«Οφείλω στον Saras αυτό που δείχνω φέτος!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Οφείλω στον Saras αυτό που δείχνω φέτος!»
Ο Βασίλιε Μίτσιτς, που με τις εφετινές του εμφανίσεις, έχει βάλει υποψηφιότητα για μία θέση σε μία από τις δύο καλύτερες πεντάδες της διοργάνωσης, μιλάει στην Euroleague Greece για το ταβάνι της εφετινής Εφές και αναφέρεται στην σημασία του αποψινού (21.30) αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Γεννημένος στο Κράλιεβο, μία επαρχιακή πόλη 160 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, ο υψηλόσωμος point-guard, κατέθεσε τα πρώτα μπασκετικά του διαπιστευτήρια στα τμήματα υποδομής της Mega Visura (σημερινή Mega Bemax), η οποία αποτελεί τον σύλλογο που δημιούργησε ο Σέρβο μεγαλοατζέντης, Μίσκο Ραζνάτοβιτς και η οποία μαζεύει στις εγκαταστάσεις της, την “αφρόκρεμα” των ταλέντων του ευρωπαϊκού μπάσκετ (βλ. τον Γκόγα Μπιτάτζε, τον οποίο παραχώρησε με το αζημίωτο στην Μπουντούτσνοστ).

Ο λόγος για τον Βασίλιε Μίτσιτς, που μετά από μία τετραετή «περιπλάνηση» σε Γερμανία (Μπάγερν), Σερβία (Ερυθρός Αστέρας), Τουρκία (Τόφας) και Λιθουανία (Ζάλγκιρις), στην 4η σεζόν του στην Euroleague, έχει ήδη εκτοξεύσει τις μετοχές του και συμπεριλαμβάνεται στην short-list των κορυφαίων guards της διοργάνωσης.

Ο 25χρονος διεθνής Σέρβος point-guard της Εφές, που αναδείχτηκε παίκτης του μήνα Νοεμβρίου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, είναι 2ος σκόρερ (μ.ο. 12,3π.)και 1ος πασέρ (μ.ο. 5,3ασ.) της τουρκικής ομάδας και αποτελεί τον παίκτη-κλειδί της αποψινής αντιπάλου του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας στην Euroleague Greece, ο Μίτσιτς εκθείασε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον οποία συνεργάστηκε πέρυσι στο Κάουνας (μ.ο. 7,7π. & 4,2ασ.), «υποβάθμισε» τις φήμες που θέλουν τον Εργκίν Αταμάν να είναι προβληματικός και στις σχέσεις του με τους παίκτες και αποκάλυψε το μυστικό της εφετινής Εφές, που θέλει να πάρει την θέση της περυσινής Ζάλγκιρις.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τόσο διαφορετική φέτος την Εφές σε σχέση με την περσινή σεζόν και τα οποία, την βάζουν στην... κουβέντα της πρώτης τετράδας της κανονικής περιόδου;

«Μάθαμε να αξιοποιούμε την έδρα μας και νικήσαμε πολλά ματς στο Sinan Erdem. Αποκτήσαμε “χημεία” πολύ γρήγορα και πλέον παρά τις πολλές προσθήκες, γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Έχουμε σταθεροποιήσει την απόδοσή μας σε υψηλό επίπεδο και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για την προοπτική που έχουμε και για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει. Δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να πούμε ότι ανήκουμε στην “ελίτ” της εφετινής διοργάνωσης. Πέρυσι στην Ζάλγκιρις, έμαθα ότι δεν αρκεί να είσαι καλός ατομικά για να πετύχεις! Πρέπει να έχεις καλή ομάδα, κάτι που αποδείξαμε, φτάνοντας στο Final 4. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και φέτος στην Εφές.»

Η «χημεία» στην οποία αναφέρθηκες κάνει εντύπωση σε πολλούς, αφού είστε μία ομάδα που χτίστηκε το καλοκαίρι από την αρχή. Πως την εξηγείς;

«O χαρακτήρας που δείχνει η ομάδα φέτος και ο κάθε παίκτης ξεχωριστά είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ο καθένας μας προσπαθεί για το καλύτερο και δεν αρκείται σε απλά μία ικανοποιητική πορεία. Νομίζω ότι το μέχρι στιγμής συνολικό αποτέλεσμα που ξεπερνάει τις προσδοκίες που υπήρχαν για την ομάδα πριν αρχίσει η χρονιά. Σε ατομικό επίπεδο προσπαθούμε να... πιέσουμε ο ένας τον άλλον να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Αυτό δείχνουμε. Μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο, όμως...»

Σε βοήθησε η περσινή σεζόν στη Ζάλγκιρις, στην οποία έπαιξες υπό την καθοδήγηση του Σάρας; «Κέρδισες» πολλά πράγματα; Σε ρωτάω γιατί φέτος όλοι συζητούν για τον Μίτσιτς...

«Ήταν κάτι σπουδαίο για μένα η περσινή χρονιά. Κέρδισα πολλά. Ωρίμασε το παιχνίδι μου. Ο Σάρας είναι ξεχωριστός, όλοι το βλέπουν αυτό. Πιστεύω πως κατάλαβα όλα αυτά που ήθελε να περάσει ο Γιασικεβίτσιους για τη θέση του point guard, όσο καλύτερα μπορούσα. Οι ιδέες του, ο ηγετικός χαρακτήρας του στο παρκέ. Ο ρόλος του point guard έχει κάτι το μοναδικό και προσπαθώ να το δείξω φέτος. Eίναι αυτό που με έκανε καλύτερο παίκτη!»

Πως είναι η μετάβαση από τον Σάρας στον Αταμάν; Δεν έχει και την καλύτερη φήμη για τις σχέσεις του με τους παίκτες...

«Έχω ακούσει διάφορα, αλλά να σου πω την αλήθεια δεν μπήκα στην διαδικασία ούτε να το σκεφτώ. Άλλωστε ήμουν από τους πρώτους που υπέγραψαν στην ομάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και νιώθω καλά με την απόφαση να παίξω στην Εφές. Με τον coach συνεννοούμαι μια χαρά και σε γενικές γραμμές είμαι πολύ καλά στην Τουρκία.»

Από 'δω και στο εξής, όλοι οι αγώνες μοιάζουν με τελικούς, ειδικότερα για μία ομάδα σαν και τη δική σας που αγωνίζεται για την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας. Πως βλέπεις το ματς με τον Παναθηναϊκό, που φέτος παρουσιάζει την χειρότερη αγωνιστική εικόνα των τελευταίων ετών;

«Αυτά τα ματς είναι τα πιο δύσκολα και τα πιο πονηρά και αν μπούμε στο γήπεδο, πιστεύοντας ότι εύκολα ή δύσκολα θα νικήσουμε επειδή ο αντίπαλός μας, φέτος παίζει πολύ χειρότερα από μας, τότε μάλλον θα χάσουμε! Ξέρουμε καλά τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός και πόσο ανεβάζει την απόδοσή του στην έδρα του, οπότε είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ δύσκολο ματς. Αν περάσουμε από το ΟΑΚΑ, άλλωστε, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα σε ένα γήπεδο, που έχουν χάσει οι βασικοί μας ανταγωνιστές: ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα!»