Ποκουσέφσκι-Ολυμπιακός: O πιτσιρικάς που θέλουν όλοι να δουν στα «ερυθρόλευκα»!

Ποκουσέφσκι-Ολυμπιακός: O πιτσιρικάς που θέλουν όλοι να δουν στα «ερυθρόλευκα»!

Αντωνία Σπανού
Ποκουσέφσκι-Ολυμπιακός: O πιτσιρικάς που θέλουν όλοι να δουν στα «ερυθρόλευκα»!
Το gazzetta.gr αποκαλύπτει την ιστορία του νέου «διαμαντιού» του Ολυμπιακού, Αλεξέι Ποκουσέφσκι, που έκανε ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα κι αποθεώθηκε όσο λίγοι!

«Ευχαριστώ όλους όσοι που ήταν στο παιχνίδι, τον κόσμο που ήρθε. Ένιωθα καλά όταν μπήκα. Ο Μπλατ μου δίνει την ευκαιρία να παίζω ελεύθερα και νιώθω πολύ καλά. Αυτό το καλάθι θα το θυμάμαι για πάντα», είπε στην κάμερα της Nova και συμπλήρωσε για την συνέχεια: «Πάω βήμα - βήμα. Θέλω να ξεκινήσω να παίζω στον Ολυμπιακό, να είμαι στην 12άδα, όπως σήμερα, και να βοηθήσω την ομάδα να πάρει την Euroleague».

Σε ηλικία 17 ετών, 2 μηνών και 21 ημερών, ο Ποκουσέφσκι πέρασε ως αλλαγή του Ζακ ΛεΝτέι, με ένα λεπτό να απομένει για τη λήξη της αναμέτρησης με την Μπάγερν Μονάχου και έγραψε ιστορία, μέσα σε αποθέωση.

Άφησε πίσω του τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος είχε κάνει ντεμπούτο για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη το 2002 κόντρα στην Σλασκ Βρόκλαβ σε ηλικία 17 ετών, 7 μηνών και 17 ημερών και ο μικρός έβαλε τις βάσεις για το σπουδαίο μέλλον, που αναμένεται να έχει στα «ερυθρόλευκα».

Μόλις τον σήκωσε ο Μπλατ και ξεκίνησε να βγάζει την φόρμα του, ο κόσμος στο ΣΕΦ κατάλαβε ότι μπροστά του βλέπει κάτι μοναδικό. Οι φωνές να γίνει φάουλ για να περάσει ο πιτσιρικάς στο παρκέ, ήταν ξεχωριστές και μόλις μπήκε άπαντες ήθελαν να πάριε το σουτ που πήρε.

Ένα παιδί μόλις στα 17 του, με αγνό μπασκετικό ταλέντο έκανε τα πρώτα του βήματα και όσοι ήταν στο ΣΕΦ έγιναν μάρτυρες. Μπορεί ο Μπλατ να απολογήθηκε και να πήρε την ευθύνη για την επίθεση στο τέλος, όμως ο κόσμος το ζητούσε, το ήθελε και κανείς δεν μετάνιωσε.

Ο «Πόκου» έβαλε τον πρώτο του πόντο και ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο της μπασκετικής του ιστορίας.

Ο Ποκουσέφσκι από τα μέσα της περσινής σεζόν προπονείται με την ανδρική ομάδα (και αγωνίζεται στο εφηβικό του Ολυμπιακού), δεν σταματά να ψηλώνει και παράλληλα δουλεύει το σώμα του για να διαχειριστεί το ύψος του, αλλά και το πλούσιο ταλέντο του.

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 2001, ο πιτσιρικάς Σέρβος μετακόμισε στην Ελλάδα, μαζί με την μητέρα του, το 2015 για να παίξει για τον Ολυμπιακό. Με πατέρα προπονητή άλλωστε, το ταλέντο είχε μπει από την αρχή στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε από γκαρντ την καριέρα του, κάπως έτσι βρέθηκε και και στον Ολυμπιακό, αλλά το σώμα του είχε άλλη... άποψη. Ψήλωσε απότομα, από το 1.96 που ήταν όταν έφτασε στην Ελλάδα και αφού ξεπέρασε τα 2 μέτρα και μπήκε σε ένα ειδικό καθεστώς, ώστε να να βρει την θέση που του ταιριάζει και να προσαρμόσει το ύψος του σε αυτήν.

