Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Η σειρά που «πλήγωσε» τους «πράσινους» (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Η σειρά που «πλήγωσε» τους «πράσινους» (vids)
O Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται τη Ρεάλ ύστερα από τα περσινά playoffs και το break των Μαδριλένων με το οποίο στέρησε από τους «πράσινους» τη δυνατότητα πρόκρισης στο Final 4 του Βελιγραδίου. Η EuroLeague Greece θυμάται τη σειρά που «πλήγωσε» το «τριφύλλι»...

17 Απριλίου 2018: Ο Παναθηναϊκός στήνει... μοναδικό πάρτι στο κλειστό του ΟΑΚΑ και πιο συγκεκριμένα στην πρεμιέρα των playoffs, διαλύοντας την Ρεάλ Μαδρίτης με 95-67.

19 Απριλίου 2018: Ο Παναθηναϊκός πέφτει στην παγίδα του ενθουσιασμού από το +28 του 1-0 της σειράς και βλέπει τη Ρεάλ να βάζει φρένο στα όνειρα και στις ελπίδες για πρόκριση στα playoffs. Φεύγει νικήτρια με 89-82, κάνει το «break» της έδρας και αφήνει το «τριφύλλι» με τις θύμησες του πρώτου αγώνα.

25 Απριλίου 2018: Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται ιδιαίτερα μαχητικός στο «WiZink Center» προσπαθώντας να πάρει... πίσω το αβαντάζ της έδρας, αλλά λίγο ο πανικός με την επιστροφή του Γιουλ στην ενεργό δράση ύστερα εννέα μήνες και λίγο η «εκτελεστική» δεινότητα του Τζέισι Κάρολ, έφεραν την Ρεάλ στο «match ball» της πρόκρισης (81-74).

27 Απριλίου 2018: Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να... πεθάνει αλλά η Ρεάλ ήταν εκείνη που πήρε τη νίκη στο 4ο ματς της σειράς με 89-82 και συνάμα το εισιτήριο για το Final 4 του Βελιγραδίου...

Λίγο – πολύ αυτή ήταν η σύνοψη των όσων συνέβησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Παναθηναϊκός έχασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση για το Final 4 της EuroLeague. Παρά το γεγονός ότι είχε και πάλι το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του μετά τη σειρά του 2017 με τη Φενέρμπαχτσε, δεν μπόρεσε ποτέ να το εκμεταλλευτεί «λυγίζοντας» από τους... κραδασμούς της πίεσης για την μεγάλη πρόκριση στην τελική φάση.

Η Ρεάλ επιστρέφει απόψε (28/3, 21:00) στον... τόπο του εγκλήματος, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το «break» που έκανε στο δεύτερο ματς της σειράς στάθηκε αρκετό για να «σβήσει» το «πράσινο» όνειρο της επιστροφής στο Final 4. Αυτή τη φορά δεν διακυβεύεται η πρόκριση στο μεγάλο ραντεβού της ευρωπαϊκής κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει τη νίκη, αυτομάτως προκρίνεται στα playoffs ανεξαρτήτων αποτελεσμάτων σε όλα τα υπόλοιπα ματς και ανεξάρτητα από τι θα γίνει την τελευταία αγωνιστική.

Η ειρωνεία της τύχης; Το ενδεχόμενο να διασταυρώσει ξανά τα ξίφη του με τη Ρεάλ θα είναι πολύ μεγάλο, έχοντας αυτήν την φορά το μειονέκτημα και όχι το πλεονέκτημα της έδρας. Και σε αυτήν την περίπτωση, σίγουρα κάτι της... χρωστάει από την περσινή σεζόν!

Το 1-0 με.. διαστημικό μπάσκετ και μέσα σε πανδαιμόνιο!

