Ωδικά πτηνά και αρπακτικά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ωδικά πτηνά και αρπακτικά
O Nίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει ότι η ίδια Γκραν Κανάρια που έμοιαζε σπουργίτι μπροστά στον Ολυμπιακό κούρσεψε το Μιλάνο πριν από δύο εβδομάδες.

Διαβάζεις τα ονόματα των αντιπάλων, μετράς το ειδικό βάρος τους, ρίχνεις μια ματιά στη βαθμολογία, παίρνεις και μία γεύση από το ματς και αυτομάτως κατεβάζεις τους διακόπτες: «Έλα μωρέ, ποια Κανάρια και ποια αηδόνια τώρα, της πλάκας ήταν το ματσάκι».

Ναι μεν, αλλά. Το «αλλά» παραπέμπει σε παλαιότερους ατυχείς αγώνες ενός ισχυρότερου από τον σημερινό Ολυμπιακού, καθώς και στα παθήματα ομάδων που υποτίμησαν τη φετινή «Γκράνκα» και το πλήρωσαν ακριβά.

Η τέταρτη ομάδα της Ισπανίας πήγε στο Μιλάνο και κατατρόπωσε την Αρμάνι που νωρίτερα άλωσε το Φάληρο, ενώ το Φάληρο αλλοτινών εποχών αλώθηκε από φιλοξενούμενους τρίτης διαλογής επιπέδου Γαλατασαράι και ΛεΜάν.

Το ηθικό δίδαγμα το ξέρουν και οι πέτρες, αυτές τουλάχιστον που είναι σπαρμένες σε ευρωπαϊκά σταυροδρόμια. Ένα εύκολο παιχνίδι μπορεί να γίνει δύσκολο ή πολύ δύσκολο εάν το επιτρέψει αυτός που κρατάει στα χέρια του τη μπαγκέτα.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε συγκεντρωμένος και ασυμβίβαστος, οπότε ο βήχας του επισκέπτη κόπηκε πολύ νωρίς. Θα ήταν αυτογκόλ προχωρημένης χαζομάρας, εάν χυνόταν απόψε το γάλα της Τρίτης.

Η Γκραν Κανάρια έχει ρεκόρ 4-8 στην ισπανική ΑCB, αλλά στην Ευρώπη μετράει ήδη 5 νίκες σε 13 αγωνιστικές, πάει να πει ότι ξέρει να τιμωρεί όταν υποτιμηθεί.

Εύκολο, πανεύκολο το αποψινό ματσάκι, αλλά ο Ολυμπιακός το έκανε να φαίνεται τέτοιο, με την απόδοσή του. Δεν άφησε το ωδικό πτηνό να γίνει αρπακτικό.

Έπαιξε και όμορφο μπάσκετ ο νικητής, με αφετηρία την αποτελεσματική άμυνα και τον ρυθμό που έβγαζε τη γλώσσα των μαθημένων στο τρεχαλητό Ισπανών. Οι 29 ασίστ αποτελούν ρεκόρ και τα 11 τρίποντα σημειώθηκαν μέσα σε 25 λεπτά, αλλά το βλέμμα σταματάει και στα hustle stats: 9 κλεψίματα, 6 τάπες, 7 επιθετικά ριμπάουντ.

Το μάτι του περιστασιακού θεατή θαύμασε τα ανδραγαθήματα του Σπανούλη, του Μιλουτίνοβ, του Πρίντεζη, του Ουίλιαμς-Γκος και του Στρέλνιεκς. Το κουιντέτο των σκόρερς είχε συνολική συγκομιδή 70 πόντων, 21 ασίστ και μόλις 5 λαθών.

Ωστόσο, ο αφανής ήρωας ήταν ο Αξέλ Τουπάν, που έκρυψε την αφλογιστία του πίσω από 4 κλεψίματα και 2 τάπες και άφθονο ιδρώτα στο πίσω μισό του τερέν.

Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι το κλειδί για τις διπλές εβδομάδες -στις οποίες ο Ολυμπιακός τείνει να εξελιχθεί σε μετρ- δεν είναι τα τρίποντα και οι αιφνιδιασμοί, αλλά η αυτοσυγκέντρωση, η σοβαρότητα, η στοχοπροσήλωση.

Το έπαθλο παραδίδεται στο τέλος του τριημέρου, όταν μοιράζεται ο έλεγχος προόδου. Με τις δύο νίκες που πέτυχε απέναντι σε Μπάρτσα και Γκραν Κανάρια, η ομάδα του Μπλατ προσγειώθηκε αισίως στην 4η θέση, προσπερνώντας στα σημεία την παινεμένη Εφές.

Ελπίζει μάλιστα να πάρει αποστάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ο ίδιος επισκέπτεται την ημιθανή Νταρουσάφακα, ενώ οι Τούρκοι εκστρατεύουν στο Παλάου Μπλαουγκράνα.

Τα διπλά του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη, στο Μόναχο, στο Χίμκι και στη Βιτόρια αποτελούν λίπασμα για μία σπορά την οποία ουδείς τολμούσε στην αρχή της περιόδου να μελετήσει.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του MVP για τον μήνα Δεκέμβριο, αλλά ήταν ο Βασίλης Σπανούλης αυτός που έστριψε το κλειδί στην κλειδαρότρυπα, με τον οίστρο του μετά το 10-9 του 5ου λεπτού.

Δεν είναι δα συνηθισμένο φαινόμενο, να παραδίδει ο 36χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού δύο απανωτά σεμινάρια με ένα σκάρτο 48ωρο για ανασυγκρότηση. Έστω, με προσωπικό φρουρό έναν ατάλαντο φαλακρό 40άρη.

Την επόμενη φορά που θα πατήσει το παρκέ του ΣΕΦ για ευρωπαϊκό παιχνίδι, το ημερολόγιο θα γράφει 2019 και ο αντίπαλος θα φοράει τα ίδια πράσινα που κάποτε τιμούσε ο ίδιος ο Σπανούλης.

Ποιος θα κάθεται στον απέναντι πάγκο; Μετά τις απροσδόκητες εξελίξεις της σημερινής ημέρας, ουδείς βάζει με σιγουριά το χέρι του στη φωτιά.

Οι όχι πολλοί φίλαθλοι που κατηφόρισαν απόψε στο Φάληρο είχαν το βλέμμα στραμμένο στα κινητά τηλέφωνα, από όπου μεταδίδονταν με ταχύττα αστραπής τα επεισόδια του σήριαλ Πασκουάλ-Πιτίνο.

Ποιος περίμενε, χθες τέτοια ώρα, ότι το όνομα ενός θρύλου του NCAA θα γινόταν πρώτο trend στο ελληνικό Twitter; Στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού, το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.