Τζέι Σι Κάρολ: Ο «δολοφόνος» με το αγγελικό πρόσωπο και πάλι στον δρόμο του Παναθηναϊκού

Τζέι Σι Κάρολ: Ο «δολοφόνος» με το αγγελικό πρόσωπο και πάλι στον δρόμο του Παναθηναϊκού
Μια ιεραποστολική αποστολή στη Χιλή σε συνδυασμό με το… μετρημένο μπόι του αλλά και την «προχωρημένη» ηλικία του, μετέτρεψαν την Ευρώπη σε γη της Επαγγελίας για τον Τζέι Σι Κάρολ. Η Euroleague Greece εστιάζει στην περίπτωση του 36χρονου «δολοφόνου» με το baby face ο οποίος και πάλι βρίσκεται στον δρόμο του Παναθηναϊκού.

Σε λίγες ώρες, ο Τζέι Σι Κάρολ θα πατήσει και πάλι το πόδι του στο παρκέ του «ΟΑΚΑ» κι αυτό που σίγουρα εύχεται ο Παναθηναϊκός είναι να μην επαναλάβει τις εμφανίσεις της σειράς των Play Offs της σεζόν 2017-18. Τότε, ο Αμερικανός επιχείρησε συνολικά 27 σουτ, έβαλε τα 16, ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και με 12 πόντους κατά μέσο όρο έβαλε αρκετά λιθαράκια για την τελική πρόκριση της «Βασίλισσας» στο Final Four της Euroleague. Ήταν επίσης ο παίκτης ο οποίος είχε σημειώσει έξι πόντους μέσα σε 22 δευτερόλεπτα στα «τελειώματα» του τρίτου αγώνα όπου η Ρεάλ επικράτησε των «πράσινων» με 81-74.

Λένε ότι η τύχη και οι συγκυρίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία ενός ανθρώπου κι όλ’ αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η φύση «προίκιζε» περισσότερο τον Τζέι Σι Κάρολ κι αν επίσης, πριν φοιτήσει στο Γιούτα Στέιτ, δεν είχε ακολουθήσει ιεραποστολή στη Χιλή όπου έμεινε για μια διετία. Ο Κάρολ είναι Μορμόνος, αποφάσισε οικειοθελώς να γίνει μέλος της ιεραποστολής και κατ’ επέκταση να ενταχθεί σε πρόγραμμα σιδηράς πειθαρχίας.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «elmundodeportivo», είχε περιγράψει το καθημερινό πρόγραμμά του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις δύο φορές τον χρόνο είχε το «δικαίωμα» της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την οικογένειά του, καθώς περιοριζόταν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Σε καθημερινή βάση είχε την ευθύνη της κοινοποίησης των «πιστεύω» των Μορμόνων

«Η εμπειρία μου στην ιεραποστολή, μου δίδαξε να υπηρετώ τους άλλους ανθρώπους, μου έμαθε επίσης τη σημασία της πειθαρχίας και της θέλησης», είχε δηλώσει. Καθημερινά ξυπνούσε στις 6:30 τα ξημερώματα και αφού διάβαζε θρησκευτικά βιβλία ξεκινούσε την περιήγησή του σε σπίτια. «Το όνομά μου είναι Κάρολ και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και με την οικογένειά σας το μήνυμα του Θεού», έλεγε. Κι όλ’ αυτά για ένα παιδί ηλικίας από 17 ετών το οποίο ουσιαστικά ωρίμασε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και την οικογένειά του.

Ο κολεγιακός έρωτας και το ρεκόρ

Θεωρητικά, ο Αμερικανός έχασε δύο παραγωγικά αθλητικά χρόνια, αν και η συγκεκριμένη άποψη τον βρίσκει απολύτως αντίθετο. Ο Κάρολ εκτιμά ότι η διετία στο Σαντιάγκο της Χιλής του παρείχε κατεύθυνση για τον τρόπο λειτουργίας του στα χρόνια που ακολούθησαν. Τον όπλισε με υπομονή και τον «εξέλιξε» σ’ έναν «δολοφόνο» των παρκέ. Μέχρι και σήμερα, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του κολεγίου με 2.522 πόντους. Παραμένει επίσης ένας από τους πιο εύστοχους σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του NCAA καθώς ευστόχησε σε 369 προσπάθειες και το ποσοστό καριέρας του στο Γιούτα Στέιτ ήταν το απίστευτο 46.5%. Καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα καλοκαίρι επιχείρησε περίπου 30.000 σουτ τριών πόντων, ευστόχησε 20.178, αριθμοί οι οποίοι αποτελούν πειστήριου πάθους γι’ αυτό που κάνει αλλά και υπομονή. Πέρα από την αναγνώριση, στο κολέγιο γνώρισε και τη σύζυγό του, Μπέιλι, η οποία ανήκε στην ομάδα των τσιρλίντερς, ο έρωτας αποδείχθηκε κεραυνοβόλος και σήμερα απολαμβάνουν τη δική τους οικογένεια.

