ λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν τύχη στο «τριφύλλι». Πολλώ δε μάλλον για μια νίκη στο «Palau Blaugrana» το οποίο είχε φορέσει τα... γιορτινά του για την πιθανότητα του 2-0 στη σειρά. Αμ, δε! Ο Παναθηναϊκός πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και παρά το γεγονός ότι άγγιξε τη νίκη στην πρώτη αναμέτρηση, κατάφερε να βρει το σθένος και το κουράγιο για να κάνει το break στην δεύτερη αναμέτρηση της σειράς. Η συνέχεια; Γνωστή! Πρωταθλητής Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία του...

Αν μη τι άλλο, υπάρχουν κοινά σημεία με τη φετινή σεζόν. Και πάλι απέναντι σε ισπανική ομάδα και πάλι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ το απόλυτο αουτσάιντερ στη σειρά. Ένας από τους παίκτες που έζησαν τη σειρά του 2011 θα είναι και ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος με τη σειρά του έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του τον τελευταίο ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να αποτελέσει μια σημαντική και πολύτιμη μονάδα στη front line του Παναθηναϊκού.

«Προφανώς και πιστεύουμε στην πρόκριση. Φυσικά έχουμε το ντεζαβαντάζ έδρας σε σχέση με πέρυσι αλλά θεωρητικά η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι εκείνη που θα έχει την πίεση στα δύο πρώτα ματς» λέει στην EuroLeague Greece ο έμπειρος σέντερ, ο οποίος είχε πάρει μέρος και στην σειρά με την Μπαρτσελόνα πριν από οκτώ χρόνια: «Αν καταφέρουμε και νικήσουμε στο ένα από τα δύο ματς όπως κάναμε με την Μπαρτσελόνα το 2011, τότε θα είμαστε σε πολύ καλή θέση! Η αλήθεια είναι ότι η φετινή σειρά θυμίζει κάπως την σειρά του 2011. Ισπανική ομάδα και τότε, μειονέκτημα έδρας, οπότε ναι. Θυμίζει αρκετά. Το καλό είναι ότι είμαστε σε καλό μομέντουμ, ενώ έχουμε δείξει ότι είμαστε υπολογίσιμη ομάδα και ότι αξίζουμε να είμαστε στα playoffs. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι ανοικτά για τη συνέχεια».

Ο ίδιος αναμένεται να έχει πολλή δουλειά στις δύο ρακέτες, ειδικά αν οριστικοποιηθεί η απουσία του Τζέιμς Γκιστ! «Σίγουρα θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στα λεπτά που θα παίξω προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα η Ρεάλ έχει καλούς παίκτες σε κάθε θέση, όπως και εμείς άλλωστε. Θα πρέπει να κρύψουμε τις όποιες αδυναμίες έχουμε και να τους χτυπήσουμε και εμείς, εκεί που πρέπει» συνέχισε ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι το «πράσινο» ντεμαράζ σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού ενώ αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των φιλάθλων: «Ναι, δημιουργήθηκαν απαιτήσεις και φιλοδοξίες, αλλά δεν είναι και κάτι το καινούριο. Η ομάδα του Παναθηναϊκού πάντα το είχε αυτό και πάντα θα το έχει. Φέτος καταφέραμε να περάσουμε στα playoffs, αν και τον Ιανουάριο ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμάς. Πλέον είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας ώστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο Final 4».

Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Προμηθέα, ο Παναθηναϊκός έδειξε κάποια «κενά» και ήχησε μια καμπάνα, με τον 34χρονο σέντερ να λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα μας σχέση με το τελευταίο ματς που δώσαμε με τον Προμηθέα που έτσι και αλλιώς έχει καλό υλικό και καλό προπονητή. Μας είπε ο coach Πιτίνο ότι ήταν πολύ σημαντικό που παίξαμε με Προμηθέα και ΑΕΚ πριν από τα ματς με τη Ρεάλ γιατί είναι δύο ομάδες που τρέχουν στον αιφνιδιασμό, κάτι που αρέσκεται να κάνει και η ισπανική ομάδα. Προφανώς και η Ρεάλ έχει καλύτερους παίκτες ωστόσο το τελευταίο μας παιχνίδι δεν παύει να είναι ένα καλό τεστ για τα playoffs» ενώ κατέληξε μιλώντας για το στοιχείο που έχει ανατρέψει την αγωνιστική εικόνα:

«Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ενέργεια. Βγάζουμε ενέργεια στο παρκέ και δίνουμε έμφαση στην άμυνα. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να βρούμε τα καλύτερα δυνατά σουτ στην επίθεση και με το μεγαλύτερο ποσοστό στο να βρουν στόχο.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.