Τι απέγινε εκείνο το «ούτε playoffs δε θα μπει ο Ολυμπιακός»;

Τι απέγινε εκείνο το «ούτε playoffs δε θα μπει ο Ολυμπιακός»;

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Τι απέγινε εκείνο το «ούτε playoffs δε θα μπει ο Ολυμπιακός»;
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τις 29 ασίστ στη νίκη του Ολυμπιακού και αναρωτιέται τι απέγιναν εκείνοι οι βιαστικοί που δεν την έβλεπαν να μπαίνει ούτε «οκτάδα».

Θυμάμαι τον Μπλατ να επιμένει μετά τις πρώτες αγωνιστικές σε δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν για το πόσο πίσω πήγε η προετοιμασία του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) λόγω της διακοπής για τα προκριματικά της FIBA τον Σεπτέμβριο. Το δεύτερο είχε να κάνει με τη σιγουριά που έβγαζε πως η ομάδα κάθε μέρα θα παρουσιαζόταν και καλύτερη έχοντας σύμμαχο το χρόνο.

Και στα δύο μέσα έπεσε (όπως σε πάρα πολλά ακόμη).

Α, ξέρετε τι άλλο θυμάμαι εκτός από τις ατάκες του προπονητή του Ολυμπιακού;

Θυμάμαι την αμφιβολία των οπαδών του για το αν θα έμπαινε στα playoffs. To «καμία ελληνική ομάδα δε θα μπει στα playoffs φέτος» δεν τους απασχολεί πλέον. Τουλάχιστον τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Τσουπ! Ενα ένα μου έρχονται αφού θυμαμαι και το blog με τίτλο «Θέλει χρόνο κι υπομονή, Έχετε;» όταν είχαν πέσει να φάνε την ομάδα.

Η ομάδα του Μπλατ θα κάνει Χριστούγεννα έχοντας πλεονέκτημα έδρας, αλλά αυτό δε σημαίνει και κάτι μιας ούτε καν ο πρώτος γύρος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Σίγουρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο πάντως.

Ο Ολυμπιακός μετρά έξι νίκες στις τελευταίες εφτά αναμετρήσεις στην Euroleague παίζοντας στα περισσότερα παιχνίδια ένα μπάσκετ άκρως ελκυστικό.

Οι Πειραιώτες λοιπόν για μία ακόμη φορά έπαιξαν όμορφο μπάσκετ και στις δύο πλευρές, επικράτησαν εύκολα της Γκραν Κανάρια. Η ισπανική ομάδα (την οποία αρκετοί μετά την «εικοσάρα» θα βαφτίσουν καφενείο, αλλά… μαθημένα τα βουνά στα χιόνια) δεν κατάφερε να παρουσιαστεί καν ανταγωνιστική με εξαίρεση ένα δυο δίλεπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός την υποχρέωσε για αυτό.

ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ 29 ΑΣΙΣΤ

Η τέλεια κυκλοφορία της μπάλας ήταν το βασικό συστατικό της επιτυχίας. Το ρεκόρ του Ολυμπιακού με 29 τελικές πάσες μιλάει από μόνο του.

Απλά θα ήθελα να σταθώ πως από τις 29 ασίστ, οι 8 έφυγαν από χέρια ψηλών. Μιλουτίνοφ (5), Πρίντεζης, Βεζένκοβ και Μπόγρης από μία.

Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που οι παίκτες της ρακέτας να έχουν τέτοια ικανότητα και ευχέρεια στην πάσα. Αυτό συμβαίνει και χάρη στην ικανότητα των «ερυθρόλευκων» ψηλών και χάρη στο «διάβασμα» που κάνουν και χάρη στην κίνηση των παικτών μακριά από τη μπάλα.

Σε αυτό το τελευταίο (κίνηση των παικτών χωρίς τη μπάλα) να σταθώ λίγο περισσότερο.

Από την πρώτη μέρα φωνάζει ο Μπλατ για αυτό. Δε θέλει να βλέπει στατικό κανέναν.
Από αυτές τις 29 ασίστ, τουλάχιστον οι 22 κατέληξαν σε καλάθι από παίκτη που έκοβε εκείνη τη στιγμή στην πλάτη του αμυντικού.

Για παράδειγμα οι δύο ασίστ του Μάντζαρη στον κινούμενο Βεζένκοβ ή οι δύο πρώτες ασίστ του Σπανούλη στον κινούμενο Πρίντεζη.

Άλλο πράγμα η ασίστ στον «spot shooter» στην αδύνατη πλευρά (τέτοιες έκανε ο Μιλουτίνοφ κυρίως) και άλλο η πάσα στο κόψιμο συμπαίκτη σου.

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 40’

Γενικότερα ο Ολυμπιακός παραήταν σοβαρός στο παιχνίδι. Ακόμη και με τη διαφορά γύρω από τους 20 πόντους, έβλεπε κανείς πέντε ερυθρόλευκες φανέλες να παίζουν άμυνα και να απλώνουν τα χέρια τους κόβοντας τους διαδρόμους πάσας των αντιπάλων. Ειδικά ο Τουπάν άπλωνε τις χερούκλες του κι έκλεβε μπάλα συνέχεια.

Μετά από «διπλό» στην Μπαρτσελόνα, με την κούραση συσσωρευμένη από τα δύο ματς σε 48 ώρες και με τη διαφορά στο 20+, δεν είναι καθόλου εύκολο να παραμένει τόσο σοβαρός όσο ήταν και στο τζάμπολ του παιχνιδιού.

Με ενθουσιάζει η συγκεκριμένη νοοτροπία προσωπικά και είναι δείγμα πολύ καλής ομάδας.

ΥΓ: Ο Μπλατ τον τελευταίο μήνα (μετά το ΟΑΚΑ νομίζω) σπάνια αφήνει αντίπαλο να τρέξει σερί μεγαλύτερο των 5-6 πόντων. Αμέσως μόλις γίνει το 5-0 ή τα 6-0 καλεί τάιμ άουτ. Το έκανε δύο φορές χθες κι ας είχε ξεφύγει η διαφορά.

ΥΓ 2: Νίκη στην Τουρκία για να κλείσει η σεζόν με πλεονέκτημα έδρας.

ΥΓ 3: Ο Ρικ Πιτίνο είναι ένας θρύλος του NCAA. Επικοινωνιακά ο Παναθηναϊκός έκανε βαρύγδουπη κίνηση. Επί της ουσίας ας περιμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει διότι είμαι της άποψης ότι δεν έφταιγε ο Πασκουάλ για την εικόνα της ομάδας του σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Και μόνο πάντως που θα έχουμε στη χώρα μας προσωπικότητες σαν τον Μπλατ και τον Πιτίνο, είναι εντυπωσιακό.

ΥΓ 4: Τεχνική ποινή η Γκραν Κανάρια. Ο ΛεΝτέι εκτέλεσε τη βολή με τον Σπανούλη στην πεντάδα.

ΥΓ 5: Πόσοι 36άρηδες στην ιστορία της Euroleague έχουν κάνει ranking 31;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.