Ο Ολυμπιακός τον θεωρεί ένα τεράστιο project και φροντίζει να τον προσέχει σαν τα... μάτια του. Αρχικά δοκιμάστηκε, όντας εξαιρετικάς αδύναμος στο κορμί, αλλά από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει ικανότητες που θα αφήσουν στην άκρη την αδυναμία του αυτή. Μπορεί να μην έχει καταφέρει να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού δεν έχει ακόμα ελληνικό διαβατήριο και πιάνει θέση ξένου, αλλά ο Ντέιβιντ Μπλατ του έδωσε την ευκαίρια στην Euroleague και περιμένει σίγουρα να κερδίσει κι άλλες, με την σκληρή του δουλειά, μέσα στο παρκέ.

Ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού άρχισε να παίζει μπάσκετ στο Νόβι Σαντ σε ηλικία 6 ετών. Ο πατέρας του ήταν προπονητής σε μικρότερες ομάδες στη Σερβία και βιντεοσκοπούσε όλα τα παιχνίδια του Αλεξέι. Αυτά, ακριβώς, τα clips στο YouTube έφεραν τον Ποκουσέφσκι στην Ελλάδα: «Ένας προπονητής του Ολυμπιακού τα είδε και κάλεσε τον πατέρα μου»! Σε ηλικία 13 ετών ήρθε στην Αθήνα, δίχως να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του Ολυμπιακού: «Είναι ένα κλαμπ με τεράστια ιστορία όμως ήμουν πολύ νέος και ήξερα ελάχιστα πράγματα. "ΟΚ, θα πάω στην Ελλάδα, θα παίξω εκεί και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ". Στην αρχή η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ήμουν μόνος σε μια νέα χώρα, μια νέα πόλη, με μια νέα γλώσσα και μια νέα κουλτούρα. Έπειτα από έναν χρόνο κατάλαβα ότι υπάρχει πίεση και ό,τι πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να κερδίζεις»!

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε πιο εύκολη τη μετάβαση του Ποκουσέφσκι στα νέα δεδομένα: «Όταν ήμουν νεότερος, ο Νίκολα έκανε προπονήσεις μαζί μου στο ίδιο γήπεδο. Έπειτα από 10 χρόνια είμαστε μαζί στην ίδια ομάδα. Με βοηθάει να "διαβάζω" το παιχνίδι και να δω κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Από κει και πέρα, το να είμαι στην ίδια ομάδα με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη είναι κάτι απίστευτο. Η συγκέντρωση του Σπανούλη στον στόχο του είναι απίθανη! Σε κάθε προπόνηση είναι 100% συγκεντρωμένος. Επίσης έμαθα από την ενέργεια και την άμυνα του Παπανικολάου».

Πλέον, τα πράγματα είναι πιο απλά για τον Αλεξέι. Πηγαίνει σχολείο κανονικά στην Ελλάδα, έχει μάθει την γλώσσα και πλέον προπονείται με την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού, μαζεύοντας χρήσιμες παραστάσεις και εμπειρίες.

Ο ύψους 2μ.11 γκαρντ των «ερυθρόλευκων» συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Adidas Next Generation Tournament και αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ με 3.5 κοψίματα ανά αγώνα, έχοντας μάλιστα το καλύτερο ποσοστό πίσω από τα 6μ.75 (52.6%). Επίσης ήταν δεύτερος στα κλεψίματα (2.3) και τέταρτος στο κομμάτι της αξιολόγησης (22), έχοντας παράλληλα 15.8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μ.ό. για τον Ολυμπιακό που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο τουρνουά με ρεκόρ 3-1.

Όλο το μέλλον ανήκει στον Ποκουσέφκσι και το βράδυ της 19ης του Μάρτη ήταν μόνο η αρχή. Ο Ολυμπιακός πιστεύει τον πιτσιρικά, εκείνος έχει όλο το ταλέντο να λάμψει και μένει να δουλέψει σκληρά και μεθοδικά για να γράψει την ιστορία που έχει φανταστεί, με τα ερυθρόλευκα.