ΛεΝτέι: Ρούκι που αφήνει πολλές υποσχέσεις (vid)

ΛεΝτέι: Ρούκι που αφήνει πολλές υποσχέσεις (vid)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
ΛεΝτέι: Ρούκι που αφήνει πολλές υποσχέσεις (vid)
Η Euroleague Greece αναλύει τους εξαιρετικούς πρώτους μήνες του Ζακ ΛεΝτέι με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Η Euroleague με το σύστημα διεξαγωγής των τριών τελευταίων χρόνων εκτός από θελκτική διοργάνωση, είναι και εξαιρετικά δύσκολη. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ομάδες οι οποίες ξεκινούν και είναι υποχρεωμένες να κυνηγήσουν το εισιτήριο του Final 4.

Ο Ολυμπιακός φυσικά και είναι μία από αυτές τις ομάδες και υπό την πίεση του αποτελέσματος που υπάρχει, οφείλουν άπαντες να παραδεχτούν πως ο Ζακ ΛεΝτέι για ρούκι τα καταφέρνει περίφημα.

Δεν είναι εύκολο για κάποιον παίκτη όσο καλός και να είναι, να ξεχωρίσει την πρώτη του χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ο Αμερικανός ζει το όνειρό του από το καλοκαίρι όταν και ο Ντέιβιντ Μπλατ του εμπιστεύτηκε μία θέση στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων».

Τα άριστα νούμερα που είχε στην μικρομεσαία Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα δε σήμαιναν τίποτα διότι πολύ απλά μιλάμε για χαοτική διαφορά μεταξύ των διοργανώσεων.

Ο 24άχρονος Αμερικανός στο πρώτο του τετράμηνο στη διοργάνωση έχει ήδη αποδείξει πως το μέλλον του ανήκει δικαιώνοντας 100% τον Ντέιβιντ Μπλατ για την επιλογή και το ρίσκο της απόφασής του.

Ο ΛεΝτέι σε 18 αγώνες μέχρι τώρα έχει 11.2 πόντους (60.8%δ., 42.9%τρ., 75.8%β), 4.6 ριμπάουντ) και 1.1 λάθος.

Στα 12 από τα 18 ματς έχει διψήφιο αριθμό πόντων, έχει προλάβει να κάνει ένα double double (Μπάγερν) και να πάρει το MVP της αγωνιστικής με 42 ranking για την απόδοσή του κόντρα στην Μπουντούτσνοστ.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΛεΝτέι παρά το μικρό του ύψος είναι διαθέτει εξαιρετική επαφή με το καλάθι. Μπορεί να σκοράρει με πρόσωπο στο καλάθι είτε σουτάροντας από μέση και μακρινή απόσταση, είτε βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ και παίζοντας «1on1» τον αντίπαλό του.

Ο Αμερικανός πολλές φορές διεκδικεί την επαφή με το σώμα του αμυντικού ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την ικανότητα να βρίσκει ισορροπία στον αέρα και να σκοράρει κερδίζοντας και φάουλ.

Επίσης είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ αρκεί να βρει χώρο να κάνει ένα βήμα πριν απογειωθεί. Αν βρεθεί ακριβώς κάτω από το καλάθι δεν τον διευκολύνει να πηδήξει με επιτόπιο άλμα και να πάρει το ριμπάουντ.

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το σώμα του έχει ανάγκη από όγκο και ειδικά ο κορμός του πρέπει να δυναμώσει. Ο ΛεΝτέι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αμυντικά του καθήκοντα ειδικά στο low post αφού ο αντίπαλος που τον ποστάρει είναι πιο δυνατός και έχει τον τρόπο με χαρακτηριστική ευκολία να τον κερδίσει.

Μία πτυχή του παιχνιδιού του Αμερικανού που χρειάζεται βελτίωση είναι το «διάβασμα». Αυτό φυσικά και χρειάζεται χρόνο αφού πολλοί αθλητές δεν το μαθαίνουν ποτέ ακόμη κι αν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στην Euroleague.

Αυτός ουσιαστικά είναι και ο λόγος που αρκετές φορές έχει πιαστεί να κάνει πολλά σουτ χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις παρά το γεγονός ότι υπήρχε ελεύθερος συμπαίκτης του στο οπτικό του πεδίο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Ολυμπιακός πέτυχε διάνα με την απόκτηση του Αμερικανού σέντερ διότι προσφέρει πολλά περισσότερα από την οικονομική του αξία. Σίγουρα έχει μειονεκτήματα, αλλά αν δεν τα είχε τότε θα έπαιζε στο ΝΒΑ και όχι στην Euroleague.

Ο Μπλατ του δείχνει εμπιστοσύνη, ο ίδιος απολαμβάνει το χρόνο στο παρκέ χωρίς αν τον ενδιαφέρει αν αγωνίζεται στη θέση «4» ή στη θέση «5» και κάθε μέρα μαθαίνει από προπονητές και συμπαίκτες όπως δήλωσε μετά το παιχνίδι στη Μαδρίτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.