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού δεν περίμενε τέτοιο ξεκίνημα στη σειρά των playoffs. Όπου «τέτοιο ξεκίνημα» εντελώς κυριολεκτικά αφού βρέθηκε να προηγείται με 20-0 (!!!) και να βάζει από πολύ νωρίς τις βάσεις για το 1-0 και την εύκολη επικράτηση στο ματς. Όπως και έγινε. Το τελικό 95-67 δεν αφήνει πολλά περιθώρια κριτικής, αφού ο μεν Παναθηναϊκός έμενε με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, η δε Ρεάλ είχε αρχίσει να μαζεύει δυνάμεις για την δεύτερη αναμέτρηση ύστερα από δύο ημέρες στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια στο πρώτο ματς είχε στηθεί τρελό πάρτι από 18.000 φίλους του Παναθηναϊκού στις εξέδρες, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους σε αυτό που έβλεπαν! Ο Νικ Καλάθης έκανε ρεκόρ καριέρας στις ασίστ με 16 τελικές πάσες, ο Μάικ Τζέιμς ήταν ασταμάτητος (24π., 8ριμπ.) ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν ο παίκτης-κλειδί για το μαρκάρισμα του Λούκα Ντόντσιτς τον οποίο και περιόρισε σε μόλις 2/5 σουτ εντός παιδιάς.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5 (1), Τζέιμς 24 (3), Πέιν 8, Παππάς 3 (1), Ντένμον 9 (3), Γκιστ 8, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Λοτζέσκι 6 (2), Καλάθης 11 (16 ασ.), Αντετοκούνμπο 6.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ, Ραντλ 8, Ράντολφ 11, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 10 (2), Ρέγιες, Αγιόν 8, Γιούστα 4, Κάρολ 4, Ταβάρες 5, Τόμπκινς 12 (1), Τέιλορ 2.

Ρέγιες και Κάρολ το «break» της Ρεάλ

Οι «εφιάλτες» του 2017 και πιο συγκεκριμένα του δεύτερου ημιχρόνου από το πρώτο ματς της σειρά με τη Φενέρμπαχτσε, είχαν «ξυπνήσει» για τα καλά στο ΟΑΚΑ το βράδυ της 19ης Απριλίου 2018. Οι «πράσινοι» είχαν το προβάδισμα με 40-36 στο πρώτο μισό του δεύτερου αγώνα των playoffs και όλα έμοιαζαν να κυλούν... εξαιρετικά για τη νίκη και το 2-0! Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οι Μαδριλένοι πραγματοποίησαν φοβερή τρίτη περίοδο και με ένα επιμέρους 32-21 μπόρεσαν να γυρίσουν το ματς και να γίνουν τα μεγάλα «αφεντικά» του αγώνα.

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός είχε επαφή με το σκορ ήταν στο 32' όταν και ισοφάρισε σε 68-68. Μέχρι εκεί. Ο Φελίπε Ρέγιες έκανε ό,τι ήθελε στην «πράσινη» ρακέτα και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού, ενώ ο Τζέισι Κάρολ «πυροβολούσε» κατά την προσφιλή του συνήθεια από την περιφέρεια. Κάπως έτσι η Ρεάλ επικράτησε με 89-82 και πήρε τον πρώτο λόγο στη σειρά...

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 11 (1), Ρίβερς, Τζέιμς 20 (2), Πέιν 13, Παππάς 1, Ντένμον 8 (2), Γκιστ 5, Βουγιούκας, Γκέιμπριελ 3 (1), Λοτζέσκι 4, Καλάθης 12 (1), Αντετοκούνμοπο 5.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ 2, Ραντλ, Ράντολφ 4, Φερνάντεθ 10 (1), Ντόντσιτς 8, Ρέγιες 18 (2), Αγιόν 8, Γιούστα, Κάρολ 17 (4), Ταβάρες 2, Τόμπκινς 12 (3), Τέιλορ 8 (1).

