Πουαριέ: «Ο Σπανούλης ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που ήξερα όταν άρχισα το μπάσκετ»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πουαριέ: «Ο Σπανούλης ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που ήξερα όταν άρχισα το μπάσκετ»
Ο Βενσάν Πουαριέ μίλησε στην EuroLeague Greece για τη ζωή στην Μπασκόνια χωρίς τον Τόκο Σενγκέλια, προειδοποίησε όσους έχουν ξεγράψει τους Βάσκους κι εξήγησε πως ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει να γράφει ιστορία.

Το κίνητρο της πρόκρισης στο Final 4 της Βιτόρια είναι τεράστιο για την Μπασκόνια που έσπευσε να επεκτείνει το συμβόλαιο του Τορνίκε Σενγκέλια λίγες ώρες μετά από την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους περσινούς τελικούς της Liga Endesa.

O 27άχρονος Γεωργιανός πάουερ φόργουορντ είναι το βασικότερο μέλος της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς και προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του όμως οι Βάσκοι είναι υποχρεωμένοι να πορευτούν χωρίς αυτόν τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες έπειτα από τον τραυματισμό του στον αγώνα με τη Ρεάλ.

Οι Χουέρτας, Φόικτμαν, Τζάνινγκ, Γκρέιντζερ και Πουαριέ συνεχίζουν, επίσης, από πέρσι ενώ οι προσθήκες των Σαβόν Σιλντς και Νταρούν Χίλιαντ δημιούργησαν ένα αρκετά ποιοτικό σχήμα με μεγάλες δυνατότητες ωστόσο η Μπασκόνια φιγουράρει στη 10η θέση με αρνητικό ρεκόρ (7-9) ενώ ακολουθεί η αποψινή (8/1, 21:00) αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Από την πλευρά του ο Γάλλος σέντερ υπενθύμισε στην EuroLeague Greece ότι οι Βάσκοι έχουν μπροστά τους 9 εντός έδρας αγώνες, εξηγώντας παράλληλα ότι οι Πειραιώτες μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα φέτος.

Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου όταν έμαθες ότι ο Σενγκέλια θα μείνει εκτός δράσης για τρεις μήνες;
«Ήταν ένα σοκ! Ο Τόκο είναι ο αρχηγός μας και ένας πραγματικά σημαντικός παίκτης σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε φέτος. Ό,τι συνέβη με τον τραυματισμό του είναι απογοητευτικό και στενάχωρο. Ξέρουμε πόσο ποιοτικός παίκτης είναι όμως θα πρέπει να επιβιώσουμε χωρίς αυτόν και να τα καταφέρουμε περιμένοντας να γυρίσει και να μας βοηθήσει με την ενέργειά του».

Η Μπασκόνια κράτησε τον περσινό κορμό και άρχισε τη σεζόν με στόχο την πρόκριση στο Final 4 ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ενδεχομένως περιμένατε. Τι λείπει από την ομάδα σου;
«Δεν είναι ότι λείπει κάτι. Παίζουμε κόντρα σε σπουδαίες ομάδες, όλες όσες βρίσκονται στο top-8 το αξίζουν. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε όλους! Το αποδείξαμε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Μακάμπι. Απλώς πρέπει να είμαστε σταθεροί και να δείξουμε ότι βελτιωνόμαστε από βδομάδα σε βδομάδα. Έχουμε ακόμα 9 εντός έδρας παιχνίδια και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Το γεγονός ότι το Final 4 θα διεξαχθεί στη Βιτόρια σας φόρτωσε πίεση;
«Σίγουρα νιώθουμε αυτή την πίεση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το Final 4 θα γίνει στο γήπεδό μας. Οι φίλαθλοι θέλουν Final 4, η ομάδα το ίδιο, θα είναι μια ιστορική στιγμή όμως προσπαθούμε να μην το σκεφτόμαστε και να βγάλουμε αυτό το βάρος από τους ώμους μας. Υπάρχει πίεση αλλά καλή πίεση ώστε να τα καταφέρουμε».

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει για τον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής;
«Είναι μια εξαιρετική ομάδα… Κέρδισε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πραγματικά σπουδαία πράγματα. Θα παλέψουμε, είναι δύσκολο όμως πρέπει να κερδίσουμε και για αυτό είμαστε εδώ»

Ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στην πρώτη θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα και πλέον ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι να γίνει πρώτος σκόρερ στην EuroLeague. Πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει;
«Ο Σπανούλης είναι θρύλος, όλοι το ξέρουν… Όταν άρχισα το μπάσκετ, ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που ήξερα! Τώρα με τα social media είναι πιο εύκολο, βλέπεις τα πάντα ανά πάσα στιγμή. Ένας πραγματικά σπουδαίος τύπος που συνεχίζει να γράφει ιστορία. Μαζί με τον Πρίντεζη τους έβλεπα στην τηλεόραση και τώρα παίζω εναντίον τους»!

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να…. καταρρέει με τα μαζεμένα ταξίδια και τους συνεχόμενους αγώνες;
«Ναι, σίγουρα (γέλια)! Ειδικά φέτος, με τόσα πολλά και δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια. Πάντως είναι μέρος της δουλειάς και δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ξεκουραζόμαστε και μετά…. πάλι από την αρχή».

Σκέφτεσαι το ΝΒΑ;
«Δεν αγχώνομαι, ούτε πιέζομαι! Δεν είμαι ο τύπος που θα μπει στη διαδικασία να πιέσει καταστάσεις, απλώς και μόνο για να πει ότι πήγε στο ΝΒΑ. Θα κάνω ό,τι πρέπει να κάνω για να πετύχω τον στόχο μου και μετά θα δούμε. Αν το επόμενο βήμα είναι το ΝΒΑ, τότε ΟΚ. Αν είναι η EuroLeague, κανένα πρόβλημα. Προς το παρόν, θέλουμε να μπούμε στο top-8 και από κει και πέρα όλα είναι πιθανά. Στο τέλος της χρονιάς θα είμαι χαρούμενος αν προκριθούμε στο Final 4 και παίξουμε στους τελικούς της Liga Endesa ».

Πόσο σημαντικό είναι για τη Γαλλία ότι από τη νέα σεζόν θα έχει ομάδα στη διοργάνωση;
«Είμαι πολύ σημαντικό γιατί το γαλλικό μπάσκετ αναπτύσσεται τα τελευταία 5-6 χρόνια ενώ πολλοί καλοί Γάλλοι παίκτες συμμετέχουν ήδη στην EuroLeague. Ο Τόνι Πάρκερ ξέρει τη δουλειά κι ανυπομονώ να παίξω εναντίον της Βιλερμπάν»!