Μια μετέωρη χειραψία…

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Μια μετέωρη χειραψία…
O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το φαγητό (της εκδίκησης) που δεν σερβιρίστηκε ούτε καν κρύο…

Παίζει κάτι παιχνίδια η ρουφιάνα (για να μη χρησιμοποιήσω μια ομοιοκατάληκτη λέξη και με τρέχουν σούμπιτο στον εισαγγελέα για κατάφωρη προσβολή των χρηστών ηθών) η ζωή, που σου φεύγει ο τάκος!

Το εννοώ αυτό, όπως το εννοούσε και ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς πριν από οκτώ χρόνια, όταν έλαβε την απανταχούσα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (προτού προλάβει να ζεστάνει τον εξ ορισμού παγωμένο πάγκο της) και είχε πει με στωικότητα και κυνισμό πως «υπάρχουν δυο κατηγορίες προπονητών: αυτοί που ήδη έχουν απολυθεί και εκείνοι, οι οποίοι θα απολυθούν στο μέλλον»…

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δυο προπονητές που ο ένας απέλυσε τον άλλον!

Πάνω λοιπόν που ετοιμαζόμουν να γράψω πως την ώρα την αποψινής χαιρετούρας στο ΟΑΚΑ, ο Πασκουάλ θα μπορούσε να ζητήσει κιόλας μια ετεροχρονισμένη συγνώμη από τον Πιανιτζιάνι ή να του εκφράσει εκ των υστέρων τη συμπάθεια του με πρόλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος σχόλασε τον Τσάβι και ούτως ειπείν η χειραψία έμεινε μετέωρη!

Θα δώσει βεβαίως το χέρι του ο Σιμόνε, αλλά στον Γιώργο Βόβορα και όχι σε εκείνον, που υπήρξε ο ηθικός αυτουργός μιας απόλυσης του…

Το ημερολόγιο λοιπόν έδειχνε 21 Φεβρουαρίου του 2013, όταν στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Top 16 της Euroleague η Φενέρμπαχτσε με προπονητή τον Πιανιτζιάνι υποδεχόταν την Μπαρτσελόνα στον πάγκο της οποίας καθόταν ο Πασκουάλ.

Στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης οι Καταλανοί είχαν λιανίσει τους Τούρκους με 100-78 και δυο μήνες αργότερα τους έκαναν φύλλο και φτερό, επιφυλάσσοντας τους μια αληθινή αιχμαλωσία…

Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα 60-99!!!

Παρεμπιπτόντως παρόντες σε αυτή την αναμέτρηση ήταν τρεις παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού (Σαρούνας Γιασικέβιτσους με την Μπαρτσελόνα, Μάικ Μπατίστ και Ρομέιν Σάτο με τη Φενέρμπαχτσε), ένα αγαπημένο παιδί του Αργύρη Πεδουλάκη (Πιτ Μάικλ/Περιστέρι, Μακεδονικός) και ο διαιτητής Χρήστος Χριστοδούλου.

Οι Καταλανοί σούταραν 41/73 και πήραν 17 ριμπάουντ παραπάνω, ενώ οι οικοδεσπότες τα… έσπασαν με 24/71.

Το ίδιο βράδυ ο Πιανιτζιάνι απολύθηκε και στη θέση του προωθήθηκε ως υπηρεσιακός προπονητής ο Ερτουγκρούλ Ερντογάν, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Μια εβδομάδα αργότερα μετά τον Πασκουάλ έπαιρνε σειρά στα… συντρίμμια των Τούρκων ο Λούκα Μπάνκι (Μοντεπάσκι Σιένα-Φενέρμπαχτσε 87-69), ακολούθησε ο Ντέιβιντ Μπλατ (Φενέρμπαχτσε- Μακάμπι Τελ Αβίβ 85-94) και μετά από τρεις εβδομάδες πάταγε πάνω τους ο Γιώργος Μπαρτζώκας (Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 73-78).

Τότε ο Πασκουάλ έστειλε στο ταμείο ανεργίας τον Πιανιτζιάνι που πάντως δεν του… κακόπεσε, διότι ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας με τριετές συμβόλαιο αξίας 2.500.000 ευρώ. Μετά από πέντε χρόνια και δέκα μήνες ο άλλοτε προϊστάμενος του Μπάνκι στη Σιένα ενδεχομένως ορεγόταν την εκδίκηση, αλλά τζίφος: ο Πασκουάλ έφυγε νωρίτερα απ’ ό,τι θα περίμενε ο Ιταλός προπονητής, που κι ελόγου του άντως μετά από τις πέντε απανωτές ήττες της Αρμάνι Μιλάνο δεν νιώθει και πολύ στέρεο τον πάγκο στον οποίο κάθεται…

Εντέλει τον δόλιο τον Τσάβι δεν τον έδιωξε ο Πιανιτζιάνι, αλλά εκείνος που τον είχε στείλει εμμέσως πλην σαφώς στον… Παναθηναϊκό: τον Πάμπλο Λάσο, εννοώ, ο οποίος έγινε για δεύτερη φορά ο θύτης του Πασκουάλ. Τον Ιούνιο του 2016 ο Καταλανός προπονητής είχε αποχωρήσει (μετά από οκτώ σεζόν) από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, μετά τη χαμένη σειρά τελικών κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στον Λάσο, που του έσκαψε ξανά τον λάκκο προχθές το βράδυ!