Vuelve Llull και... τετράποντο Κάρολ

Στις 25 Απριλίου 2018 όλο το «WiZink Center» είχε φορέσει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί τον μεγάλο αρχηγό ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης ύστερα από τον σοβαρό του τραυματισμό και τους εννέα μήνες της απουσίας. Ο λόγος φυσικά για τον Σέρχιο Γιουλ , ο οποίος γνώρισε απίστευτη αποθέωση, τόσο πριν και κατά τη διάρκεια του ματς, όσο -και πολύ περισσότερο- μετά το τέλος. Απλούστατα εξελίχθηκε σε έναν από τους παίκτες-κλειδιά για τη νίκη της Ρεάλ με 81-74 και το 2-1 στη σειρά των περσινών playoffs.

Μπορεί να είχε ξεκινήσει άστοχος το ματς (0/5 σουτ) αλλά μόλις άρχισε να «ζεσταίνεται» και να βρίσκει τα πατήματά του πέτυχε 8 σερί πόντους στην τρίτη περίοδο και «καθάρισε» για την ομάδα του. Εκείνος ωστόσο που έβαλε το «κερασάκι» στην τούρτα των Μαδριλένων και της δικής του εμφάνισης ήταν ο Τζέισι Κάρολ με... τρίποντο και φάουλ στα 50'' πριν από το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 73-72! Αμέσως η Ρεάλ έφτασε στο +5 (77-72) και κάπου εκεί... τελείωσε και το ματς.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ 4, Ράντολφ 8, Φερνάντεθ 9 (1), Ντόντσιτς 7, Ρέγες 5, Αγιόν 8, Κάρολ 17 (3), Ταβάρες 2, Γιουλ 8 (2), Τόμπκινς 5 (1), Τέιλορ 8

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6 (1), Ρίβερς, Τζέιμς 14 (2), Πέιν, Παππάς, Ντένμον 3 (1), Γκιστ 15, Βουγιούκας 2, Γκάμπριελ 2, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 26 (4), Αντετοκούνμπο 3

Το τρελό τρίποντο του Ντόντσιτς και τα... σφυρίγματα της έδρας

Ο Παναθηναϊκός μπορεί έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο στο τέταρτο ματς της σειράς, αλλά μέσα στο παρκέ... μάσαγε σίδερα και δεν παράταγε το παιχνίδι τις στιγμές που έμενε πίσω στο σκορ με μεγάλες διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο ήταν στο -16 και αυτό χάρη στα εξωπραγματικά 15/16 δίποντα της Ρεάλ, η οποία σούταρε και 4/7 τρίποντα από το 15' έως και το και 20'. Και πάλι. Οι παίκτες του «τριφυλλιού» δεν πτοήθηκαν και προσπάθησαν να διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούσαν.

Μάλιστα μείωσαν σε 85-82 ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος, αλλά στη συνέχεια έγιναν τα... πάντα για να γείρει η πλάστιγγα στη μεριά των γηπεδούχων. Οι Ράντοβιτς, Ρότσα και Λάτισεβς σφύριξαν έδρα και δεν άφησαν τον Παναθηναϊκό να κάνει το κάτι παραπάνω στο ματς, ενώ ο Λούκα Ντόντσιτς μιμήθηκε τον Κάρολ του τρίτου αγώνα της σειράς ευστοχώντας σε τρελό και σκοτωμένο τρίποντο με... ταμπλό στα 69'' πριν από το τέλος για το 88-82. Κάπου εκεί «κόπηκαν» ολοσχερώς τα πόδια των «πρασίνων» οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πάρουν το εισιτήριο για το πολυπόθητο Final 4.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ 1, Ράντολφ 4, Φερνάντεθ 5 (1), Ντόντσιτς 17 (4), Ρέγες 12, Αγιόν 12, Κάρολ 10 (1), Ταβάρες 2, Γιουλ 11 (3), Τόμπκινς 9 (1), Τέιλορ 6

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 21 (5), Ρίβερς, Τζέιμς 18 (1), Πέιν 4, Παππάς 6 (1), Ντένμον, Γκιστ 2, Βουγιούκας 1, Γκάμπριελ, Λοτζέσκι 10 (2), Καλάθης 18 (2), Αντετοκούνμπο 2.