Το ξυπνητήρι που ξεκουφαίνει

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το ξυπνητήρι που ξεκουφαίνει
Ο Νίκος Παπαδογιάννης ψάχνει με το φανάρι να βρει θετικά στοιχεία από τη χθεσινή βραδιά στο ΟΑΚΑ και βρίσκει παρηγοριά στη βαθμολογία.

Aγώνες σαν τον χθεσινό του Παναθηναϊκού, απέναντι στον ουραγό της λίγκας και εντός έδρας, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τους χρησιμοποιούσε ως εκκωφαντικά ξυπνητήρια.

Όποτε έβλεπε τους παίκτες του να μπαίνουν μισοκοιμισμένοι στο γήπεδο, βραχυκύκλωνε τεχνηέντως τον αυτόματο πιλότο (με πειράματα, ανορθογραφίες και αζήτητα τάιμ-άουτ), ώσπου μάζευε υλικό για τον αναπόφευκτο φιλιππικό.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

«Εμείς, θα πάμε φάιναλ-φορ; Ποιο φάιναλ-φορ μου τσαμπουνάτε; Εμείς που δεν μπορούμε να νικήσουμε την Πρόκομ στο ΟΑΚΑ; Εμείς, που μπήξαμε, δείξαμε και φρίξαμε;»

Και δώσ’ του φωνές, και δώσ’ του μελιτζάνιασμα.

Κάθε πορεία προς ευρωπαϊκό τίτλο (επιτυχημένη ή μη) είχε στο αρχείο της μία, τουλάχιστον, βραδιά που έβρισκε τους «πράσινους» με κόκκινα από τις αγριοφωνάρες του προπονητή αυτιά.

Ο Παναθηναϊκός της μεθεπόμενης ημέρας έχει χάσει αυτό το δικαίωμα. Ειδικά ο φετινός, που μοιάζει ευάλωτος όσο ποτέ.

Κάθε φορά που τολμάει να κατεβάσει τη γροθιά και να αφήσει το πρόσωπο εκτεθειμένο, πέφτει νοκ-ντάουν ακόμα και από αντίπαλο ανήμπορο να σταθεί στα δυό του πόδια.

Η Νταρουσάφακα προερχόταν από 9 διαδοχικές ήττες, από αλλαγή προπονητή και από εσωτερικές ανακατατάξεις, ωστόσο απείλησε να σπρώξει τον Παναθηναϊκό σε έναν αδιέξοδο χωρίς γυρισμό.

Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κουτσά στραβά τη νίκησαν, αλλά δεν τόλμησαν να χαμογελάσουν.

Ήξεραν, κατά βάθος, ότι ο χθεσινός παρτενέρ είναι μία ομάδα απρόσωπη και ανερμάτιστη σε κωμικό βαθμό, ίσως η χειρότερη που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Εuroleague.

Θα είναι θαύμα, εάν η πρωην ομάδα του Μπλατ καταφέρει ζημιά σε κάποιον από τους φιλόδοξους της παρέας.

Ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε να γίνει ιδανικός αυτόχειρας. Ευτυχώς για τον ίδιο και για το ευρωπαϊκό του όνειρο, η «Ντάτσκα» αχρήστευσε δέκα συνεχόμενες επιθέσεις, από τη στιγμή που ισοφάρισε σε 65-65.

Ναι, έχετε δίκαιο. Διαβάζεται και διαφορετικά η εξίσωση.

Όταν ο πρωταθλητής Ελλάδας αισθάνθηκε απειλή, ανασκουμπώθηκε και τελείωσε τη δουλειά με σερί 10-2, αρχής γενομένης από τις αποτελεσματικές άμυνες που αίφνης έπαιξε.

Βεβαίως, χρειάστηκε και ο ίδιος έξι απόπειρες για να σπάσει την ισοπαλία μετά το τελευταίο βιράζ. Έξι, μέσα σε 125 δευτερόλεπτα!