Ο κλήρος λοιπόν ξαναπέφτει στο παιδί του Αργύρη! Στο πλαίσιο μιας… συμμετοχικής δημοκρατίας (όπως είχε πει πριν από λίγα χρόνια ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου) ο Γιώργος Βόβορας με τη σύμπραξη του Φραγκίσκου Αλβέρτη και του Διαμαντή Παναγιωτόπουλου θα κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό απόψε κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο και στο μεθαυριανό ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Για τον επί σειρά ετών συνεργάτη του Πεδουλάκη, που τον άφησε κιόλας αμανάτι και τον… κληροδότησε στον Πασκουάλ στις 18 Οκτωβρίου του 2016, αυτό θα είναι ένα déjà vu από εκείνη την περίοδο: ο Βόβορας είχε κοουτσάρει ως υπηρεσιακός προπονητής τον Παναθηναϊκό σε άλλους δυο αγώνες στη μεταβατική περίοδο μεταξύ Πεδουλάκη και Πασκουάλ, στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (77-81, 21 Οκτωβρίου 2016) και στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Κόροιβο Αμαλιάδας (96-65, 23 Οκτωβρίου 2016).

Ο γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου του 1977 Βόβορας που έπαιξε μπάσκετ στους Τράχωνες και σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ έχει έναν μακρύ προπονητικό βίο θητεύοντας (σε επίπεδο Α1), στο πλάι του Βαγγέλη Αγγέλου, του Αργύρη Πεδουλάκη, του Γιώργου Μπαρτζώκα, του Στέργιου Κουφού και του Θανάση Γιαπλέ.

Κατά σειρά διετέλεσε assistant coach στην ΑΓΕ Χαλκίδας, στον Αλιμο, στον Μίλωνα, στον Δούκα, στο Ρέθυμνο, στον ΠΑΟΚ, στην Ολύμπια Λάρισας, στα Τρίκαλα, στο Περιστέρι, στον Παναθηναϊκό, στην Ούνικς Καζάν και ξανά στον Παναθηναϊκό.

Σε αυτή τη διαδρομή του έκανε δυο διαλείμματα ως head coach: το πρώτο στον ΟΦΗ και το δεύτερο στον ΑΠΟΕΛ τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου το 2015.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την παράδοση που άθελα του έχει δημιουργήσει στη μετά τον Ομπράντοβιτς εποχή, κατά την οποία όλοι οι προπονητές του σχολάστηκαν μετά από ήττες μεσούσης της σεζόν: ο Αργύρης Πεδουλάκης (Κάχα Λαμποράλ), ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Ολυμπιακός), ο Σάσα Τζόρτζεβιτς (Λαμποράλ Κούτσα) πάλι ο Αργύρης Πεδουλάκης (Ολυμπιακός) και τώρα ο Τσάβι Πασκουάλ (Ρεάλ Μαδρίτης). Ο Πεδουλάκης την πρώτη φορά αντικαταστάθηκε από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (με την έκτακτη συνεργασία του Δημήτρη Πρίφτη) και τη δεύτερη από τον Γιώργο Βόβορα (μέχρι την έλευση του Πασκουάλ), ο Ιβάνοβιτς από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο (με την έκτακτη συνεργασία του Αρη Λυκογιάννη), ο Τζόρτζεβιτς από τον Πεδουλάκη και ο Πασκουάλ από τον Βόβορα μέχρι να σκάσει μύτη στο ΟΑΚΑ ο πολύς Ρικ Πιτίνο.

Μέσα σε αυτή την… κοσμοχαλασιά, σκάει μύτη απόψε και ο Μάικ Τζέιμς, που επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος, όχι όμως για πρώτη φορά…

Ο 28χρονος γκαρντ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Παναθηναϊκό, του οποίου τη φανέλα φόρεσε για δυο περιόδους (2016-17, 2017-18) για τέταρτη φορά έχοντας να επιδείξει τρεις νίκες και μια ήττα: στο sweep της Μπασκόνια στα πλέι οφς της σεζόν 2015-16 είχε μέσο όρο 14.6 πόντους (9/18δ., 7/15τρ., 5/5β.), 5.6 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1.3 κλεψίματα , ενώ την περίοδο 2014-15 ως παίκτης του Κολοσσού Ρόδου γνώρισε την ήττα σκοράροντας 21 πόντους.

Στις αρχές της σεζόν 2016-17 ο Τζέιμς χάλασε τα σχέδια του Αργύρη Πεδουλάκη όταν πάνω στα νεύρα του έδωσε μια γροθιά στο πλέξιγκλας του ΟΑΚΑ και βγήκε νοκ άουτ, ενώ πέρυσι έβαλε για τα καλά το (ίδιο) χεράκι του στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της τωρινής ομάδας του με 96-95 στο Μιλάνο.

Πώς; Με ένα τρομερό buzzer beater!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3