Βέστερμαν vs Μίτσιτς: Η μονομαχία δύο φίλων

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βέστερμαν vs Μίτσιτς: Η μονομαχία δύο φίλων
Η Ζαλγκίρις υποδέχεται την Αναντολού Εφές στο Κάουνας και η Euroleague Greece εστιάζει στην προσωπική μονομαχία μεταξύ του Λέο Βέστερμαν με τον Βασίλιε Μίτσιτς και καταγράφει τα στοιχεία που τους ενώνουν.

Γυρνώντας τη μηχανή του χρόνου στο καλοκαίρι του 2017, ο Λέο Βέστερμαν προερχόταν από μια φανταστική σεζόν με τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας και ήλπιζε στην εξαργύρωση της, μέσω της εξασφάλισης καλύτερου συμβολαίου σε πρωτοκλασάτη ομάδα. Ο Βασίλιε Μίτσιτς είχε περάσει τη χρονιά στην Προύσα, ήταν ο ηγέτης της Τόφας αλλά η τουρκική ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση του Πρωταθλήματος σε μια απογοητευτική σεζόν γι’ αυτή.

Θεωρητικά, οι υποθέσεις των δύο παικτών δεν είχαν καμία σχέση, αλλά η πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας άλλαξε την πορεία των… πλανητών. Ο Βέστερμαν ετοίμασε τις βαλίτσες του για τη Μόσχα, στη σπουδαιότερη πρόκληση της καριέρας του και ο Μίτσιτς δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το Κάουνας, καθώς επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Γάλλο γκαρντ στη Ζαλγκίρις.

Το τηλεφώνημα και ο Γιασικεβίτσιους

Η παρουσία του Βέστερμαν στη Ζαλγκίρις δεν ήταν μεγάλη χρονικά, αλλά αυτός ο ένας χρόνος συνύπαρξης με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποδείχθηκε ευεργετικός γι’ αυτόν. Του δίδαξε πολλά, του μετέδωσε την εμπειρία του και του έμαθε να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ποιότητα τις καταστάσεις. Όταν έφτασε η στιγμή της αποχώρησης με προορισμό τη Μόσχα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σκέφτηκε πολλές περιπτώσεις υποψηφίων αντικαταστατών του και κατέληξε στην περίπτωση του Βασίλιε Μίτσιτς, έχοντας ως κριτήριο το ταλέντο, το ύψος αλλά και το επίπεδο δημιουργίας. Ο Βέστερμαν μάλλον ανέλαβε ρόλο προξενητή καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίον μίλησε ο Μίτσιτς μετά από εκείνο το τηλεφώνημα από τον «Σάρας». Αυτό παραδέχθηκε λίγους μήνες μετά…

«Δεν ήξερα το παραμικρό για τη Ζαλγκίρις, μέχρι τη στιγμή που ο Λέο πήγε στην ΤΣΣΚΑ. Μίλησα μαζί του και μπορώ να πω ότι ο Λέο δικαιώθηκε σε όσα μου είπε. Έχει καλή σχέση με τον προπονητή (Γιασικεβίτσιους) μου είπε πόσο τον βοήθησε όχι μόνο γιατί πήγε στην ΤΣΣΚΑ, αλλά του βελτίωσε το παιχνίδι πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για κάθε πλέι μέικερ», είχε πει.

Η σχέση των δύο παικτών αλλά και η φιλία που τους ενώνει χρονολογείται από τη μετεφηβική ηλικία τους. Στα χρόνια δηλαδή όπου ο Μίτσιτς έκανε τα πρώτα επαγγελματική βήματά του στη Μέγκα Βιζούρα και ο Γάλλος γκαρντ ήταν από τα σπουδαιότερα project της Παρτιζάν Βελιγραδιου. Τέθηκαν για πρώτη φορά αντίπαλοι τον Μάρτιο του 2013 στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της Σερβίας, αλλά εκείνη τη σύγκρουση (ενδεχομένως) ο Μίτσιτς να μη θέλει να τη θυμάται καθώς είχε εξελιχθεί σε εφιάλτη για την ομάδα του.

Οι φετινοί αντίθετοι βίοι

Στην πρώτη φετινή σύγκρουσή τους, ο Βέστερμαν έφυγε με χαμόγελο από το παρκέ έπειτα από την απόδραση της Ζαλγκίρις από την Κωνσταντινούπολη με το εμφατικό 79-93. Σημειωτέον ότι μόνο δύο ομάδες «έσπασαν» την έδρα της Εφές, η Ζαλγκίρις και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο Βέστερμαν ήταν από τους ηγέτης των Λιθουανών καθώς σημείωσε 17 πόντους. Στην πορεία οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Γάλλος αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού, ενώ ο Μίτσιτς εξελίχθηκε σε βασικός πλέι μέικερ των Τούρκων καθώς πραγματοποιεί ίσως την καλύτερη χρονιά της καριέρας τους.

Αυτό διαπιστώνεται και από τη σύγκριση των αριθμών των δύο παικτών καθώς ο Σέρβος υπερέχει σε όλους τους τομείς εκτός των λαθών, ενώ είναι μικρή η απόσταση και σε ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ. Αυτοί είναι οι μέσοι όρους στη φετινή χρονιά…

ΠαίκτηςΧρ.Συμμ.Πον.2π.%3π.%Ασ.Κλεψ.Λαθ.Rank.
Βέστερμαν15.16.434.5%47.2%2.40.41.95.9
Μίτσιτς2712.155.7%46.3%5.50.93.414.5

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.