Ο Νικ και ο Νίκος σούταραν τούβλα, μία δεύτερη μπούκα του Καλάθη σταμάτησε στο σίδερο, ο Λάσμε υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, ώσπου κατέφτασε σαν από Αμερικής θεός ο Ντίνος Μήτογλου, για να διορθώσει με φόλοου τον σπαταλημένο αιφνιδιασμό του Παππά στα 2:50.

Περισσότερο και από τους 20 πόντους που πέτυχε (συντρίβοντας τα ρεκόρ της ακόμη νεαρής καριέρας του), ο γιος του ποδοσφαιριστή εντυπωσίασε με τις καταπληκτικές άμυνες που έβγαλε χαμηλώνοντας το κορμί, απέναντι ακόμα και σε μικροσκοπικούς γκαρντ-σβούρες όπως ο ΜακΚάλουμ.

Ποιος άλλος Έλληνας ψηλός μπορεί να το κάνει αυτό, τώρα που φοράει παντούφλες ο Φώτσης;

Τη γνώμη μου για τον Μήτογλου την έχω καταγράψει περισσότερες από μία φορές τους τελευταίους 1-2 μήνες και δεν περίμενα το χθεσινό ξέσπασμα για να την πιστοποιήσω.

Ο υψηλόσωμος άσος με το μακρόστενο κορμί έχει σχεδόν εξασφαλισμένη τη θέση στη 12άδα της Εθνικής Ανδρών για το Μουντομπάσκετ, όπου μπορεί να χρησιμεύσει ακόμα και ως faux «πεντάρι».

Στην παλαιά Εθνική Εφήβων έπαιζε βασικός μπροστά από τον Παπαγιάννη, ο οποίος τότε διαφημιζόταν ως ο νέος μεγάλος σέντερ του ελληνικού μπάσκετ.

Μπορεί να γίνει, μπορεί και όχι. Όσοι όμως γράφαμε τότε ότι ο Μήτογλου δικαίως ξεκινάει πενταδάτος αντ' αυτού, λοιδορηθήκαμε ως ...βαλτοί.

Ο Πασκουάλ χρησιμοποίησε διάφορες ευρεσιτεχνίες για να μπαλώσει το κενό που άφησαν οι απουσίες των Παπαπέτρου, Λοτζέσκι στη θέση «3».

Ο Ντεσόν Τόμας χρεώθηκε ρόλο βασικού σμολ-φόργουορντ, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο Θανάσης προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι σε καλή φόρμα.

Τα σχήματα με τους τρεις χειριστές αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά, αλλά γίνονταν και βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων όταν η μπάλα παιζόταν ψηλά.

Η Νταρουσάφακα μπορεί να υστερεί σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, αλλά είναι η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης στα ριμπάουντ και φρόντισε να επιβεβαιώσει αυτή την αρετή με +12 και με κάμποσα επιθετικά.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε περιστασιακές βοήθειες στους Γκιστ και Λάνγκφορντ, αξιοποίησε τις διψήφιες ασίστ του κεφάτου μολονότι άστοχου Καλάθη και σφράγισε τη νίκη με απλώς υποφερτό μπάσκετ στο φινάλε.

«Μαύρα χάλια»; Μαύρα χάλια. Το κοντέρ όμως γράφει 6-6 και η βαθμολογία της 12ης αγωνιστικής τον φέρνει στην 6η θέση, μόλις ένα βήμα πίσω από τον 5ο Ολυμπιακό και δύο από την 4η Εφές.

Οι τέσσερις κρίσιμες αγωνιστικές που ακολουθούν πριν τα Φώτα τον βρίσκουν αντιμέτωπο με τη Ρεάλ, την Αρμάνι, την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό.

Το εικοσαήμερο που έρχεται θα δείξει εάν υπάρχει ακόμη βαρύ μέταλλο στο dna αυτής της ομάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.