Μπαρτσελόνα-Μπασκόνια και σύγκριση… αεροποριών

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπαρτσελόνα-Μπασκόνια και σύγκριση… αεροποριών
Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια θα συγκρουστούν για 3η φορά φέτος και η Euroleague Greece εστιάζει στις… αεροπορίες των δύο ισπανικών ομάδων και στο επίπεδο επίδρασης των ψηλών στα αποτελέσματά τους.

Προκαταβολικά σημειώνουμε ότι πέραν του αγώνα του πρώτου γύρου όπου η Μπαρτσελόνα πέρασε νικηφόρα από τη Βιτόρια (70-77), υπάρχει και το παιχνίδι του ισπανικού Πρωταθλήματος όπου οι Καταλανοί έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Λένε ότι στο σύγχρονο μπάσκετ οι ψηλοί έχουν τον ρόλο των σκλάβων των κοντών υπό την έννοια ότι η βασική ευθύνη τους είναι είτε η δημιουργία χώρων για τους περιφερειακούς, είτε αποτελεσματικά σκριν ούτως ώστε να σουτάρουν ή ακόμη ένα στιλ παιχνιδιού (… δημιουργία από μέσα προς τα έξω που συνηθίζουν να λένε και οι προπονητές) το οποίο θα ταιριάζει στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ.

Ο ρόλος των ψηλών είναι ολίγον αδικημένος και το σπουδαιότερο πειστήριο αναδεικνύεται μέσα από τη στατιστική απεικόνιση της προσφοράς τους. Στην προκειμένη περίπτωση, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια έχουν την τύχη να διαθέτουν αρκετά αποτελεσματική γραμμή ψηλών κι ας θεωρείται (κομμάτι) παρωχημένο το στιλ παιχνιδιού του Άντε Τόμιτς των Καταλανών ή «άγαρμπο» αυτό του Ντιόπ της Μπασκόνια.

Οι ψηλοί δίνουν το 38% των πόντων στις νίκες

Αυτό ισχύει στην Μπαρτσελόνα και για την ακρίβεια η καταγραφή αφορά τα πεπραγμένα τριών πόντων (σ. σ. Άντε Τόμιτς, Κέβιν Σεραφέν και Κρις Σίνγκλετον). Το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο αν συνυπολογιζόντουσαν και οι πόντοι του Οριόλα ή του Κλαβέρ ο οποίος επίσης χρησιμοποιείται κυρίως στη θέση «4». Για την ακρίβεια, στις 13 νίκες που πέτυχε η Μπαρτσελόνα στην Euroleague Τόμιτς-Σεραφέν και Σίνγκλετον πρόσφεραν το 38%. Το ποσοστό δεν είναι καθόλου μικρό και το επίπεδο της προσφοράς του είναι ακόμη μεγαλύτερο αν στην ίδια ζυγαριά μπει και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους.

Ειδικότερα, ο Σεραφέν έχει 10 πόντους κατά μέσο όρο και το ποσοστό ευστοχίας του στα δίποντα φτάνει το 67% (58/85). Μένοντας στις 13 νίκες, ο Τόμιτς σουτάρει με 66.2% (55/83) και δίνει 11.2 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ το… μυστικό στην περίπτωση του Κρις Σίνγκλετον είναι η αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ. Ο Αμερικανός έχει 10.5 πόντους ανά αγώνα και το εξαιρετικό 49% (22/45) έξω από τα 6.75.

Η χρονιά του Πουαριέ

Η δεύτερη χρονιά του 25χρονου Γάλλου σέντερ είναι και η πιο εντυπωσιακή καθώς στην παρούσα στιγμή είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπασκόνια με 11.2 πόντους ανά αγώνα, για τη ακρίβεια «ισοβαθμεί» με τον Ματ Τζάνινγκ. Παράλληλα, είναι ο πρώτος ριμπάουντερ με 6.2 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο, το βασικότερο είναι όμως το επίπεδο επίδρασής του στο παιχνίδι της ομάδας του. Επί τούτου, είναι αλήθεια ότι ο ρόλος του διαφοροποιήθηκε και αναβαθμίστηκε λόγω του τραυματισμού του Τόρνικε Σενγκέιλα καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερα plays γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δείχνει ότι αντέχει το βάρος της ευθύνης έχοντας και το πολύ καλό ποσοστό του 62.3% (104/167) στις προσπάθειες δύο πόντων.

Αντιθέτως, ο Ιλιμάνε Ντιόπ παραμένει ένας… τίμιος εργάτης ο οποίος βάσει ικανότητας είναι αδύνατο να φτάσει ποτέ σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ο Ισπανός σέντερ συνεχίζει να αναλαμβάνει αμυντικούς ρόλους, να δουλεύει για τους συμπαίκτες του στην επίθεση και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα αθλητικά προσόντα του.

Σε αντίθεση με τον Ντιόπ, ο Γιόχαν Βόιτμαν έχει πλέον σοβαρά καθήκοντα στην επίθεση. Στους τελευταίους επτά αγώνες δείχνει υψηλό επίπεδο ανταπόκρισης έχοντας 12 πόντους κατά μέσο όρο και συνέβαλε σημαντικά στις τέσσερις νίκες που πέτυχε η ομάδα του. Βέβαια, ο Γερμανός φόργουορντ/σέντερ συνεχίζει να απέχει αρκετά από την εξαιρετική παρθενική σεζόν του στην Euroleague με τη φανέλα της Μπασκόνια, αλλά διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα.