Μπιτάτζε: Γιατί αξίζει τόσος ντόρος για τον σέντερ της Μπουντούτσνοστ (vids)

Μπιτάτζε: Γιατί αξίζει τόσος ντόρος για τον σέντερ της Μπουντούτσνοστ (vids)
Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του τον Γκόγκα Μπιτάτζε (8/3, 20:00) και η EuroLeague Greece γράφει για τον Γεωργιανό σέντερ της Μπουντούτσνοστ που κάνει θραύση στην Ευρώπη πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ και την κοινή πορεία του με τον Νίκολα Γιόκιτς.

Αν η γούνα του σέρβικου μπάσκετ έχει «καεί» από παίκτες που δεν έμειναν στην Ευρώπη όσο έπρεπε πριν κάνουν το μεγάλο ταξίδι για το ΝΒΑ (βλέπε Ντάρκο Μίλιτσιτς), εντούτοις ο προπονητής της Μέγκα Μπέμαξ, Ντέγιαν Μιλόγεβιτς έχει αρκετό χώρο στα αυτιά του ώστε η γκρίνια από το ένα να μπαίνει και το άλλο να βγαίνει. Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι απλώς η κορωνίδα της ομάδας του super agent Μίσκο Ραζνάτοβιτς, η οποία είναι πιο γνωστή στο πρόσφατο παρελθόν ως Μέγκα Λεκς αλλά το αρχέτυπο όνομά της είναι Μέγκα Μπάσκετ. Όλο το σύστημά της αφορά στο να στέλνει παιδιά στο Draft κι αυτό όχι μόνο δεν είναι… βασανιστήριο αλλά τους αρέσει κιόλας.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει το project της Μέγκα Μπέμαξ τόσο ιντριγκαδόρικο; Το ότι παρακολουθώντας τα παιχνίδια της, βλέπεις NBAes που θα βγουν μετά από μήνες ή και χρόνια, έχοντας την ευκαιρία να σχηματίσεις πρώτος γνώμη δίχως το βάρος του αναπόφευκτου hype που θα έλθει αργότερα ή και, συχνά, βλέποντας ταλεντάκια που θα αργήσουν πάρα πολύ να φτάσουν σε άλλα μάτια.

Ό,τι συνέβη, για παράδειγμα, με την περίπτωση του Γκόγκα Μπιτάτζε (1999, 2μ.11), ο οποίος κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Αδριατική Λίγκα πριν συναντήσει την τελική του μοίρα κι ακούσει το όνομά του στο επόμενο Draft από τον Άνταμ Σίλβερ. Στο… μεσοδιάστημα, άλλαξε μπασκετική στέγη και μετακόμισε στην Μπουντούτσνοστ προκειμένου να ανταγωνιστεί στο πιο υψηλό επίπεδο και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Μπιτάτζε πήρε το ταλέντο του από τη Βίτα Τιφλίδας και μετακόμισε στη Σερβία για λογαριασμό της Μέγκα Μπέμαξ, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα Παίδων της Γεωργίας στο EuroBasket Β' κατηγορίας. Πρόκειται για έναν σέντερ ύψους 2μ.11, γεννημένο το 1999, που διαθέτει καλό σουτ από τα 5-6 μέτρα, είναι ικανός finisher στο ζωγραφιστό, καλός μπλοκέρ, έξυπνος αμυντικός και καλός σε καταστάσεις one-on-one στο low post. Μάλιστα στην αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Γεωργία του Ηλία Ζούρου στην Τιφλίδα όπου η Εθνική σφράγισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, ο 19άχρονος σέντερ είχε 15 πόντους με 3/5 βολές, 6/7 δίποντα, 4 ριμπάουντ και 1 κόψιμο στα 20:40 που έμεινε στο παρκέ!

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Γεωργίας μίλησε στην EuroLeague Greece για τον παίκτη που αναμένεται να επιλεγεί ψηλά στο εφετινό Draft και μέχρι στιγμής κάνει θραύση στην Ευρώπη:

«Αρχικώς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που διαθέτει φοβερό μπασκετικό IQ! Αυτό, ακριβώς το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης το ότι ο Γκόγκα παρουσιάζει συνεχή πρόοδο. Έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση σε μικρό χρονικό διάστημα. Εκείνο που χρειάζεται σίγουρα να βελτιώσει είναι το αθλητικό κομμάτι, αφού πρέπει να δυναμώσει περισσότερο, γενικώς να γίνει καλύτερος αθλητής στο γήπεδο. Ήδη, πάντως, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Παράλληλα απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στην EuroLeague. Αμέσως δυνάμωσε τη ρακέτα της Μπουντούτσνοστ έχοντας έφεση στο κόψιμο, αφού είναι πολύ μακρύς. Αυτό από μόνο του δημιουργεί αβαντάζ σε μια ομάδα και ιδιαίτερα στην άμυνά της γιατί μπορεί, πολύ απλά, να καλύψει αδυναμίες συμπαικτών του.

Τo ριμπάουντ είναι, επίσης, ένα στοιχείο που έχει και σίγουρα μπορεί να βελτιώσει. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα, είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί, διαθέτει πολύ μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και παραμένει προσγειωμένος. Πιστεύω πως είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει εύκολα στο "4". Έχει σουτ, έχει πάσα, είναι εύστροφος, μπορεί να ανοίξει το γήπεδο εύκολα. Αναφορικά στο σουτ, γενικώς έπαιζε έξω και το τελευταίο διάστημα που άρχισε να δυναμώνει και να νιώθει καλύτερα στο παρκέ, παίζει μέσα απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους. Κάλυψε την αδυναμία του και πρόσθεσε το post up παιχνίδι Σίγουρα όλος αυτός ο ντόρος για το όνομά του αξίζει! Από τη στιγμή που είναι υγιής και δουλέψει στο σώμα του, θα έχει μεγάλη τύχη στο μέλλον».

ΕuroLeague - 9 συμμετοχές
25:04 λεπτά
11.9 πόντοι
16.4 αξιολόγηση
6.4 ριμπάουντ
1 ασίστ
2.7 κοψίματα
1.1 λάθη

Αδριατική Λίγκα – 20 συμμετοχές
24 λεπτά
15.7 πόντοι
19 αξιολόγηση
6.5 ριμπάουντ
1 ασίστ
2 κοψίματα
2.1 λάθη