«Κόπηκε» στο… face control

Αν υπάρχει ένα βάρος το οποίο συνεχίζει να κουβαλάει ο Τζέι Σι Κάρολ, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει στο ΝΒΑ. Αυτό ήταν το παιδικό όνειρό του και είναι αλήθεια ότι το επιδίωξε με λύσσα. Μετά την αποφοίτησή του από το Γιούτα Στέιτ και αφού δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ (2008), έκανε work outs out σε 13 διαφορετικές ομάδες, συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη καλύτερη ομάδα στο Σάμερ Λιγκ του Ορλάντο κι έχοντας περί των 20 πόντων κατά μέσο όρο, ένιωσε ότι είχε πλησιάσει στον στόχο του. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη θέση του πλέι μέικερ, αλλά μπροστά στο κίνητρο του ΝΒΑ, ουδόλως τον δυσκόλεψε. Η αλήθεια διατυπώθηκε από έναν άνθρωπο των Κλίβελαντ Καβαλίερς. «Τζέι Σι, έκανες εξαιρετική δουλειά. Νομίζω ότι έπαιξες αρκετά καλά. Υπάρχει όμως ένα πράγμα, στο τεστ της… εικόνας, δεν τα πήγες καλά», του είπε.

Ο Κάρολ κατάλαβε ότι καμία ομάδα στο ΝΒΑ δεν σκόπευε να εμπιστευτεί έναν παίκτη 1.88μ. ο οποίος αγωνίζεται στη θέση «2», ενώ μέτρησε και το γεγονός ότι (λόγω της διετούς παρουσίας του στην ιεραποστολή) αποφοίτησε στα 25 του χρόνια. Προσπάθησε ακόμη δύο καλοκαίρια να πείσει τις ομάδες του ΝΒΑ για την ικανότητά του. Το 2009 πήγε ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του ιταλικού Πρωταθλήματος με την Τέραμο. Έναν χρόνο μετά, με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της ισπανικής Λίγκα με την Γκραν Κανάρια. Και στις δύο περιπτώσεις… έφαγε τα μούτρα του. Το 2011 και αφού διατήρησε τη θέση του στην κορυφή του πρώτου σκόρερ του ισπανικού Πρωταθλήματος, (του) λύθηκε μια απορία καθώς μετά την πρώτη του σεζόν στην Γκραν Κανάρια είχε αναρωτηθεί… «πώς ήταν δυνατόν να μην ενδιαφερθούν η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης». Η Ρεάλ ενδιαφέρθηκε λίγο μετά την 30αρα που της έβαλε στο πλαίσιο του Copa Del Rey το 2011 κι εκεί ένιωσε την προσωπική δικαίωσή του.

Όσο για το ΝΒΑ; Ο Κάρολ ελπίζει ότι θα γίνει ένας… σύγχρονος Πάμπλο Πριχιόνι. Ο Αργεντίνος κατάφερε να παίξει στο ΝΒΑ σε ηλικία 35 ετών. Αυτή τη στιγμή, ο Κάρολ διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, για την ακρίβεια θα το κλείσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει διάρκεια έως και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο κι εφόσον το ολοκληρώσει, θα συμπληρώσει εννιά συναπτά έτη στη Μαδρίτη, πράγμα σπάνιο για κάθε Αμερικανό παίκτη ο οποίος βγάζει το ψωμί του στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Κάρολ ισχυρίζεται ότι υπάρχει το «ισπανικό» όνειρο και όχι το αμερικάνικο, δείχνοντας ότι απολαμβάνει τη ζωή στην ισπανική πρωτεύουσα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.